Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Συντάξεις: Έτσι θα υπολογίσετε τι αύξηση θα πάρετε

Έτσι θα υπολογίσετε τι αύξηση θα πάρετε
Χιλιάδες συνταξιούχοι ψάχνουν τα εκκαθαριστικά τους για να βρουν αν έχουν προσωπική διαφορά και αν έχουν να δουν αν είναι μικρή για να λάβουν την νέα αύξηση των συντάξεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που σας έχει παρουσιάσει το Dnews από τα 2.4 εκ των συνταξιούχων , οι 931.631 διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά. Από αυτούς μέσω των λογιστικών συμψηφισμών το 88% θα πάρουν αυξήσεις ενώ οι υπόλοιποι θα δουν μείωση της προσωπικής τους διαφοράς προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για αυξήσεις στην τσέπη τα επόμενα χρόνια.


Μάλιστα για κύριες συντάξεις 500 ευρώ η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να είναι άνω των 35 ευρώ για να δικαιούνται αυξήσεις.Όσοι έχουν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά θα δουν μόνο λογιστική αύξηση. Επίσης για κύριες συντάξεις 700 ευρώ η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 49 ευρώ.


Όσον αφορά τον εντοπισμό της προσωπικής διαφοράς, με λίγα κλικ μπορούν οι συνταξιούχοι να δουν την προσωπικη διαφορά στη σύνταξη τους και εάν θα λάβουν αύξηση από 1/1/2023.


Αναλυτικά, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μπουν στο efka.gov.gr και να προχωρήσουν στη διαδικασία για τη έκδοση του εκκαθαριστικού καταβολής της σύνταξης


Όσοι δουν στην έκδοση του εκκαθαριστικού καταβολής της σύνταξης:

1.Μεγάλη "Συνολική Προσωπική Διαφορά: Αυτό σημαίνει ότι δεν θα δουν οι συνταξιούχοι άμεσα τις αυξήσεις στο ΑΤΜ. Οι αυξήσεις αυτές μειώνουν σιγά σιγά την προσωπική διαφορά ούτως ώστε κάποια να μηδενιστεί -να γίνει αρνητική. Και μετά οι συνταξιούχοι θα δουν αύξηση στο ΑΤΜ.


2. Αρνητική Συνολική Προσωπική Διαφορά: Αυτό σημαίνει ότι ο συνταξιούχος θα δει από 1/1/2023 κανονική αύξηση στο ΑΤΜ του


3. Χωρίς προσωπική διαφορά:Αυτό σημαίνει ότι ο συνταξιούχος θα πάρει κανονικά αύξηση διότι έχει γίνει ο επανυπολογισμός με τον Νομο Κατρούγκαλο και Βρούτση και προέκυψε ότι δεν υπάρχει καθόλου προσωπική διαφορά.


Παραδείγματα:

- Συνταξιούχος που παίρνει 1.100 ευρώ σήμερα, έχει 384 ευρώ από εθνική σύνταξη και 716 ευρώ από την ανταποδοτική. Με μια αύξηση στο 7,75% για το 2023, η εθνική (βασικό ποσό) θα είναι 413,76 ευρώ, η ανταποδοτική 771,49 και το νέο σύνολο 1.185,25 ευρώ.


- Συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη 1.008 ευρώ. Από αυτή τα 384 ευρώ είναι η εθνική και τα 624 ευρώ η ανταποδοτική σύνταξη. Με την αύξηση 7,75% του 2023 η εθνική θα είναι 413,76 ευρώ η ανταποδοτική 672,3 ευρώ και θα λαμβάνει 1.086 ευρώ.


-Συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος ΠΕ κατηγορίας έχει συνταξιοδοτηθεί με συνολικά 35 έτη ασφάλισης. Λαμβάνει σήμερα κύρια σύνταξη που ανέρχεται μετά την αφαίρεση της εισφοράς αλληλεγγύης και της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης σε 1.104 ευρώ. Μετά τον επανυπολογισμό το ποσό της σύνταξής του είναι 946 ευρώ + 158 ευρώ προσωπική διαφορά. Η σύνταξη θα αυξηθεί κατά 7,75% και η προσωπική διαφορά θα μειωθεί στα 72,44 ευρώ, χωρίς να μεταβληθεί το μηνιαίο εισόδημά του.


-Μισθωτός του ΙΚΑ συνταξιοδοτήθηκε με 10.500 ένσημα και λαμβάνει σήμερα κύρια σύνταξη που ανέρχεται μετά την αφαίρεση της εισφοράς αλληλεγγύης και της εισφορά υγειονομικής περίθαλψης σε 1.417 ευρώ. Μετά τον επανυπολογισμό το ποσό της σύνταξής του είναι 1.232 ευρώ + 185 ευρώ προσωπική διαφορά. H σύνταξη θα αυξηθεί κατά 7,75% και η προσωπική διαφορά θα μειωθεί στα 75,19 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365