Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

Φθηνά στεγαστικά δάνεια για νέους: Αγορά μόνο για ολοκληρωμένες κατοικίες, ποιοι θα «κόβονται»

Αγορά μόνο για ολοκληρωμένες κατοικίες, ποιοι θα «κόβονται»

Στεγαστικό δάνειο για ολοκληρωμένη κατοικία και μάλιστα κατασκευασμένη έως το 2007 θα μπορούν να λάβουν χιλιάδες νέοι ηλικίας 25-39 ετών για το πρόγραμμα "Σπίτι μου".

Ειδικότερα για να δοθεί στεγαστικό δάνειο σε κάποιον νέο ή νέο ζευγάρι η κατοικία θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένη και όχι μη αποπερατωμένη καθώς το στεγαστικό δάνειο αφορά την αγορά κατοικίας και όχι την αποπεράτωση της. Μάλιστα η κατοικία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 15ετίας για να εγκριθεί το χαμηλότοκο δάνειο.


Έτσι οι δικαιούχοι μπορούν να αποκτήσουν μέσω του προγράμματος πρώτη κατοικία αξίας έως 200.000 ευρώ, επιφάνειας έως 150 τ.μ. και έτους κατασκευής έως το 2007 με άτοκο ή χαμηλότοκο δάνειο.

Οι τελικές ρυθμίσεις του προγράμματος θα περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας που ετοιμάζεται ώστε να κατατεθεί μέχρι τέλος του έτους προκειμένου να ξεκινήσει η χορήγηση των χαμηλότοκων ή άτοκων στεγαστικών δανείων αρχές Ιανουαρίου του 2023.


Όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό, θα πληρώνουν δόση στεγαστικού δανείου που θα είναι πολύ χαμηλότερη από το ενοίκιο που αντιστοιχεί στο σπίτι που επέλεξαν, καθώς το επιτόκιο θα αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των εμπορικών επιτοκίων. Και πάντως θα είναι μηδενικό για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.


Το κυριότερο, με την αποπληρωμή του δανείου θα αποκτήσουν την ιδιοκτησία του σπιτιού. Επιπλέον, το δάνειο θα καλύπτει υψηλότερο ποσοστό της εμπορικής αξίας του ακινήτου (90 %) σε σχέση με τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζών που καλύπτουν συνήθως έως το 80 %. Αυτό σημαίνει ότι η ιδιωτική συμμετοχή που πρέπει να συνεισφέρουν οι νέοι μειώνεται στο 10 % της αξίας του σπιτιού αντί για 20 % που προβλέπεται στις συμβάσεις των τραπεζικών στεγαστικών δανείων.

Έχουν προστεθεί σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις ορισμένα νέα στοιχεία. Συγκεκριμένα:


- Τέθηκε ανώτατο όριο 200.000 ευρώ στην αξία της κατοικίας που μπορούν να αγοράσουν οι δικαιούχοι. Έτσι αποτρέπεται το ενδεχόμενο αγοράς πολυτελών κατασκευών με το επιδοτούμενο δάνειο του προγράμματος.

- Απαγορεύεται η αγορά του ακινήτου από συγγενή πρώτου βαθμού του δανειολήπτη.

- Διευκρινίζεται πως δεν θα υπάρχει εγγυητής του δανείου.


Τίθεται 8μηνη προθεσμία (6μηνη αρχικά με δυνατότητα παράτασης 2 μηνών) από την προέγκριση του δανείου μέχρι την υπογραφή της δανειακής σύμβασης. Έτσι προλαμβάνονται καθυστερήσεις που θα δέσμευαν τα δανειακά κεφάλαια εις βάρος άλλων δικαιούχων που έχουν κλείσει τη συμφωνία αγοράς του ακινήτου.


Το πρόγραμμα χορήγησης στεγαστικών δανείων προβλέπει πλαφόν 150.000 ευρώ στο ύψος του δανείου.


Το πρόγραμμα χαμηλότοκων δανείων απευθύνεται:


- σε νέους άγαμους ηλικίας 25-39 ετών

- σε νέα ζευγάρια με ή χωρίς παιδιά με θρησκευτικό/ πολιτικό γάμο ή με σύμφωνο συμβίωσης ηλικίας 25-39 ετών. Αρκεί ένας από τους δύο να έχει ηλικία από 25 ως 39 ετών.


Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι τα εξής:


- Άγαμος: από 10.000 ως 16.000 ευρώ

- Έγγαμος: ως 24.000 ευρώ

- Οικογένεια με ένα τέκνο: ως 27.000 ευρώ

- Οικογένεια με δυο τέκνα: ως 30.000 ευρώ

- Οικογένεια με τρία τέκνα: ως 33.000 ευρώ.


Τα δάνεια δίνονται με τη συγχρηματοδότηση της ΔΥΠΑ και των Τραπεζών και οι δανειολήπτες θα πρέπει επίσης να μην διαθέτουν άλλη ιδιόκτητη κατοικία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365