Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Έρχονται δάνεια «εξπρές» για πλειστηριασμούς μέσω e - auction: Κεφάλαιο για ακίνητα σε 10 ημέρες, ο μοναδικός αστερίσκος

Αμεση ρευστότητα για την αγορά ακινήτου

Για τους επόμενους μήνες έχουν προγραμματιστεί 11.000 πλειστηριασμοί ακινήτων, ενώ - σύμφωνα με εκτιμήσεις - η αγορά σταδιακά θα κινηθεί στα επίπεδα της προηγούμενης δεκαετίας, όταν κάθε χρόνο διενεργούνταν 50.000 πλειστηριασμοί.

Αμεση ρευστότητα για την αγορά ακινήτου - τη... στιγμή του πλειστηριασμού - εξασφαλίζουν νέα «στεγαστικά» προϊόντα που δίνουν τη δυνατότητα σε όποιον ενδιαφέρεται να αποκτήσει ακίνητο μέσω της πλατφόρμας e-auction να λάβει δάνειο σε 10 μόλις ημέρες.


Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ήδη μία μεγάλη συστημική τράπεζα έχει προωθήσει το εν λόγω προϊόν, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν όλες οι τράπεζες.


Πώς θα λειτουργήσουν τα δάνεια εξπρές

Η δανειοδότηση της αγοράς ακινήτου μέσω πλειστηριασμού παρέχεται τόσο σε φυσικά όσο και σε νομικά πρόσωπα.


Τα δάνεια για την αγορά κατοικίας από φυσικά πρόσωπα μέσω πλειστηριασμού έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με ένα στεγαστικό δάνειο (επιτόκιο, όροι κ.λπ.), με τη διαφορά ότι ο νομικός και τεχνικός έλεγχος του ακινήτου θα γίνεται χωρίς καθυστέρηση και σε χρονικό διάστημα ολίγων ημερών.


Άμεσα θα γίνεται, άλλωστε, και η αξιολόγηση του πελάτη με στόχο να πιστοποιηθεί η πιστοληπτική του ικανότητα για δανεισμό και να γίνει η εκταμίευση του ποσού για την αγορά του ακινήτου 10 ημέρες μετά την κατακύρωσή του στον εν λόγω ενδιαφερόμενο – όσο δηλαδή προβλέπει ο νόμος για τους πλειστηριασμού.


Στην περίπτωση της χρηματοδότησης ενός νομικού προσώπου για την αγορά ακινήτου μέσω πλειστηριασμού, το προϊόν διαφέρει, καθώς έχει τα χαρακτηριστικά ενός επιχειρηματικού δανείου, αλλά εκταμιεύεται με την ίδια ταχύτητα.


Προσοχή! Η τράπεζα δεν εμπλέκεται στη χρηματοδότηση της εγγύησης

Υπενθυμίζεται ότι στον πλειστηριασμό ο ενδιαφερόμενος έχει υποχρέωση να καταβάλει με τη μορφή εγγύησης το 30% της αξίας του ακινήτου που πλειστηριάζεται με βάση την τιμή προσφοράς.


Το ποσό επιστρέφεται στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν πλειοδοτήσει ή αποτελεί μέρος του τιμήματος αν πλειοδοτήσει, ενώ παρακρατείται σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος πλειοδοτήσει αλλά δεν ολοκληρώσει τη διαδικασία.


Το νέο στεγαστικό προϊόν έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε η τράπεζα να μην εμπλέκεται στη χρηματοδότηση της εγγύησης, η οποία αποτελεί την ίδια συμμετοχή του υποψήφιου αγοραστή, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση ενός κοινού στεγαστικού δανείου, που ο δανειολήπτης θα πρέπει να διαθέτει ένα μέρος του κεφαλαίου για την αγορά του ακινήτου.


Η συμμετοχή της τράπεζας αφορά το υπόλοιπο, δηλαδή το 70% του ποσού για την αγορά του ακινήτου, με βάση την τιμή της πρώτης προσφοράς, όπως αυτή βγαίνει στο e-auction.


Υποθηκευμένα 700.000 ακίνητα αξίας 40-45 δις

Η χορήγηση δανείων για την αγορά ακινήτου μέσω της πλατφόρμας e-auction στοχεύει στο να διευκολύνει τη διάθεση ακινήτων μέσω πλειστηριασμών, που αρχίζει και εμφανίζει όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ιδιώτες που αναζητούν ακίνητα μέσω ιστοσελίδων που έχουν δημιουργήσει οι τράπεζες και κυρίως οι εταιρείες που έχουν αναλάβει να διαχειρίζονται τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν πωληθεί τα τελευταία χρόνια.


Πρόκειται για δάνεια ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ που έχουν υποθήκες σε 700.000 ακίνητα αξίας 40-45 δισ. ευρώ και από τα οποία περίπου το ένα τρίτο εκτιμάται ότι θα οδηγηθεί σε ρευστοποίηση τα προσεχή χρόνια.


Με βάση τα στοιχεία της πλατφόρμας e-auction, τους επόμενους μήνες έχει προγραμματιστεί να γίνουν 11.000 πλειστηριασμοί ακινήτων ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών από τις μεγάλες εταιρείες διαχείρισης, η αγορά σταδιακά θα κινηθεί στα επίπεδα της προηγούμενης δεκαετίας, πριν δηλαδή από την κρίση, όταν κάθε χρόνο διενεργούνταν 50.000 πλειστηριασμοί ακινήτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365