Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Μπορούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να απαλλαγούν από τα καλώδια φόρτισης;

Πλέον το καλώδιο έχει γίνει το σύμβολο της αυτοκίνησης

Με την ηλεκτροκίνηση να ανεβαίνει συνεχώς η φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι ένα θέμα που αναζητά τη λύση του και προβληματίζει αυτούς που έχουν στην κατοχή τους ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο ή αυτούς που σκέφτονται να αποκτήσουν.

Αν και τα σημεία φόρτισης σήμερα στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, είναι λιγοστά, εντούτοις καθημερινά γίνονται προσπάθειες αύξησης των σημείων για να υπάρξει ομαλή μετάβαση προς την ηλεκτροκίνηση.


Πλέον το καλώδιο έχει γίνει το σύμβολο της αυτοκίνησης. Όμως αυτό το σύμβολο δεν παύει να αποτελεί μια πραγματικότητα που για τον οδηγό είναι μια ενοχλητική διαδικασία. Εδώ και πολλά χρόνια γίνονται προσπάθειες απαλλαγής από το καλώδιο. Ο μόνος τρόπος είναι η επαγωγική φόρτιση. Δηλαδή η φόρτιση του ηλεκτρικού οχήματος χωρίς την χρήση καλωδίων. Για να γίνει αυτό απαιτείται μια προεργασία τόσο από την πλευρά της πηγής ενέργειας όσο και από την πλευρά του τελικού αποδέκτη. Η απόσταση των δύο συσκευών προς το παρόν θα πρέπει να είναι μόλις μερικά εκατοστά, ώστε να μην υπάρχουν απώλειες ηλεκτρικής ενέργειας. Φυσικά το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνονται προσπάθειες για να αυξηθεί η απόσταση, χωρίς μεγάλες απώλειες.


Σήμερα οι επιταχυνόμενοι ρυθμοί μεταφοράς ενέργειας είναι χαμηλοί και με μικρή ισχύ και μπορούν να συγκριθούν με τις αντίστοιχες των μικρών ταχυφορτιστών. Όμως τα πράγματα στο μέλλον θα αλλάξουν και θα δούμε επαγωγικές φορτίσεις με μεγαλύτερη ισχύ.


Υπάρχουν δύο ειδών επαγωγικές φορτίσεις. Η στατική και η δυναμική. Η πρώτη αναφέρεται σε πομπό ηλεκτρικής ενέργειας τοποθετημένο σε σταθερό σημείο, συνήθως στο επίπεδο του δρόμου και τον δέκτη στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου. Για να υπάρξει φόρτιση θα πρέπει το αυτοκίνητο να είναι σταθμευμένο ακριβώς από πάνω και να μείνει ακίνητο όσο διάστημα χρειάζεται για να φορτιστεί. Η δεύτερη περίπτωση αναφέρεται σε αυτοκίνητο το οποίο έχει τον δέκτη στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου, αλλά μπορεί να λάβει ηλεκτρική ενέργεια καθώς κινείται πάνω από πολλούς διαδοχικά τοποθετημένους πομπούς στην επιφάνεια του δρόμου. Έτσι με αυτό τον τρόπο μπορεί να φορτιστεί το όχημα κινούμενο, χωρίς αναγκαστικά να σταματήσει.


Αυτή η περίπτωση προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον από τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα, καθώς θέλουν να περάσουν στην επόμενη φάση της φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Τα πειράματα και οι δοκιμές είναι πολλές. Σήμερα μπορούν να πετύχουν δυναμική φόρτιση μόνο για μια μικρή απόσταση. Οι υπεύθυνοι της προσπάθειας έχουν καταλάβει ότι πρέπει να υπάρξει πλοκή μεταξύ των δοκιμών υλικών της ασφάλτου με των μαγνητικών υλικών, ώστε να μπορούν να κατασκευαστούν μεγάλες επιφάνειες, άρα να προσφέρουν ηλεκτρική ενέργεια για μεγάλη απόσταση. Κάτι τέτοιο θα έχει απόλυτη εφαρμογή σε πιάτσες ταξί μέχρι και για ορισμένα σημεία των αυτοκινητόδρομων.


Αυτή η μορφή θα δώσει πλήρη ελευθερία στον οδηγό του ηλεκτρικού οχήματος που θα δει να λαμβάνει όλη την απαιτούμενη ενέργεια χωρίς να χρειαστεί να σταματήσει. Θα βοηθήσει κυρίως στους επαγγελματίες οδηγούς, όπως για παράδειγμα τους οδηγούς ταξί, που θα παίρνουν μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας στις πιάτσες των ταξί χωρίς να αναγκάζονται να περιμένουν στην σειρά για αρκετή ώρα. Φυσικά η μέθοδος αυτή αναμένεται να έχει εφαρμογή και σε άλλες περιπτώσεις όπου η διαδρομή των οχημάτων θα είναι συγκεκριμένη και προκαθορισμένη, όπως και σε ορισμένα σημεία των αυτοκινητοδρόμων. Αυτό όμως πολύ αργότερα...


1 σχόλιο:

  1. In addition, you should use|you must use} the casino’s sport browser to see all the favored and high new 메리트카지노 games on the site. Plus, these games are frequently checked for equity and glitches. Another great purpose is that these games have the most effective sounds and graphics.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365