Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

Πετρέλαιο, φυσικό αέριο, αντλίες θερμότητας: Αυτές είναι οι φθηνότερες και οι ακριβότερες μορφές θέρμανσης

Μελέτη
Τις ακριβότερες και πιο οικονομικές τεχνολογίες θέρμανσης αναδεικνύει νέα μελέτη για τον Δεκέμβριο 2022 του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, οι πιο ακριβές τεχνολογίες θέρμανσης παραμένουν και φέτος τα ανοικτά τζάκια και τα συστήματα με ηλεκτρικές αντιστάσεις (όπως π.χ. οι ηλεκτρικοί λέβητες, οι θερμοπομποί, και τα αερόθερμα), καθώς, παρά τις διακυμάνσεις στις αυξήσεις των ενεργειακών προϊόντων που έχει προκαλέσει η κρίση, δεν υπάρχουν ανακατατάξεις στις τεχνολογίες θέρμανσης ως προς τις ακριβότερες και τις φθηνότερες.

Αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων από τη 2η για το 2022-2023 μελέτη που διεξήγαγε το Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ με αντικείμενο τη σύγκριση κόστους θέρμανσης από διάφορες τεχνολογίες.

Το κόστος θέρμανσης με πετρέλαιο είναι φέτος τουλάχιστον 30% φθηνότερο από την κατανάλωση φυσικού αερίου, ενώ, λόγω της χαμηλής απόδοσης που έχει ένα τζάκι ανοικτού θαλάμου, κάθε θερμική κιλοβατώρα κοστίζει φέτος 35,3 λεπτά του ευρώ.

Σημαντικά χαμηλότερη είναι η θέρμανση με τζάκι κλειστού τύπου, καθώς κάθε θερμική κιλοβατώρα κοστίζει 17,7 λεπτά του ευρώ. Το ίδιο ισχύει και με τη χρήση λέβητα βιομάζας (πέλετ), με το κόστος να διαμορφώνεται στα 17,9 λεπτά του ευρώ.

Φυσικό αέριο – Πετρέλαιο

Από τη σύγκριση πετρελαίου θέρμανσης – φυσικού αερίου προκύπτει ότι και φέτος η χρήση πετρελαίου είναι οικονομικότερη. Έτσι, χωρίς να ληφθεί υπόψη το επίδομα θέρμανσης, η χρήση κεντρικής θέρμανσης με αέριο, μέσω ενός λέβητα συμπύκνωσης, κοστίζει φέτος σε ένα νοικοκυριό στην Αττική 19 λεπτά του ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα. Ελαφρώς μικρότερο είναι το κόστος στην περίπτωση αυτόνομης θέρμανσης, στα 18 λεπτά ανά KWh.

Οι τιμές του αερίου έχουν υπολογιστεί για το τρίμηνο Οκτώβριος-Δεκέμβριος, με την αφαίρεση της οριζόντιας επιδότησης από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Τα παραπάνω κόστη είναι συγκρίσιμα με το πετρέλαιο θέρμανσης, μόνο στην περίπτωση ενός παλιού λέβητα πετρελαίου, ο οποίος έχει μειωμένη απόδοση. Τότε, η θέρμανση με το υγρό καύσιμο ανέρχεται σε 16,6 λεπτά ανά KWh. Αντίθετα, η «ψαλίδα» αυξάνεται όταν χρησιμοποιείται ένας συνήθης λέβητας πετρελαίου, καθώς το κόστος ανά KWh είναι 13,5 λεπτά.

Το κόστος θέρμανσης με ηλεκτρική ενέργεια

Σε εξίσου υψηλά επίπεδα είναι και το κόστος θέρμανσης με ηλεκτρικές αντιστάσεις, αν με αυτό τον τρόπο ένας καταναλωτής επιλέξει να καλύψει όλες τις ανάγκες του για θέρμανση (4.500 θερμικές κιλοβατώρες) τη χειμερινή περίοδο. Τότε για κάθε θερμική κιλοβατώρα, πληρώνει 32,6 λεπτά του ευρώ.

