Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

Πόσο θα αυξηθεί το επίδομα ανεργίας το 2023

Τα επιδόματα της ΔΥΠΑ που θα επηρεαστούν από την αύξηση του κατώτατου
Από τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που θα γίνει την 1η Μαΐου 2023 θα επηρεαστούν το επίδομα ανεργίας αλλά και μια σειρά από επιδόματα της ΔΥΠΑ.


Συνεπώς εάν επικρατήσει το σενάριο που λέει ότι θα αυξηθεί ο νέος κατώτατος μισθός των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από την 1η Μαΐου 2023 στα 751 μεικτά ευρώ από 713 ευρώ μεικτά που είναι σήμερα, τότε το επίδομα ανεργίας αναμένεται να διαμορφωθεί από την 1η Μαΐου 2023 στα 462 ευρώ από 438 ευρώ που είναι σήμερα.


Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος). Ωστόσο δεν θα αυξηθεί το επόμενο έτος το μηνιαίο ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας των 200 ευρώ.


Τα επιδόματα της ΔΥΠΑ που θα επηρεαστούν από την αύξηση του κατώτατου

Τα επιδόματα της ΔΥΠΑ που θα αυξηθούν από την 1η Μαΐου 2023 με την νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα είναι μεταξύ άλλων τα εξής:


Το ειδικό Βοήθημα λήξης ανεργίας. Αυτό ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας και αναμένεται να διαμορφωθεί στα 240 ευρώ από 227,65 ευρώ που είναι σήμερα. Επίσης επισημαίνεται πως το βοήθημα δικαιούνται να το λάβουν οι ασφαλισμένοι, εφόσον παρέμειναν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων επί 1 μήνα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας και δεν είναι εποχικοί (οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές/-ριες, εργαζόμενοι/-ες σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα κ.λπ.).

Το ειδικό Βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων. Αυτό ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας ύψους 262,67 ευρώ και διαμορφώνεται στα 277 ευρώ.

Το ειδικό Βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας. Αυτό ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας ύψους 262,67 ευρώ και διαμορφώνεται στα 277 ευρώ.

Το ειδικό Βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών. Αυτό ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας ύψους 350,23 ευρώ και διαμορφώνεται στα 369,5 ευρώ.

Το ειδικό εποχικό βοήθημα. Το βοήθημα αυτό το λαμβάνουν οι ανείδικευτοι εργάτες και το ποσό αναμένεται να διαμορφωθεί στα 870 ευρώ από 824,63 ευρώπου είναι σήμερα

Το βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Ασφαλισμένων αναμένεται να διαμορφωθεί στα 462 ευρώ από 437,79 ευρώ που είναι σήμερα.

ΔΥΠΑ: Ποιες αλλαγές φέρνει το 2023 στις καταβολές επιδομάτων των μακροχρόνια ανέργων

Με εισοδηματικά κριτήρια θα χορηγούνται το 2023 οι παροχές της ΔΥΠΑ στους μακροχρόνια ανέργους. Μερικές από τις παροχές αυτές είναι μεταξύ άλλων:


Το μπόνους 300 ευρώ

Το βοήθημα που δίνεται με την λήξη της επιδότησης ανεργίας

Το ειδικό βοήθημα μετά την τρίμηνη παραγραφή στα μητρώα

και η δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Τα εισοδηματικά κριτήρια για να λάβουν το 2023 οι μακροχρόνια άνεργοι τα παραπάνω βοηθήματα είναι τα εξής:


Για τους άγαμους θα είναι έως 16 χιλιάδες ευρώ.

Για τους έγγαμους θα είναι έως 24 χιλιάδες ευρώ. Το ποσό αυτό θα προσαυξάνεται κατά 3 χιλιάδες ευρώ για κάθε παιδί

Για τις μονογονεϊκές οικογένειες είναι έως 27 χιλιάδες ευρώ. Το ποσό αυτό θα προσαυξάνεται κατά 3 χιλιάδες ευρώ για το δεύτερο παιδί και πέρα


Πηγή:enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365