Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Δύσκολες στιγμές για τον πάπα Βενέδικτο: Πολύ άρρωστος, λέει το Βατικανό

Πολύ άρρωστος, λέει το Βατικανό

Ο πρώην πάπας Βενέδικτος, 95 ετών, που το 2013 έγινε ο πρώτος Ποντίφικας που παραιτήθηκε έπειτα από 600 χρόνια, είναι «πολύ άρρωστος», όπως δήλωσε σήμερα ο διάδοχός του, ο πάπας Φραγκίσκος.

«Θα ήθελα να ζητήσω από όλους εσάς μια ειδική προσευχή για τον πρώην πάπα Βενέδικτο, ο οποίος, σιωπηλά, στηρίζει την Εκκλησία. Ας τον θυμηθούμε», δήλωσε ο Φραγκίσκος προσθέτοντας ότι ο Βενέδικτος είναι «πολύ άρρωστος».


Ο Φραγκίσκος απηύθυνε αυτή την απρόσμενη έκκληση στο τέλος της γενικής ακρόασης της Τετάρτης χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.


Δεν υπήρξε άμεσα σχόλιο από το Βατικανό για την κατάσταση της υγείας του Βενέδικτου. Έως πριν από λίγες εβδομάδες, όσοι τον είχαν δει έλεγαν ότι σωματικά φαινόταν εύθραυστος αλλά πως συνέχιζε να έχει οξύνοια και ευστροφία.


Μια από τις τελευταίες γνωστές φωτογραφίες του Βενέδικτου ελήφθη την 1η Δεκεμβρίου, όταν συνάντησε τους νικητές ενός βραβείου για θεολόγους, που φέρει το όνομά του. Ήταν καθισμένος και φαινόταν ιδιαιτέρως αδύναμος.


Μετά την παραίτησή του ο Βενέδικτος ζει σε ένα πρώην μοναστήρι εντός των κήπων του Βατικανού με τον γραμματέα του, μερικούς βοηθούς και ιατρικό προσωπικό.


Ο Βενέδικτος, ο πρώτος Γερμανός πάπας εδώ και 1.000 χρόνια, εξελέγη στις 19 Απριλίου του 2005 για να διαδεχθεί τον πολύ δημοφιλή πάπα Ιωάννη Παύλο Β’, που έμεινε στην κεφαλή της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας για 27 χρόνια.


Ο Βενέδικτος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί στις 11 Φεβρουαρίου του 2013. Δήλωσε ότι δεν είχε πια τη σωματική και ψυχική δύναμη να ηγηθεί της εκκλησίας. Στις 28 Φεβρουαρίου της ίδιας χρονιάς παραιτήθηκε επίσημα και μετακινήθηκε προσωρινά στη θερινή παπική κατοικία, νότια της Ρώμης, ενώ καρδινάλιοι από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στη Ρώμη για να εκλέξουν τον διάδοχό του. Ο Φραγκίσκος, ο πρώτος πάπας από τη Λατινική Αμερική, εξελέγη διάδοχός του στις 13 Μαρτίου του 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365