Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

Έρχεται πολικός αεροχείμαρρος και φέρνει κατακόρυφη πτώση θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις

Πότε θα ξέρουμε πού και πότε θα χιονίσει

Ένας πολικός αεροχείμαρρος βρίσκεται προ των πυλών στην χώρα μας και αναμένεται να ρίξει κατακόρυφα τις θερμοκρασίες την εβδομάδα που ξεκινά.


Ο πολικός αεροχείμαρρος αναμένεται να φέρει συνθήκες παγετού αλλά και χιόνια ακόμη και σε πεδινές περιοχές.


Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, «ο αεροχείμαρρος είναι ένα «ποτάμι αέρα» στην ατμόσφαιρα που μεταφέρει αέριες μάζες με μεγάλες ταχύτητες επηρεάζοντας σημαντικά και τις κατώτερες στάθμες. Οι αεροχείμαρροι μοιάζουν με τεράστια ομοαξονικά σωληνωτά «ποτάμια» - ρεύματα αέρος με αυξανόμενη ταχύτητα της κεντρικότερης ροής. Το μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 1.000 και 3.000 μιλίων, το πλάτος τους μεταξύ 100 και 300 μιλίων και το υψομετρικό πάχος τους μεταξύ 1 και 3 μιλίων.


Η ταχύτητα των ανέμων εξαρτάται από το σημείο μέσα στον αεροχείμαρρο και την θερμοκρασία. Σχεδόν πάντα υπερβαίνει τα 92 χιλιόμετρα την ώρα (50 κόμβους), αν και στον πυρήνα των αεροχειμάρρων έχουν κατά καιρούς ανιχνευθεί ταχύτητες άνω των 400 χιλιομέτρων. Η κίνησή τους είναι περισσότερο μαιανδρική και για τον λόγο αυτό αποκαλούνται επίσης αερομαίανδροι».


Οι πιο «κρίσιμες» ημέρες φαίνεται ότι είναι από Πέμπτη – Παρασκευή και στη συνέχεια τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες με συνθήκες παγετού προς τα κεντρικά και βόρεια, οι επικίνδυνοι βοριάδες, οι ισχυρές βροχές – καταιγίδες με έμφαση θαλάσσιες – παραθαλάσσιες περιοχές και τα πυκνά χιόνια ακόμη και στα πεδινά.


Πάντως, όπως τονίζουν οι περισσότεροι μετεωρολόγοι ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο πόσο και πού θα χιονίσει κάτι που θα είναι πιο ξεκάθαρο περί τα μέσα της εβδομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365