Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

Βασίλης Παπαθεοδώρου: Φρίκη απο τις αποκαλύψεις για το υλικό παιδικής πορνογραφίας

Στις 18 Οκτωβρίου συνελήφθη και στις 27 του ίδιου μήνα προφυλακίστηκε
Προφυλακισμένος στις φυλακές Τρίπολης είναι ο Βασίλης Παπαθεοδώρου, συγγραφέας κάποιων από τα πλέον δημοφιλή βιβλία της σύγχρονης παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, ο οποίος ωστόσο κατηγορείται για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας.


Στις 18 Οκτωβρίου συνελήφθη και στις 27 του ίδιου μήνα προφυλακίστηκε, καθώς του ασκήθηκε από την Εισαγγελία βαριά δίωξη για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας.


Ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του παιδικού τμήματος του εκδοτικού οίκου “Καστανιώτης” αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες και ο ίδιος ισχυρίζεται μέσω του απολογητικού του υπομνήματος που έφερε στην δημοσιότητα το newsit.gr, ότι θα χρησιμοποιούσε τα εν λόγω αρχεία για να δημιουργήσει το νέο του βιβλίο, το οποίο θα είχε «ως κεντρικό άξονα την επικινδυνότητα του διαδικτύου για την κακοποίηση και την σεξουαλική εκμετάλλευση ενός νεαρού εφήβου».


Αν όλες αυτές οι βαριές κατηγορίες αποδειχτούν, τότε το μόνο που αναρωτιέται πλέον κανείς, είναι το πώς μπορούσε επί χρόνια να κρύβει το αρρωστημένο αλλά και εγκληματικό προφίλ του, αλλά και πώς γίνεται να έγραφε βιβλία για παιδιά και την ίδια στιγμή να έχει βίντεο παιδικής προνογραφίας.


Ποιος ήταν για όλους έως τώρα ο Βασίλης Παπαθεοδώρου

Γεννημένος το 1967 στην Αθήνα και από το 1979 ζει στη Γλυφάδα. Φοίτησε στο γυμνάσιο και λύκειο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Στη συνέχεια σπούδασε μεταλλειολόγος και χημικός μηχανικός στο ΕΜΠ, ενώ έκανε μεταπτυχιακά στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη συγγραφή βιβλίων το 1996. Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Σχολική Παράσταση» βραβεύτηκε στον αντίστοιχο διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Από τότε έως σήμερα γράφει παιδικά μυθιστορήματα, πέντε από τα οποία (Το μήνυμα, Οι Εννέα Καίσαρες, Χνότα στο τζάμι, Στη διαπασών, Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας) διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, σε μετεκπαιδευόμενους δασκάλους.


Έξι από τα νεανικά και εφηβικά μυθιστορήματά του (Το μήνυμα, Οι Εννέα Καίσαρες, Χνότα στο τζάμι, Στη διαπασών, Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας, Ιπτάμενες σελίδες) διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, σε μετεκπαιδευόμενους δασκάλους, και τέσσερα από αυτά (Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας, Μια αστεία επιδημία, Ιπτάμενες σελίδες, Η λευκή απεργία των ροζ φλαμίνγκο) έχουν μεταφραστεί στα τουρκικά από τις εκδόσεις Kelime Yayιnlarι. Για τα βιβλία του Χνότα στο τζάμι, Στη διαπασών και Τη νύχτα που έσβησαν τ’ αστέρια έχει τιμηθεί τρεις φορές με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας (2008, 2010, 2019). Έχει τιμηθεί επίσης δύο φορές με το Βραβείο του περιοδικού Διαβάζω (2008, 2010) και τρεις φορές με το Βραβείο του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης (2013, 2014, 2019). Υπήρξε, επίσης, άλλες πέντε φορές υποψήφιος για το Κρατικό Βραβείο Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας. Το 2015 τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού Public για το βιβλίο Το ημερολόγιο ενός δειλού, ενώ το 2018 το Μα γιατί μου φταίνε όλα;! (Το βιβλίο της γκρίνιας) απέσπασε το Βραβείο Κοινού στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς. Επίσης έχει αποσπάσει άλλα οκτώ λογοτεχνικά βραβεία για διάφορα έργα του από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου.


Τέσσερα από τα μυθιστορήματά του έχουν συμπεριληφθεί στους ετήσιους καταλόγους White Ravens, της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας Μονάχου, με τα διακόσια καλύτερα βιβλία παγκοσμίως. Έχει διατελέσει μέλος σε κριτικές επιτροπές των Κρατικών Βραβείων, του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης, του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Έχει διδάξει ως επισκέπτης εισηγητής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα δημιουργικής γραφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και έχει συνεργαστεί με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Frederick. Υποψήφιος της Ελλάδας για το Διεθνές Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας Astrid Lindgren το 2021.


Έχει έντεκα συγγράμματα, επτά βραβεύσεις και 131 φορές επισκέφθηκε σχολεία με την ιδιότητά του.


Διέκοψαν τη συνεργασία οι εκδόσεις Καστανιώτη, οργή από άλλους συγγραφείς

Πλέον οι Εκδόσεις Καστανιώτη διέκοψαν κάθε μορφής συνεργασία με τον Βασίλη Παπαθεοδώρου, αμέσως μόλις πληροφορηθήκαν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική έρευνα από τις δικαστικές αρχές, και πλήθος λογοτεχνών και ανθρώπων που τον γνώριζαν, εκφράζουν το σοκ και την οργή τους για τον δημιουργό παιδικής λογοτεχνίας, ζητώντας την παραδειγματική του τιμωρία.


«Δεν είμαι παιδόφιλος» 

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, ο Βασίλης Παπαθεοδώρου ανέφερε στο απολογητικό υπόμνημα «εκ προοιμίου θέλω να δηλώσω με κάθε ειλικρίνεια και ευπρέπεια ότι δεν είμαι και δεν έχω υπάρξει ποτέ στη ζωή μου παιδόφιλος. Δεν αισθανόμουν καμία ικανοποίηση ή ευχαρίστηση από το κατασχεθέν υλικό. Απεναντίας, αισθανόμουν απέχθεια, αηδία, αποτροπιασμό και βαθύτατη λύπη».


Μάλιστα εξηγεί τον λόγο που είχε το υλικό παιδικής πορνογραφίας στην κατοχή του καθώς όπως φέρεται να ισχυρίστηκε «αποτελεί πρώτη ύλη για βιβλίο μου με θεματική το Internet, τους κινδύνους που ελλοχεύει υπό το πρίσμα της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των ανηλίκων».


Ωστόσο σε όλα τα βίντεο που βρέθηκαν στην κατοχή του Βασίλη Παπαθεοδώρου, η ηλικία των παιδιών ήταν έως 10 ετών και μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 100 αρχεία με ανατριχιαστικό περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας, το οποίο αποκαλύφθηκε μέσω ενός ειδικού λογισμικού από το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365