Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Σέρρες - Θάνατος 11χρονου: Πινγκ πονγκ με τις ευθύνες, σοκάρει η μαρτυρία μαθητή

Πινγκ πονγκ με τις ευθύνες
Στο «μικροσκόπιο» των Αρχών μπαίνουν όλα τα στοιχεία της τραγωδίας με την έκρηξη στο σχολείο των Σερρών που προκάλεσε την απώλεια του 11χρονου - Σοκάρει η μαρτυρία τραματισμένου μαθητή.

Η ΕΛΑΣ, ο εισαγγελέας και η κυβέρνηση αναζητούν τις απαντήσεις για το τρομακτικό περιστατικό που έγινε σε δημοτικό σχολείο των Σερρών, με την έκρηξη στο λεβητοστάσιο, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 11χρονου παιδιού και τον τραυματισμό ακόμη δύο μαθητών.


Μετά τη χθεσινή παρέμβαση του εισαγγελέα Σερρών, που ζήτησε την άμεση διερεύνηση ευθυνών για τα αίτια της τραγωδίας, σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης έδωσε εντολή στον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Ιωάννη Σάββα, να διερευνήσει τυχόν ευθύνες που προκύπτουν από πράξεις ή παραλείψεις στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


«Το υπουργείο Εσωτερικών θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο, στο πεδίο αρμοδιοτήτων του, προκειμένου να διελευκανθούν τα αίτια της τραγωδίας και να αποδοθούν ευθύνες», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.


Την ίδια ώρα, κλιμάκιο της ΕΛΑΣ βρέθηκε στο σχολείο όπου πραγματογνώμονες εξέτασαν ξανά το χώρο του μοιραίου περιστατικού για τη συλλογή τυχόν νέων στοιχείων. Παράλληλα, μεταφέρθηκε η πόρτα που εξφενδονίστηκε από το κλιμακοστάσιο προκαλώντας το κακό. 


Στο σχολείο βρέθηκε και ο δικηγόρος της οικογένειας του 11χρονου, Δημήτρης Γκολέμης. «Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα και πολυεπίπεδες οι ευθύνες» είπε ο κ. Γκολέμης μιλώντας στην ΕΡΤ.


Μπαλάκι οι ευθύνες

Ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι την ώρα που μια οικογένεια -και όχι μόνο- θρηνεί την απώλεια ενός μικρού παιδιού σε σχολικό χώρο, παρατηρείται ένα πινγκ πονγκ ευθυνών.


Σύμφωνα με όσα είπε ο διευθυντής του σχολείου, ο ίδιος είχε ζητήσει από τους τεχνικούς να κάνουν τις εργασίες για τη μετατροπή του λέβητα το Σάββατο, ημέρα δηλαδή κατά την οποία δεν λειτουργούσε το σχολείο. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό. Εξάλλου, υπάρχουν αναφορές ότι δεν υπάρχει ρητή απαγόρευση για πραγματοποίηση εργασιών σε σχολικά κτήρια κατά τις ώρες λειτουργίας τους.


Ο διευθυντής του σχολείου είχε υποστηρίξει τη Δευτέρα ότι ο εργολάβος θα έπρεπε να είχε έρθει το Σάββατο, «διότι χιλιάδες φορές τους εξήγησα ότι δεν επιτρέπω να κάνουν εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, αλλά δε βρήκα κανένα στήριγμα σε αυτό ούτε από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ούτε από τον δήμο. Έρχονταν γενικώς όποτε ήθελαν και έφευγαν όποτε ήθελαν».


Το πρωί της Τρίτης (6/12) ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, εμφανίστηκε συντετριμμένος. «Είμαστε όλοι συντετριμμένοι, όλες οι Σέρρες πενθούν», τόνισε ο Αλέξανδρος Χρυσάφης. Συνεχίζοντας, ο δήμαρχος Σερρών έριξε ευθύνες σε εργολάβο και διευθυντή του σχολείου.


«Είμαι και έξαλλος με όλους αυτούς που ευθύνονται για αυτή την απώλεια της παιδικής ψυχής. Δεν χωράει ο νους τον πόνο που νιώθουν οι γονείς. Είμαι έξαλλος με τον εργολάβο που έκανε τις εργασίες εν ώρα μαθήματος χωρίς να ειδοποιήσει κανέναν ενώ αυτό απαγορεύεται ρητά από τη μεταξύ μας σύμβαση. Είμαι έξαλλος και με το διευθυντή, ο οποίος επέτρεψε στον εργολάβο να εισέλθει στη σχολική μονάδα χωρίς να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του δήμου. Υπάρχει μια σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου, στην οποία αναφέρεται ότι δεν μπορεί να κάνει εργασίες την ώρα του σχολείου χωρίς να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του δήμου και του διευθυντή. Ο εργολάβος ενώ  ξέρει τις συμβατικές υποχρεώσεις του, παρόλα αυτά μπήκε στο σχολείο. Κι εδώ υπάρχει ένα ερώτημα: Πώς τον άφησε ο διευθυντής να μπει στο σχολείο την ώρα που γίνονταν μαθήματα; Υπάρχει συγκεκριμένη διάταξη. Δεν ήξερε κανένας, δεν ενημερώθηκε κανένας από τον δήμο ότι θα κάνει αυτές τις δουλειές », δήλωσε ο δήμαρχος Σερρών.


Το βέβαιο είναι ότι έχει γεννηθεί ένα πολύ κρίσιμο ερώτημα για το εάν είχαν γίνει όλοι οι προβλεπόμενοι έλεγχοι τόσο από τους ανθρώπους που προχώρησαν στην μετατροπή του καυστήρα όσο και οι επανέλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς που είναι επιφορτισμένοι από το νόμο να το κάνουν


Τι είπε ο 10χρονος που πήρε εξιτήριο

Υπενθυμίζεται πως εκτός από τον μαθητή της ΣΤ’ Δημοτικού που έχασε τη ζωή του, άλλα δύο παιδιά, μαθητές της Α’ και Δ’ τραυματίστηκαν. Από την έκρηξη, εκσφενδονίστηκαν 35 μέτρα μακριά κομμάτια τοίχου και μια μεταλλική πόρτα, που έπεσαν πάνω στα παιδιά με αποτέλεσμα την τραγική κατάληξη.


O 10χρονος μαθητής που τραυματίστηκε ελαφρά και πήρε το απόγευμα της Δευτέρας εξιτήριο, είπε ότι το συμβάν έγινε στο διάλειμμα του ολοήμερου σχολείου, όταν τα παιδιά πήγαν να παίξουν μπάλα στην πίσω αυλή, κοντά στο λεβητοστάσιο, στο υπόστεγο επειδή έβρεχε.


«Παίζαμε μπάλα και ξαφνικά ακούσαμε φοβερό θόρυβο και άρχισαν να πέφτουν πάνω μας πέτρες και μεταλλικά αντικείμενα, μάλιστα ένα από αυτά χτύπησε ένα συμμαθητή μου» είπε μη γνωρίζοντας την τραγική κατάληξη των γεγονότων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365