Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών φέρνει αύξηση στους μισθούς

Όλα τα σενάρια μείωσης ασφαλιστικών εισφορών
Όλα τα σενάρια μείωσης ασφαλιστικών εισφορών που θα φέρει νέα αύξηση μισθών.

Νέες μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εργοδότες και τους μισθωτούς σχεδιάζει η κυβέρνηση. 


Ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης αποκάλυψε ότι θα υπάρξει νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών υπογραμμίζοντας πως αποτελούσε δέσμευση της Κυβέρνησης που έγινε πράξη την πρώτη τετραετία, ενώ για λεπτομέρειες για την νέα μείωση, παρέπεμψε σε ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.


Kατά τη διάρκεια των ετών 2019-2022 η κυβέρνηση μείωσε κατά 4,4 μονάδες τις εισφορές για τους μισθωτούς, έναντι 5 μονάδων που είχε δεσμευθεί στις προγραμματικές δηλώσεις της.


Οι 0,6 μονάδες που υπολείπονται μέχρι την εκπλήρωση του σχετικού στόχου δεν θα πρέπει να αποκλείεται να αφαιρεθούν από το ασφαλιστικό πακέτο των μισθωτών εντός του 2023.


Πληροφορίες πάντως που κάνουν λόγο για μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών αναφέρουν ότι εξετάζονται διάφορα σενάρια:


- Η εφαρμογή της μείωσης κατά 0,6% που υπολείπεται από το συνολικό πακέτο των 5% που είχε ανακοινωθεί


- Η κατάργηση της εισφοράς των 10 ευρώ/μήνα υπέρ της ανεργίας από το 2023, η οποία καταβάλλεται από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Να σημειωθεί ότι αν και αυτό το σενάριο παρουσιάστηκε το τελευταίο διάστημα ως δεδομένο απομακρύνετε καθώς πρέπει να επιλυθεί το θέμα των επιδομάτων ανεργίας. Κι αυτό διότι τα 10 ευρώ δίνονται για να καταβάλλονται επιδόματα ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες. Εάν αυτό κοπεί τότε μένουν στον αέρα τα επιδόματα ανεργίας και θα πρέπει να βρεθούν άλλοι πόροι.


- Η περαιτέρω μείωση των εισφορών κατά 2%-3% σε βάθος 4ετίας σε συνάρτηση με την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, αρχής γενομένης από το 2023, εφόσον επανεκλεγεί η Ν.Δ. στις προσεχείς εκλογές.


Όπως και το 2019-2022, η μείωση θα αφορά τόσο τις εργατικές όσο και τις εργοδοτικές εισφορές, οδηγώντας σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των μισθωτών και της ρευστότητας των επιχειρηματιών.

Ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, πάντως, έχει συνδεθεί ρητά από την κυβέρνηση με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας.


εξάλλου ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε τον Δεκέμβριο ότι «η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας θα μας βοηθήσει να μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές, γιατί με την αντιμετώπιση της παραβατικότητας θα ενταχθεί στο πεδίο του ΕΦΚΑ περισσότερη ασφαλιστική ύλη.


Έτσι, πέρα από τη μείωση των εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες που έχει ήδη γίνει, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση. Αυτό είναι ένα πολύ καλό νέο τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους συνεπείς εργοδότες που θα επιβραβευθούν πληρώνοντας χαμηλότερες εισφορές».


Στο μεταξύ τις επόμενες ημέρες και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, όταν και λήγει η προθεσμία που έχουν εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες για να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία που θα τους ακολουθεί καθόλη την διάρκεια του 2023, τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει να δημοσιεύσουν την σχετική υπουργική απόφαση για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.


Ήδη είναι σε λειτουργία η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr/el/asphalismenoi/me-misthotoi/epilogi-asfalistikis-katigorias), μέσω της οποίας 1,2 εκατ. μη μισθωτοί θα επιλέξουν την κλίμακα των εισφορών τους, που θα κρίνει την μελλοντική τους σύνταξη.

Η σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται να δημοσιευτεί το επόμενο διάστημα προκειμένου να καταρτιστούν τα ειδοποιητήρια που θα σταλούν στους επαγγελματίες στα τέλη Φεβρουαρίου με το νέο ύψος των εισφορών.


Η ίδια αύξηση θα ισχύσει και στις εισφορές επικουρικής ασφάλισης, για ασφαλισμένους σε πρ. ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ, αλλά και για τις εισφορές υπέρ υγείας κυρίως των αγροτών.


Οι νέες ασφαλιστικές κατηγορίες για εισφορές κύριας σύνταξης έχουν ως εξής:


1η Κατηγορία: Από 155 ευρώ/μήνα το 2022 σε 170 ευρώ


2η Κατηγορία: Από 186 ευρώ/μήνα το 2022 σε 204 ευρώ


3η Κατηγορία: Από 236 ευρώ/μήνα το 2022 σε 258 ευρώ


4η Κατηγορία: Από 297 ευρώ/μήνα το 2022 σε 325 ευρώ


5η Κατηγορία: Από 369 ευρώ/μήνα το 2022 σε 404 ευρώ


6η Κατηγορία: Από 500 ευρώ/μήνα το 2022 σε 548 ευρώ


Συνεπώς με πληθωρισμό στο 9,5% , η χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία των 210 ευρώ (για τον κλάδο σύνταξης και υγείας) θα διαμορφωθεί στα 230 ευρώ (+21 ευρώ). Για τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία στα 276 ευρώ από 252, για την τρίτη ασφαλιστική κατηγορία στα 330 ευρώ από 302, για την τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία στα 397 ευρώ από 363, για την πέμπτη ασφαλιστική κατηγορία στα 476 ευρώ από 435 και για την έκτη ασφαλιστική κατηγορία στα 620 ευρώ από 566.


Αντίστοιχα οι εισφορές για τους αγρότες θα διαμορφωθούν το 2023 στα 137 ευρώ από 125 για την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, στα 164 ευρώ από 150 για τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία, στα 196 ευρώ από 180 για την τρίτη ασφαλιστική κατηγορία, στα 236 ευρώ από 217 για τη τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία, στα 284 ευρώ από 260 για την πέμπτη ασφαλιστική κατηγορία και στα 371 ευρώ από 339 για την έκτη ασφαλιστική κατηγορία.

1 σχόλιο:

  1. Επιστροφή των δώρων στους συνταξιουχους σεβασμός στην τρίτη ηλικία

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365