Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Έφαγαν από τα... έτοιμα οι Έλληνες τον Νοέμβριο, μείωση καταθέσεων σύμφωνα με την ΤτΕ

Μείωση κατά 409 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Νοέμβριο του 2022, οι καταθέσεις των νοικοκυριών
Μείωση καταθέσεων καταγράφηκε τον Νοέμβριο 2022 ενώ αντίθετα αυξήθηκαν τα δάνεια, σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Μείωση κατά 409 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Νοέμβριο του 2022, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), έναντι αύξησης κατά 121 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στο 4,2% από 4,3% τον προηγούμενο μήνα.


Επίσης μείωση κατά 182 εκατ. ευρώ παρουσίασαν οι καταθέσεις από επιχειρήσεις, έναντι μείωσης κατά 671 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Έτσι συνολικά οι καταθέσεις από τον ιδιωτικό τομέα εμφάνισαν μείωση κατά 591 εκατ. ευρώ έναντι μείωσης κατά 550 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 4,5% από 5,9% τον προηγούμενο μήνα.


Στο σκέλος των δανείων, η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 81 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 898 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.


Πιο συγκεκριμένα, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Νοέμβριο του 2022, ήταν θετική κατά 44 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 665 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 10,4% από 11,3% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) μειώθηκε σε 10,0% από 10,8% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 34 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 606 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκε σε 14,5% από 16,5% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 10 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 60 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.


Στεγαστικά δάνεια

Όσον αφορά στους ιδιώτες, στα στεγαστικά δάνεια η καθαρή ροή χρηματοδότησης παρέμεινε αρνητική - για τρίτο συνεχόμενο μήνα - κατά 86 εκατ. ευρώ. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης μειώθηκε κατά 3%. Στα καταναλωτικά δάνεια η καθαρή χρηματοδότηση ήταν θετική κατά 137 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός χρηματοδότησης να σημειώσει αύξηση κατά 1,4%.


Συνολικά πάντως (αν προστεθούν δηλαδή και οι λοιπές χρηματοδοτήσεις) η μηνιαία καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Νοέμβριο του 2022 ήταν θετική κατά 44 εκατ. ευρώ έναντι αρνητικής καθαρής ροής 153 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε στο -2,1% από -2,3% τον προηγούμενο μήνα.


Τέλος , η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη γενική κυβέρνηση, το Νοέμβριο του 2022, ήταν θετική κατά 1, 107 δις ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 259 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε σε 7,4% από 7,6% τον προηγούμενο μήνα.

1 σχόλιο:

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365