Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Επιστρέφει η επιδότηση στην αντλία για το diesel, παρέμβαση και στο πετρέλαιο θέρμανσης

Σε αυτή τη φάση το πακέτο που εξετάζεται θα ξεπεράσει τα 400 έκατ ευρώ
Αλλαγή πλεύσης και επιστροφή στην επιδότηση του πετρελαίου κίνησης εξετάζει η κυβέρνηση.

Οι έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η εκτίναξη της τιμής του ντίζελ κίνησης μετά τη διακοπή της επιδότησης της τιμής στην αντλία, ανάγκασε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να επαναφέρει στο τραπέζι την επιδότηση για το πετρέλαιο κίνησης .


Σε αυτή τη φάση το πακέτο που εξετάζεται θα ξεπεράσει τα 400 έκατ ευρώ με στόχο να περιοριστούν οι πιέσεις στις τιμές των καυσίμων. Πρώτο στόχος η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης, ενώ σκέψεις υπάρχουν και για παρέμβαση στη επίδομα θέρμανσης προκειμένου να παραταθεί η διάρκεια που θα ισχύει το μέτρο. Σε αυτή τη φάση είναι άγνωστο για το πόση διάρκεια θα έχει η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης. Οι αποφάσεις θα ληφθούν με βάση την πορεία των εσόδων, αλλά και την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού προκειμένου να μην υπάρξουν δημοσιονομικές αποκλίσεις.


Προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης η επαναφορά της επιδότησης των 15 λεπτών στην αντλία προκειμένου να συγκρατήσει την τιμή στο πετρέλαιο κίνησης. Η επιδότηση στην τιμή αποσύρθηκε τον περασμένο μήνα με αποτέλεσμα από την 1η Οκτωβρίου να εκτοξευτεί ξεπερνώντας ακόμη και την αμόλυβδη βενζίνη. Τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης δείχνουν ότι σε μέσα επίπεδα πανελλαδικά η τιμή στο diesel έχει ανέβει στα 2,121 ευρώ το λίτρο, ενώ η βενζίνη βρίσκεται στα 2,034 ευρώ.


Πέρα από το αυξημένο κόστος για τις μετακινήσεις των πολιτών, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να περιορίσει και τη μετακύλιση του κόστους στις τιμές των προϊόντων.


Ταυτόχρονα, εξετάζεται και η χρονική επέκταση της επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς η υφιστάμενη ισχύς του μέτρου ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους και υπάρχουν σκέψεις για συνέχιση της επιδότησης τουλάχιστον για ένα τρίμηνο ή και μέχρι τον Απρίλιο που λήγει η χειμερινή διάθεση.


Επισημαίνεται ότι στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού υπάρχει πρόβλεψη για αποθεματικό 1 δισ. ευρώ για την κάλυψη αναγκών το 2023, εκ των οποίων τα 600 εκατομμύρια αφορούν αποκλειστικά το σκέλος των επιδοτήσεων. Ωστόσο μέσα σε αυτό το ποσό βρίσκονται και οι επιδοτήσεις για το ρεύμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365