Το κόστος για ένα μέσο νοικοκυριό στην Ελλάδα που θα επιλέξει θέρμανση με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας (αντλία θερμότητας ή συστήματα με ηλεκτρικές αντιστάσεις – π.χ. ηλεκτρικός λέβητας), θα κυμανθεί στα ίδια υψηλά επίπεδα με πέρυσι, παρόλο που η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει ανασταλεί και δεν εφαρμόζεται στα πρόσφατα, μηνιαία πλέον, τιμολόγια της ΔΕΗ και των λοιπών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι οι αναλογικές χρεώσεις προμήθειας, σε απόλυτα νούμερα, παρουσιάζονται αυξημένες, συγκριτικά με αυτές που ίσχυαν στα προηγούμενα τιμολόγια, ακόμα και μετά την αφαίρεση της κλιμακωτής επιδότησης ΤΕΜ που χορηγείται από το κράτος. Επιπλέον, έχουν αυξηθεί και οι αντίστοιχες πάγιες χρεώσεις προμήθειας ενώ από τις 31/07/2022 έχει πάψει να ισχύει και η επιπλέον Έκπτωση 30% που παρείχε η ΔΕΗ επί των αναλογικών χρεώσεων προμήθειας για τις καταναλώσεις από 05/08/2021 και μετά.

Το επίδομα θέρμανσης

Για ένα νοικοκυριό με δύο παιδιά που δικαιούται επίδομα θέρμανσης, η θέρμανση με αέριο του κοστίζει 13,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα τη φετινή χειμερινή περίοδο, αν βρίσκεται στη ζώνη Β (κλίμα Αθήνας), και 9,2 λεπτά αν βρίσκεται στη ζώνη Γ (κλίμα Θεσσαλονίκης).

Στην περίπτωση που το ίδιο νοικοκυριό χρησιμοποιεί πετρέλαιο, τότε χάρη στην επιδότηση για κάθε θερμική KWh πληρώνει φέτος 8,8 λεπτά αν βρίσκεται στη Ζώνη Β. Μικρότερο είναι το κόστος, στα 5,8 λεπτά, αν βρίσκεται στη Ζώνη Γ.

Μάλιστα, με βάση το πού κυμαίνονται οι τιμές πώλησης των διαφόρων καυσίμων θέρμανσης κατά τη χειμερινή σεζόν 2022-2023, οι συντάκτες της μελέτης διαπιστώνουν πως τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο εμπεριέχει πάρα πολύ μεγάλο ρίσκο η αντικατάσταση ενός συμβατικού λέβητα πετρελαίου με νέα συστήματα θέρμανσης, συστήνοντας στους καταναλωτές να αξιολογήσουν με μεγάλη προσοχή μια τέτοια απόφαση. Μοναδική ίσως εξαίρεση αποτελούν τα συστήματα αντλιών θερμότητας μεσαίων θερμοκρασιών, ιδίως όταν επρόκειτο για την κάλυψη υψηλών αναγκών θέρμανσης σε ετήσια βάση.

Αντλίες θερμότητας

Η παραπάνω εξαίρεση οφείλεται στο γεγονός ότι οι αντλίες θερμότητες παραμένουν τη μόνη τεχνολογία που ανταγωνίζεται και φέτος σε κόστος το πετρέλαιο – και μάλιστα, παρά τις αυξημένες λιανικές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο λόγος είναι πως πρόκειται για την τεχνολογία με τη μεγαλύτερη απόδοση, η οποία ξεπερνά κατά πολύ το 100%. Το ίδιο ισχύει και με τα κλιματιστικά, τα οποία και πάλι έχουν απόδοση πάνω από 300%. Έτσι, στην περίπτωση χρήσης αντλίας θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών (θερμοκρασίας νερού πάνω από 70 βαθμούς Κελσίου), το κόστος ανά θερμική κιλοβατώρα ανέρχεται σε 10 λεπτά για τη Ζώνη Γ και σε 9 λεπτά του ευρώ για τη Ζώνη Γ.

Μικρότερα είναι τα κόστη στην περίπτωση των αντλιών μεσαίων θερμοκρασιών, στις οποίες δηλαδή το θερμικό ρευστό (νερό) δεν θερμαίνεται πάνω από τους 60 βαθμούς Κελσίου. Τότε, κάθε κιλοβατώρα στοιχίζει 7 λεπτά για τη Ζώνη Γ και 6,2 λεπτά για τη Ζώνη Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365