Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

Τι κάνω όταν ανάψει το λαμπάκι του κινητήρα από νοθευμένο καύσιμο

Το καύσιμο που συνήθως νοθεύεται είναι η βενζίνη

Η νοθεία στα καύσιμα έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο, με δυσάρεστες συνέπειες στη λειτουργία των αυτοκινήτων και στην τσέπη των οδηγών.


Το καύσιμο που συνήθως νοθεύεται είναι η βενζίνη και οι συνέπειες μπορεί να είναι μεγάλες, τόσο στο μέγεθος της ζημιάς στο αυτοκίνητό μας αλλά και στην τσέπη μας.


Τι παθαίνει ένα αυτοκίνητο με νοθευμένο καύσιμο

Η πρώτη ένδειξη πως στο ρεζερβουάρ μας υπάρχει νοθευμένο καύσιμο είναι το λαμπάκι του κινητήρα (Check Engine) που ανάβει στον πίνακα οργάνων.


Η πιο απλή περίπτωση, είναι ο εγκέφαλος να διαβάζει φτωχό μείγμα καυσίμου. Η πιο ανέξοδη επιλογή είναι να κάψουμε σύντομα το καύσιμο που υπάρχει στο ρεζερβουάρ και να γεμίσουμε πάλι με βενζίνη 100 οκτανίων – φυσικά, όχι στο ίδιο πρατήριο.


Πιο δαπανηρή αλλά περισσότερο σίγουρη λύση είναι το άδειασμα του ρεζερβουάρ και το καθάρισμά του.


Στο χειρότερο σενάριο, το κακό καύσιμο έχει προκαλέσει ήδη πρόβλημα στην τρόμπα καυσίμου, ή ακόμη και στον ίδιο τον κινητήρα, λόγω κακής καύσης. Τότε θα διαπιστώσουμε κάποια δυσλειτουργία του μοτέρ, όπως ρετάρισμα, κραδασμό και πτώση στην απόδοση. Δεν αποκλείεται μάλιστα το όχημά μας να ακινητοποιηθεί από βλάβη.


Τι κάνω όταν ανάψει το λαμπάκι του κινητήρα

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οδηγός, είναι η άμεση επίσκεψη στο συνεργείο για διαγνωστικό έλεγχο. Εκεί οι εξειδικευμένοι μηχανικοί θα τον καθοδηγήσουν για το τι πρέπει να κάνει στη συνέχεια, έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσει κάποια βλάβη και το δυσθεώρητο κόστος επισκευής που αυτή συνεπάγεται.


Πώς μπορώ να προστατευτώ από νοθευμένο καύσιμο

Αν και είναι δύσκολο να ξέρουμε τι περιέχει η δεξαμενή κάθε βενζινάδικου, καλό είναι να είμαστε καχύποπτοι με πρατήρια που έχουν πολύ πιο χαμηλές τιμές σε σχέση με το μέσο όρο.


Επίσης, καλό είναι να φουλάρουμε όσο πιο συχνά γίνεται από ένα συγκεκριμένο πρατήριο που το έχουμε δοκιμάσει και δεν έχουμε αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα.


Σε κάθε περίπτωση, αν υποψιαστούμε πως κάποιο πρατήριο μας φούλαρε το όχημά μας με νοθευμένο καύσιμο, θα πρέπει να προβούμε σε καταγγελία έτσι ώστε να ερευνηθεί και, αν όντως ισχύει η υποψία μας, να τιμωρηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365