Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Μέχρι και το 70% του μισθού μόνο για το νοίκι: Οι 9 + 1 λόγοι που οι τιμές στα σπίτια έχουν «ξεφύγει»

Οι 9 + 1 λόγοι που αυξήθηκαν τα ενοίκια
Απίστευτες διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης στην Ελλάδα, με τις τιμές των ενοικίων να έχουν «ξεφύγει» τα τελευταία χρόνια και τους πολίτες να ψάχνουν για μήνες στέγη που μπορούν να καλύψουν οικονομικά.

Για μια σωρευτική αύξηση των τιμών από το 2018 έως και σήμερα που αγγίζει περίπου το 44,6% στην Αθήνα και 32% στη Θεσσαλονίκη, κάνει λόγο ο Θέμης Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates.


Μιλώντας στην ΕΡΤ για τους βασικούς λόγους αύξησης των τιμών των ακινήτων, ο κτηματομεσίτης σημείωσε ότι η κύρια αιτία είναι η αύξηση του κόστους κατασκευής.


«Είδαμε τα τελευταία δύο με τρία έτη ότι έχουμε αύξηση έως κατασκευής ακόμα και 20-25%. Μετά έχουμε την αύξηση τιμών πώλησης και τα ποσοστά αντιπαροχής των οικοπέδων», πρόσθεσε.


Αναφερόμενος στην υψηλή ζήτηση και τη μικρή διαθεσιμότητα για νεόδμητα ακίνητα τόνισε ότι το κόστος τους αυξάνει επίσης λόγω και του έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος.


«Βλέπετε ότι πάρα πολύ έντονα τα τελευταία τουλάχιστον 3 – 4 έτη είδαμε πάρα πολλούς αλλοδαπούς να μπαίνουν στη λογική να θέλουν να επενδύσουν στην ακίνητη περιουσία της χώρας μας και το ενδιαφέρον του επενδυτικού να είναι αμείωτο», συμπλήρωσε.


Πολλοί λίγοι Έλληνες έχουν αποταμιεύσεις για να πάρουν στεγαστικό δάνειο

Ένας ακόμα επιβαρυντικός παράγοντας για την αύξηση των ενοικίων είναι τα λιγοστά στεγαστικά δάνεια που εγκρίνονται γεγονός που σημαίνει ότι δεν κατασκευάζονται νέα, καθώς και το υψηλό ποσοστό προκαταβολής για την αγορά ενός σπιτιού που φτάνει ακόμα και το 30% σε σχέση με την εμπορική του αξία.


«Άρα ένα πολύ μικρό ποσοστό Ελλήνων καταθετών έχουν αποταμιεύσεις μετά από 10 χρόνια μνημόνια, έτσι ώστε να μπορούν να μπουν στη διαδικασία της αγοράς κατοικίας μέσω τραπεζικού δανεισμού» είπε και πρόσθεσε ότι «είδαμε τη μείωση οικοδομικής δραστηριότητας ακόμα και 95% τα χρόνια των μνημονίου».


Οι 9 + 1 λόγοι που αυξήθηκαν τα ενοίκια

1. Η υποαπόδοση των προηγούμενων χρόνων


2. Ο ρόλος των τραπεζών


3. Μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας


4. Πλειστηριασμοί


5. Μείωση της ιδιοκατοίκησης


6. Συσσωρευμένη ζήτηση/ Μικρή διαθεσιμότητα


7. Υποχώρηση της αγοραστικής δύναμης


8. Εργασιακή ανασφάλεια


9. Βραχυχρόνιες μισθώσεις


10. Μη ύπαρξη ολοκληρωμένουν σχεδίου στεγαστικής πολιτικής


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365