Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

Έβαλε φωτοβολταϊκά και «σώθηκε»: Πώς μπορείτε να παράγετε το δικό σας ρεύμα και πόσο θα κοστίσει

Πώς μπορείτε να παράγετε το δικό σας ρεύμα και πόσο θα κοστίσει
Όσο οι λογαριασμοί ρεύματος αυξάνονται και το «άνοιγμα του φακέλου» τρομάζει τους καταναλωτές, καθώς ειδικά τώρα που «μπαίνουμε» στο χειμώνα τα ποσά για την ενέργεια θα είναι δυσβάσταχτα, υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να βρουν λύσεις για την «τσέπη» τους. Τι περιγράφει επιχειρηματίας από το Περιστέρι που έβαλε φωτοβολταϊκά.

Μπορεί τα φωτοβολταϊκά να έχουν ένα αρκετά μεγάλο κόστος για να τα τοποθετήσει κάποιος στη βεράντα ή στην ταράτσα του, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι τα χρήματα που θα δώσει θα τα κάνει απόσβεση στα επόμενα 3 χρόνια, ενώ στη συνέχεια θα έχει «δωρεάν» ενέργεια για τουλάχιστον αλλά 20 χρόνια.


Αν βάλουμε κάτω τα ποσά που μπορεί να «κερδίζει» κάποιος το χρόνο από μια τέτοια επένδυση (φωτοβολταϊκών) σίγουρα θα... ζαλιστούμε.


Ένας επιχειρηματίας από το Περιστέρι, ο οποίος τοποθέτησε φωτοβολταϊκά -για να εξοικονομήσει ενέργεια και χρήματα- εξηγεί τη διαδικασία, το πόσο του στοίχισε και το πόσο μπορεί να κερδίσει. Συγκεκριμένα είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ερτ:


«Όταν ξεκίνησαν οι ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και οι μετρητές αναπροσαρμογής έδειχναν υψηλό κόστος, καταλάβαμε ότι αυτή η κατάσταση δυστυχώς είναι δομική και θα διαρκέσει.


Tο κόστος ρεύματος για μία μικρομεσαία επιχείρηση όπως η δική μου, από περίπου 2.000 ευρώ το χρόνο, έχει φτάσει στις 6.000 ευρώ το χρόνο. Tο να αλλάξω εταιρεία δεν ήταν μια μόνιμη λύση, οπότε αποφάσισα να το παράγω ο ίδιος.


Το κόστος αγοράς ενός φωτοβολταϊκού είναι περίπου 1 ευρώ η κιλοβατώρα. Για παράδειγμα το δικό μου παράγει 15.000 κιλοβατώρες το χρόνο, άρα κοστίζει περίπου 15.000 ευρώ. Πληρώνεις μία φορά το κόστος, κάνεις απόσβεση σε περίπου 3 χρόνια και παράγεις ρεύμα δωρεάν για τα υπόλοιπα 22»


Ποια η διαδικασία και το κόστος στις περιπτώσεις που απαιτούνται εγκαταστάσεις

Οι δύο πρώτες λύσεις προϋποθέτουν ιδιόκτητο χώρο για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκού, μελέτη, αρκετή γραφειοκρατία, διαθεσιμότητα από το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και σημαντικό κόστος.


Για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει 360 κιλοβατώρες τον μήνα απαιτείται η μελέτη και εγκατάσταση πάνελ ισχύος 3 Κιλοβάτ.


Το κόστος τοποθέτησης υπολογίζεται σε 6.000 ευρώ (με ΦΠΑ) και θα πρέπει να υπάρχει ο διαθέσιμος χώρος σε ταράτσα, ενώ στις περιπτώσεις των πολυκατοικιών απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων ιδιοκτητών.


Επίσης ένα από τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι οικιακοί καταναλωτές είναι και αυτό της σύνδεσης με το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα δίκτυα είναι κορεσμένα και θα απαιτηθεί πολύμηνη αναμονή για τη σύνδεση.


Τι είναι το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκό στη Στέγη»

Το «Φωτοβολταϊκό στη Στέγη» είναι πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Προ- βλέπει πως ο Διαχειριστής Δικτύου προαγοράζει με σταθερή τιμή 0,087 ευρώ/kWh (Κιλοβατώρα) την παραγόμενη ενέργεια για μια 20ετία.


Κάθε μήνα στον λογαριασμό του καταναλωτή πιστώνονται τα έσοδα της μηνιαίας παραγωγής ρεύματος. Κατά τα λοιπά δεν αλλάζει η τιμολογιακή πολιτική που έχει συμφωνήσει με τον προμηθευτή του.


Σε αυτή τη λύση υπάρχει ανώτατο όριο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι τα 6 kW (Κιλοβάτ) για φωτοβολταϊκά σε περιοχές που είναι διασυνδεδεμένες με το ηλεκτρικό σύστημα και τα 3 kW στις υπόλοιπες.

1 σχόλιο:

  1. Να ρωτήσω κάτι εάν βάλουμε όλοι σε περιοχές καλιεργισημες φωτοβολταϊκά τότε τί θα τρώμε τό έχει σκεφτεί κανείς; ποιό φρόνιμο δε θα ήταν να έμπαιναν σε μέρη όπου δεν καλλιεργείτε τίποτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365