Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Ποιοι εξασφαλίζουν σύνταξη μέσω... παραγραφής

Ποιοι θα μπορούν να καταθέσουν αίτηση το επόμενο διάστημα
Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews οι αρμόδιοι υπάλληλοι στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών ξεκίνησαν την παραγραφή των οφειλών στη 10ετία, παραγράφοντας τα υπερβάλλοντα ποσά. Ποιοι θα μπορούν να καταθέσουν αίτηση το επόμενο διάστημα.

Χιλιάδες επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι αναμένεται να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης το προσεχές διάστημα, καθώς «απεγκλωβίζονται» από χρέη παρελθόντων ετών μετά την εφαρμογή της δεκαετούς παραγραφής οφειλών.


Το μέτρο αφορά κατά κύριο λόγο μη μισθωτούς που αναμένουν την παραγραφή ενός μέρους των οφειλών τους, προκειμένου στη συνέχεια να διακανονίσουν τα υπόλοιπα -έως 20.000 ευρώ όπως ο νόμος ορίζει- και να ξεκινήσει η διαδικασία συνταξιοδότησής τους.

Οι περισσότεροι από αυτούς, που εκτιμάται ότι θα απεγκλωβιστούν από τις οφειλές και θα καταφέρουν να συνταξιοδοτηθούν είναι ήδη ηλικίας 67 ετών και άνω και είχαν οφειλές προς τον πρώην ΟΑΕΕ ή το ΕΤΑΑ άνω των 20.000 ευρώ.


Αυτοί, αν και έχουν τα απαιτούμενα 15 έτη ασφάλισης (τουλάχιστον) δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω του χρέους, Εάν αυτό παραγραφεί, τότε ανοίγει η διαδικασία συνταξιοδότησα, μέσω διακανονισμού του υπόλοιπου της οφειλής.


Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews οι αρμόδιοι υπάλληλοι στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών ξεκίνησαν την παραγραφή των οφειλών στη 10ετία, παραγράφοντας τα υπερβάλλοντα ποσά.


Συνολικά, υπολογίζεται ότι η παραγραφή αφορά ήδη, οφειλές ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, έναντι συνολικών οφειλών προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ, που ξεπερνούν τα 45,5 δισ. ευρώ.


Οι ειδικοί βέβαια, εκτιμούν πως περισσότερο ευνοημένοι από την διάταξη, που ήρθε σε κύρωση απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με χρέη παρελθόντων ετών οι οποίοι μέσω της παραγραφής, βλέπουν την πόρτα της συνταξιοδότησης να ανοίγει.


Πρόκειται για χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο μεταξύ 2006 και 2012 και δεν έχουν ακόμη κινηθεί οι διαδικασίες από τον e-EΦΚΑ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για τη νόμιμη αναζήτησή τους.


Όπως ξεκαθαρίζει ρητά και η σχετική εγκύκλιος, η παραγραφή αφορά μόνο μη βεβαιωμένες από τον e-ΕΦΚΑ οφειλές. Αναλυτικά, η εγκύκλιος ορίζει σε 10 χρόνια -από 20 που ίσχυε μέχρι σήμερα- το χρόνο που έχει στη διάθεσή του ο e-ΕΦΚΑ προκειμένου να βεβαιώσει και να εισπράξει απαιτήσεις από μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές.


Εάν η απαίτηση του e-ΕΦΚΑ δεν βεβαιωθεί και η οφειλή δεν κοινοποιηθεί στον ασφαλισμένο μέσα σε αυτό το διάστημα, οι οφειλές παραγράφονται.


Η παραγραφή αφορά όλες τις κατηγορίες οφειλετών ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι, αγρότες). Και δεν απαιτείται αίτηση ασφαλισμένου.


Η διαδικασία παραγραφής των βεβαιωμένων οφειλών θα γίνεται κεντρικά και μαζικά κάθε έτος από τις υπηρεσίες του KEAO και οι εν λόγω οφειλές δεν θα εμφανίζονται πλέον, στην καρτέλα του οφειλέτη.


Σε περίπτωση βέβαια, που ο ασφαλισμένος θέλει να υποβάλλει ένσταση σχετικά με την παραγεγραμμένη οφειλή, μπορεί να το πράξει απευθυνόμενος στην Τοπική Διεύθυνση του e-ΕΦΚΑ στην οποία ανήκει.


Το ενδεχόμενο παραγραφής παύει να ισχύει όταν ο e-ΕΦΚΑ ή το ΚΕΑΟ- εντός της 10ετίας- ειδοποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο τον ασφαλισμένο για την οφειλή: με δικαστικό επιμελητή-κλητήρα, επιστολή, ηλεκτρονική ειδοποίηση, εφόσον υπάρξει μέτρο διοικητικής εκτέλεσης για την είσπραξή της (κοινοποίηση ατομικής ειδοποίησης, επιβολή κατάσχεσης επί κινητής/ακίνητης περιούσιας ή απαίτησης εις χείρας Τρίτου, προσδιορισμός προγράμματος πλειστηριασμού κ.λπ.) κ.ά.


Ποια χρέη παραγράφονται

Η εγκύκλιος που εκδόθηκε είναι ξεκάθαρη και ορίζει πως παραγράφονται μόνον οφειλές για τις οποίες δεν έχει κινηθεί η διαδικασία αναζήτησής τους από τον ΕΦΚΑ και συγκεκριμένα:


Χρέη μηνών έως και 12.2005 (παραγράφηκαν την 01.01.2016).

Χρέη μηνών από 01.2006 έως και 12.2006 (παραγράφηκαν την 01.01.2017).

Χρέη μηνών από 01.2007 έως και 12.2007 (παραγράφηκαν την 01.01.2018).

Χρέη μηνών από 01.2008 έως και 12.2008 (παραγράφηκαν την 01.01.2019).

Χρέη μηνών από 01.2009 έως και 12.2009 (παραγράφηκαν την 01.01.2020).


Χρέη μηνών από 01.2010 έως και 12.2010 (παραγράφηκαν την 01.01.2021).

Χρέη μηνών από 01.2011 έως και 12.2011 (παραγράφηκαν την 01.01.2022).

Χρέη μηνών από 01.2012 έως και 12.2012 (παραγράφηκαν την 01.01.2023).

Χρέη μηνών από 01.2013 έως και 12.2013 (παραγράφονται την 01.01.2024).


Επίσης όπως προκύπτει από την εγκύκλιο, ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να ακυρώσει χρεωστικά ειδοποιητήρια που έχουν αποσταλεί σε ασφαλισμένους, εφόσον αυτά πέφτουν στη 10ετή παραγραφή. Για παράδειγμα, για εισφορές που οφείλονται πριν από 01.01.2008 ακυρώνεται κάθε καταλογιστική πράξη που εκδόθηκε από 01.01.2018 και μεταγενέστερα. Βέβαια, ποσά που έχουν εισπραχθεί υπέρ των οφειλών που τώρα παραγράφονται δεν αναζητούνται, δηλαδή ο ασφαλισμένος τα χάνει και δεν μπορεί να τα διεκδικήσει πίσω.


Οι χρόνοι που διαγράφονται λόγω παραγραφής δεν μπορούν να συνυπολογισθούν στον χρόνο ασφάλισης των μη μισθωτών, γεγονός που σε ορισμένες περιπτώσεις δυσχεραίνει τη συνταξιοδότηση. Και αυτό γιατί ο χρόνος που παραγράφεται δεν επιτρέπει τη συμπλήρωση του απαιτούμενου για τη συνταξιοδότηση χρόνου ασφάλισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365