Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Ασφαλιστικές εισφορές: Κραυγή αγωνίας από ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

Κραυγή αγωνίας
Τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους ζητούν εργοδότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι ζητούν η αύξηση εισφορών να μην ξεπεράσει το 3% και να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές τους με το πρόγραμμα μετατροπής συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης.

Οι σύλλογοι των λογιστών χθες με κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, κατόπιν παρεμβάσεων των επιχειρηματιών- πελατών τους, ζητούν την διεύρυνση των συμβάσεων μερικής απασχόλησης που μπορούν να μετατραπούν σε πλήρη με επιδότηση 40% των ασφαλιστικών εισφορών.


Συγκεκριμένα, ζητούν την ένταξη στην επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων που μετέτρεψαν τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης που έληγαν πριν τις 31.12.2022 σε πλήρους απασχόλησης.


Όπως εξηγούν, οι εν λόγω επιχειρήσεις δεν μπορούν να ενταχθούν στο μέτρο γιατί αναγκαστικά κατά την ημερομηνία λήξης (πριν την 1.1.2023) των συμβάσεων μερικής απασχόλησης που είχαν συναφθεί μέχρι και τις 9.9.2022, ανανέωσαν αυτές και παρότι τις μετέτρεψαν σε πλήρους απασχόλησης δεν τηρούν τον όρο της παραγράφου 1 που θέλει η μετατροπή να υλοποιείται από 1ης.1.2023 μέχρι και τις 31.12.2023, όπως επίσης και τον όρο της παραγράφου 5 σύμφωνα με την οποία ως ημερομηνία σύναψης και μετατροπής των συμβάσεων εργασίας της παρ. 1 λογίζεται η ημερομηνία υποβολής της σχετικής δήλωσης στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ το οποίο υπόψη δεν έχει μέχρι σήμερα προσαρμοστεί για την υποβολή των δηλώσεων μετατροπής.


Οι εκπρόσωποι των λογιστών επισημαίνουν ότι οι συνθήκες της αγοράς είναι ακόμη δυσμενείς και οι επιχειρήσεις χρειάζονται κάθε είδους στήριξη. «Θεωρούμε ότι είναι δίκαιο να συμπεριλάβετε και τις επιχειρήσεις αυτές, λαμβάνοντας επιπλέον υπόψη σας ότι για το διάστημα από την ημερομηνία μετατροπής μέχρι την 31.12.2022 έχουν καταβάλει εισφορές πλήρους απασχόλησης χωρίς καμία επιδότηση σε αντιδιαστολή με τις άλλες επιχειρήσεις που διατήρησαν το προσωπικό τους με μερική απασχόληση», αναφέρουν οι λογιστές.


Παράλληκα κοινή θέση της πλειοψηφίας των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων είναι η άμεση αναστολη της αύξησης ύψους 9,6% των ασφαλιστικών εισφορών, με βάση το ποσοστό πληθωρισμού του 2022. Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων ζητούν την κατάθεση τροπολογίας, όπου οι ασφαλιστικές εισφορές δεν θα αυξάνονται πέραν του 3%, από 1η Ιανουαρίου του 2023, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις λειτουργικές τους υποχρεώσεις.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, θέση και πρόταση της διοίκησης του επιμελητηρίου, που άλλωστε είχε κατατεθεί δημοσίως από τον Νοέμβριο του 2022, είναι να μην ενεργοποιηθεί ο υπάρχον νόμος που προβλέπει την αύξηση, από την 1η Ιανουαρίου 2023, με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή. Σε περίπτωση μεταβολής, προφανώς η αύξηση θα συμπαρασύρει και τις εισφορές επικούρισης και εφάπαξ, για περίπου έναν στους επτά μη μισθωτούς, που έχουν αντίστοιχες καλύψεις.


Σήμερα, ο ασφαλισμένος στην 1η κατηγορία καταβάλλει 210 ευρώ και 39 ευρώ επικουρικής, ενώ με αύξηση 9,6% θα πρέπει να καταβάλει 230,16 ευρώ συν 42,74 ευρώ.


Ο πρόεδρος του ΒΕΑ Παύλος Ραβάνης θεωρεί πρακτικά ανεφάρμοστη την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, με τα αυξημένα λειτουργικά κόστη και την απομείωση του εισοδήματος των μικρομεσαίων.


Όπως επιμένουν, η αύξηση των εισφορών, θα μπορούσε να καταβληθεί από τους μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, μόνο σε περίπτωση που υπήρχε ανάπτυξη.


«Όσοι επιχειρηματίες κατάφεραν να επιβιώσουν μετά την οικονομική κρίση και την πανδημία, κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο, λόγω των υπέρογκων λογαριασμών ενέργειας. Είναι αδύνατον να επιβαρυνθούν και με την επιπλέον καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Δυστυχώς, θα δημιουργηθεί μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών και χιλιάδες μικρομεσαίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και κατασχέσεις από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365