Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Λογαριασμοί ρεύματος: Ποιοι χάνουν την επιδότηση, τι αλλάζει με το μπόνους

Μειωμένες κρατικές επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος για το Φεβρουάριο

Τις νέες επιδοτήσεις της κυβέρνησης για τα τιμολόγια ρεύματος του Φεβρουαρίου ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τονίζοντας ότι οι χρεώσεις είναι μειωμένες έως και 65%.


Μειωμένες κρατικές επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος για το Φεβρουάριο - συγκριτικά με τον Ιανουάριο - ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας καθώς οι τιμές που έχουν ανακοινώσει οι πάροχοι είναι επίσης μειωμένες σημαντικά έως και κατά 60% συγκριτικά με τον περασμένο μήνα.


Οι επιδοτήσεις του Φεβρουαρίου ανέρχονται σε 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα οικιακά τιμολόγια με κατανάλωση έως 500 KWh και 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τους επαγγελματίες.


Συγκεκριμένα:


Για την επιδότηση ενέργειας σε νοικοκυριά, σε όλες τις παροχές κύριας και χωρίς κριτήρια: για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh η επιδότηση θα είναι 40 ευρώ/μεγαβατώρα 

Την ίδια επιδότηση θα λάβουν όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 KWh, εφόσον μειώσουν κατά 15% την κατανάλωση. Ουσιαστικά για μεγαλύτερες καταναλώσεις ισχύει η ίδια επιδότηση υπό την προϋπόθεση όμως ότι η κατανάλωση θα είναι μειωμένη κατά 15% σε σχέση με πέρυσι.


για το κοινωνικό τιμολόγιο, 88 ευρώ/μεγαβατώρα 

για επαγγελματικά τιμολόγια, η επιδότηση ανέρχεται σε 20/μεγαβατώρα 

για τους αγρότες στα 40 ευρώ


Ποιοι χάνουν την επιδότηση - Τι αλλάζει


Επιδότηση δεν υπάρχει τον Φεβρουάριο για το φυσικό αέριο. Αντίθετα επιδοτήσεις υπάρχουν για τις επιχειρήσεις αλλά μικρότερες οπό ότι για τα νοικοκυριά. Παράλληλα, ουσιαστικά κόβεται η επιδότηση στις μεγάλες καταναλώσεις.


Στην ουσία για την κλίμακα κατανάλωσης από τις 500 έως τις 1.000 kWh η επιδότηση θα είναι ευθέως συνδεδεμένη με το μπόνους εξοικονόμησης 15%. Εφόσον επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση ο καταναλωτής θα παίρνει για το σύνολο της κατανάλωσης την επιδότηση των 4 λεπτών ανά κιλοβατώρα.


Διαφορετικά - αν δεν επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση - ο καταναλωτής θα παίρνει για τις έξτρα κιλοβατώρες την τιμή της εταιρείας χωρίς επιδότηση.


Μεγάλοι κερδισμένοι οι αγρότες για τους οποίους η ενίσχυση θα είναι διπλάσια, στα 4 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Σύμφωνα με τον υπουργό, το συνολικό ποσό των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος ανέρχεται για τον Φεβρουάριο στα 95 εκατ. ευρώ.


Από τις ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για τις ενισχύσεις των λογαριασμών του Φεβρουαρίου περιληπτικά προέκυψαν τα εξής:


1. Δεν θα λάβουν επιδότηση τα νοικοκυριά που καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια άνω των 500 kWh/μήνα.


2. Την επιδότηση των 0,04 ευρώ/kWh θα τη λάβουν τα νοικοκυριά που καταναλώνουν πάνω από 500 kWh εφόσον μειώσουν τη ζήτηση ρεύματος κατά 15% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.


3. Δεν θα τρέξει το μπόνους των 0,05 ευρώ/ κWh για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν πάνω από 500 kWh εφόσον μειώσουν τη ζήτηση ρεύματος κατά 15% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.


4. Δεν θα επιχορηγηθούν ξεχωριστά, δηλαδή με διαφορετικές επιδοτήσεις οι κατηγορίες των επαγγελματικών και εμπορικών τιμολογίων ρεύματος μέχρι και άνω των 35 KVa.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365