Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι θα πληρώσουν τα νοικοκυριά μετά τις επιδοτήσεις

Το υπουργείο Ενέργειας έδωσε παραδείγματα καθορισμού των τιμών

Σημαντική αύξηση καταγράφουν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος τον Ιανουάριο και οι οποίες λειτουργούν ως «στήριγμα» 840 εκατ. ευρώ στις ανακοινώσεις των χρεώσεων των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, για τον επόμενο μήνα. Το υπουργείο Ενέργειας έδωσε παραδείγματα καθορισμού των τιμών μετά και την επιδότηση.


Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh η επιδότηση θα είναι 330€/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Απορροφάται έως το 87% της αύξησης.


Για την μηνιαία κατανάλωση από 501-1000kWh η επιδότηση είναι 280€/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 €/MWh.


Για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001KWh, η επιδότηση ανέρχεται στα 190€/MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 €/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.


Παραδείγματα


Το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα παραδείγματα υπολογισμού των νέων τιμών για το ηλεκτρικό ρεύμα μετά και τις επιδοτήσεις που ανακοινώθηκαν και επίσημα.


Ένα νοικοκυριό με μέση κατανάλωση τις 400KWh/μήνα θα πλήρωνε λογαριασμό ρεύματος χωρίς την επιδότηση 199 ευρώ, ποσό που αναπροσαρμόζεται μετά την ανακοίνωση σε 67 ευρώ, θα κερδίσει δηλαδή συνολικά 132 ευρώ.


Σε ένα άλλο παράδειγμα, οικογένεια με μηνιαία κατανάλωση 1.200KWh/ μήνα θα πλήρωνε χωρίς της επιδότηση 598 ευρώ ποσό που διαμορφώνεται σε 255 ευρώ μετά την επιδότηση.


Αν καταναλώσουν λιγότερη ενέργεια συγκριτικά και ενεργοποιηθεί το μπόνους της εξοικονόμησης ενέργειας ύψους 15% τότε αυτό το ποσό θα μειωθεί και άλλο και θα φτάσει τα 220 ευρώ.


Δείτε τα παραδείγματα σε εικόνες






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365