Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Φυσικό αέριο: Ξεκίνησαν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες ανάμεσα σε Κρήτη και Πελοπόννησο

Το πλοίο έχει ξεκινήσει και απλώνει τα καλώδια που σέρνει με τα ακουστικά
Λίγα 24ωρα μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τις σεισμικές έρευνες του πλοίου Sanco Swift της ExxonMobil σε Κρήτη και Πελοπόννησο, η διαδικασία ξεκίνησε σήμερα (10/11), όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

«Το πλοίο έχει ξεκινήσει και απλώνει τα καλώδια που σέρνει με τα ακουστικά, όπου λαμβάνει επιστροφή των κυμάτων για να μπορεί να προσδιορίσει τις δομές τις γεωλογικές», τόνισε ο Κώστας Σκρέκας μιλώντας στην ΕΡΤ για τις σεισμικές έρευνες σε Κρήτη και Πελοπόννησο για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.


«Το κοίτασμα το οποίο πιθανολογούμε ότι υπάρχει νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου ίσως είναι η τελευταία ελπίδα που έχει η εξορυκτική βιομηχανία για να να βρει μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης» επεσήμανε ο Κώστας Σκρέκας.


Παράλληλα, τόνισε ότι «μέχρι να τρυπήσουμε και να δούμε τι υπάρχει πραγματικά, όλα είναι σε επίπεδο εκτιμήσεων».


Από την ώρα που εκδόθηκε η NAVTEX, ξεκίνησε το πλοίο της ExxonMobil και οι έρευνες, τόνισε ο Κώστας Σκρέκας, με τα πρώτα δεδομένα να αναμένονται τις επόμενες μέρες.


Η NAVTEX προβλέπει ότι δεσμεύονται περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος, το Δυτικό Πέλαγος και δυτικά και ανατολικά της Κρήτης, ώστε το πλοίο Nanco Swift να πραγματοποιήσει ανάπτυξη εξοπλισμού και σεισμικές έρευνες.


Οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν 2 χρόνια και βάσει των αποτελεσμάτων τους, η κοινοπραξία ExxonMobil και ΕΛΠΕ θα κρίνει εάν θα προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση.


Σε περίπτωση που οι έρευνες κριθούν ικανοποιητικές, η ΕΔΕΥ εκτιμά ότι μέσα στο 2027 θα ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου.


Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των ερευνών, μέχρι το 2024 αναμένονται οι σεισμικές έρευνες, ενώ στη συνέχεια, μέχρι το 2026, αναμένονται οι διερευνητικές γεωτρήσεις.


Το 2026-2027 προβλέπεται η ανάπτυξη κοιτάσματος και το 2027-2028 η παραγωγή του Φυσικού Αερίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365