Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022

Προ των πυλών ΦΠΑ 24% για τις μισθώσεις τύπου Airbnb

Περιορισμούς στη λειτουργία των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων φαίνεται πως μελετά η κυβέρνηση
Νέο, πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο για το Aribnb διαφαίνεται στον ορίζοντα μετά τις προθέσεις που δείχνουν να έχουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση, οι δήμοι αλλά και οι ξενοδόχοι.


Περιορισμούς στη λειτουργία των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων φαίνεται πως μελετά η κυβέρνηση μετά τους νέους κανόνες για τα AirBnB και τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης από την Κομισιόν αλλά και τις προτάσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).


Ανάμεσα στα μέτρα που λέγεται ότι προωθούν είναι και η επιβολή ΦΠΑ 24% στις περιπτώσεις που γίνεται εκμετάλλευση πολλών ακινήτων. Εξάλλου, μετά το πέρασμα της πανδημίας του κορονοϊού, τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει ξανά άνθηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στη χώρα.


Ενόψει των νέων παρεμβάσεων, ο ΣΕΤΕ, σε επιστολή του προς την κυβέρνηση, προτείνει αυστηρούς περιορισμούς στον αριθμό των καταλυμάτων που νοικιάζονται με βραχυχρόνιες μισθώσεις ανά δήμο και ανά πολυκατοικία, και υπό προϋποθέσεις υπαγωγή τους σε Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), αλλά και δημοτικό φόρο. 


Άλλωστε, πληροφορίες αναφέρουν έφυγαν από το Δήμο Αθηναίων τα πρώτα... ραβασάκια για φόρο παρεπιδημούντων σε βραχυχρόνιες μισθώσεις. Την ίδια ώρα, στο κυβερνητικό επιτελεί λέγεται ότι συζητιέται το μοντέλο που εφαρμόζει η Γαλλία, δηλαδή να κόβονται από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τα ακίνητα που δεν πληρούν τα στάνταρντ ενεργειακής απόδοσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365