Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

Qatar Gate: Πολλά τα ερωτήματα γύρω από τα πόσα γνώριζε η Εύα Καϊλή για το σκάνδαλο, οι αντιφάσεις στις καταθέσεις

Οι αντιφάσεις στις καταθέσεις
Πολλά είναι τα ερωτήματα γύρω από το σκάνδαλο Qatar Gate στο Ευρωκοινοβούλιο και την εμπλοκή της Εύας Καϊλή, η οποία θα παραμείνει προφυλακισμένη τουλάχιστον έως τις 22 Ιανουαρίου.

Όπως φαίνεται από τις καταθέσεις της πρώην πρόεδρου και του συντρόφου της, ο ρόλος και ο βαθμός της γνώσης που είχε η Ελληνίδα πολιτικός σε σχέση με τις διαδρομές του χρήματος από το Κατάρ περιγράφεται διαφορετικά, ενώ και οι διαρροές στον Τύπο αποκαλύπτουν αντιφατικές πλευρές της υπόθεσης.


Οι εφημερίδες «Le Soir» και «La Repubblica» αποκάλυψαν τα πρώτα λόγια της Εύας Καϊλή στις Αρχές του Βελγίου. «Μετά τη σύλληψη του συζύγου μου μπήκα στο γραφείο του και έψαξα τα πράγματά του για να καταλάβω γιατί είχε συλληφθεί.


Βρήκα τη βαλίτσα με τα χρήματα, έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και ένα κινητό. Τηλεφώνησα στον πατέρα μου, ο οποίος κρατούσε την κόρη μου. Του ζήτησα να έρθει να πάρει τη βαλίτσα (του Παντσέρι) που είχε και το μπιμπερό. Ήξερα ότι ο πατέρας μου θα ήταν με την κόρη μου γιατί είχα βάλει μπιμπερό στη βαλίτσα» φέρεται να υποστήριξε η ευρωβουλευτής.


H Εύα Καϊλή -σύμφωνα με την «La Repubblica»- περιέγραψε τις προσπάθειές της να εντοπίσει τον Αντόνιο Παντσέρι στο τηλέφωνο, καθώς ούτε οι δύο Βέλγοι ευρωβουλευτές με τους οποίους επικοινώνησε, ο Μαρκ Ταραμπέλα και η Μαρία Αρένα, γνώριζαν να της πουν πού βρίσκεται.


Εκτός από τη βαλίτσα, άνοιξε και το χρηματοκιβώτιο του σπιτιού, γνωρίζοντας ότι ο σύζυγός της φύλαγε κάτι για το πρώην αφεντικό του, τον Αντόνιο Παντσέρι, πιθανόν για τον Αντρέα Κοτσολίνο.


Η Εύα Καϊλή αναφέρεται και σε άλλη βαλίτσα με χρήματα που βρισκόταν στο σπίτι, τα οποία «είχε δανειστεί ο Τζιόρτζι για την αγορά του διαμερίσματος». Το δάνειο για την αγορά του σπιτιού στις Βρυξέλλες ήταν στο όνομα της Εύας Καϊλή και τα μετρητά, «περίπου 50-60.000 ευρώ ήταν η συνεισφορά του Τζόρτζι».


Η «Le Soir» περιγράφει την απόπειρα του Τζόρτζι να βγάλει από το κάδρο τη σύντροφό του, Εύα Καϊλή καθώς ο 35χρονος προσπάθησε να πάρει την ευθύνη για τα χρήματα, υποστηρίζοντας ότι η Εύα Καϊλή είναι αθώα και ότι πρέπει να αποφυλακιστεί. «Η Εύα προφανώς γνώριζε για την ύπαρξη των χρημάτων και την πηγή τους, αφού ζούσαμε μαζί, αλλά δεν ήταν μέρος του δικτύου.


Μου είχε πει πολλές φορές να σταματήσω γιατί την έβαζα σε κίνδυνο σε σχέση με τα καθήκοντά της» φέρεται να υποστήριξε ο 35χρονος σύμφωνα με βελγική εφημερίδα την «Le Soir».


Σύμφωνα με τα όσα φέρεται να έχει καταθέσει ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, το κύκλωμα του Παντσέρι ξεκίνησε το 2018 όταν εκείνος ήταν ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον πλησίασε ο υπουργός Άμυνας του Κατάρ, προτείνοντάς του να γίνει λομπίστας της Ντόχα.


Πρόκειται για μια αντιφατική εκδοχή σε σχέση με την εκδοχή του Παντσέρι ότι ξεκίνησε τις συγκεκριμένες δραστηριότητες τον Οκτώβριο του 2019, μετά την απώλεια της ευρωβουλευτικής του ιδιότητας. Κατά τον Τζόρτζι, ο Παντσέρι ίδρυσε τη Fight Impunity για βιτρίνα, μοίραζε σε συνεργάτες του αεροπορικά εισιτήρια για την Ντόχα και καθόρισε τις αμοιβές όλων σε μετρητά.


Ακόμα μια μεγάλη αντίφαση που προκύπτει υπάρχει στο κατά πόσο γνώριζε η Εύα Καϊλή για όλα τα παραπάνω. Η ίδια παρουσιάζει μια εικόνα άγνοιας, ενώ ο σύντροφός της αναφέρει πως εκείνη γνώριζε και για τα χρήματα και για την πηγή τους.


Το μόνο σίγουρο είναι ότι το σκάνδαλο Qatar Gate θα έχει πολλά «επεισόδια» ακόμα, τόσο για την Εύα Καϊλή όσο και για τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365