Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Gov.gr Wallet: Ταυτότητα και δίπλωμα στο κινητό, τι αλλάζει από σήμερα για τράπεζες

Αναλυτικά η διαδικασία
Ξεκινά από σήμερα 1η Νοεμβρίου, σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, η δυνατότητα επίδειξης ταυτότητας και διπλώματος μέσω κινητού και Gov.gr Wallet σε τράπεζες και εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Αναλυτικά η διαδικασία.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το ΦΕΚ, εφόσον πρόκειται για πιστωτικά ιδρύματα ή χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ή παρόχους υπηρεσιών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, πρόσβασης στο διαδίκτυο και συνδρομητικής τηλεόρασης, οι οποίοι υπέχουν υποχρέωση τήρησης φωτοαντίγραφου του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή στοιχείων αυτού, ο έλεγχος ταυτοποίησης πραγματοποιείται με επίδειξη του εγγράφου.


Στην συνέχεια, το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο των φορέων της προηγούμενης παραγράφου καταχωρίζει στο εξουσιοδοτημένο σύστημα του φορέα τον αριθμό του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας του φυσικού προσώπου και αποστέλλεται στην κινητή συσκευή του τελευταίου, μέσω σχετικής ειδοποίησης, αριθμός ασφαλείας, τον οποίο το φυσικό πρόσωπο γνωστοποιεί στο εξουσιοδοτημένο πρόσωπο και πραγματοποιείται η άντληση, μέσω διαλειτουργικότητας ή διεπαφών προγραμματισμού εφαρμογών (Application Programming Interfaces - API's), των στοιχείων, ή εγγράφου που φέρει ιδίως τα στοιχεία.


Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας άντλησης του ανωτέρω εγγράφου κατά τα ως άνω, το εκδοθέν έγγραφο τηρείται στα πληροφοριακά συστήματα των φορέων της παρ. 1 με δική τους ευθύνη, για όσο χρόνο απαιτείται.


Η τήρηση του ως άνω εγγράφου από τους παραπάνω φορείς είναι ισοδύναμη με την τήρηση φωτοαντιγράφου του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή στοιχείων αυτού.»


Υπενθυμίζεται οτι το Gov.gr Wallet δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας, αποθήκευσης και επίδειξης των νέων ψηφιακών δελτίων ταυτότητας και ψηφιακών αδειών οδήγησης από τον πολίτη. Τα νέα ψηφιακά δελτία ταυτότητας και της άδειας οδήγησης είναι ψηφιακά έγγραφα που εκδίδονται μέσω του gov.gr και είναι πλήρως ισάξια με τα έγχαρτα έγγραφα, για κάθε νόμιμη χρήση εντός της Ελληνικής επικράτειας. Δεν αποτελούν διεθνή ταξιδιωτικά έγγραφα.


Το Gov.gr Wallet δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας, αποθήκευσης και ελέγχου των νέων ψηφιακών δελτίων ταυτότητας και ψηφιακών αδειών οδήγησης.


Τα νέα ψηφιακά δελτία ταυτότητας και της άδειας οδήγησης είναι ψηφιακά έγγραφα που εκδίδονται μέσω του gov.gr και είναι πλήρως ισάξια με τα έγχαρτα έγγραφα, για κάθε νόμιμη χρήση εντός της Ελληνικής επικράτειας. Δεν αποτελούν διεθνή ταξιδιωτικά έγγραφα.


Για την δημιουργία ψηφιακού δελτίου ταυτότητας και άδειας οδήγησης είναι απαραίτητοι οι προσωπικοί σας κωδικοί TaxisNet και η κατοχή επιβεβαιωμένου αριθμού κινητού τηλεφώνου στο ΕΜΕΠ. Για την χρήση της εφαρμογής είναι απαραίτητη σύνδεση στο Διαδίκτυο.


Για την έκδοση ψηφιακών εγγράφων μέσω του Gov.gr Wallet απαιτείται η κατοχή πιστοποιημένου αριθμού κινητού τηλεφώνου μέσω του ΕΜΕΠ


Στην ουσία η επίδειξη ταυτότητας κα διπλώματος μέσω κινητού έχει ξεκινήσει ήδη από το καλοκαίρι ωστόσο, απο τη διαδικασία αυτή ωστόσο, είχαν εξαιρεθεί, μέχρι και σήμερα, οι τράπεζες και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας καθότι χρειάζονταν χρόνο για να ξεκινήσουν τις διαδικασίες.


Δείτε το σχετικό ΦΕΚ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365