Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

Κινητό τηλέφωνο και τιμόνι: Το πρόστιμο για ΙΧ και μηχανές, τι ισχύει με το bluetooth και τα hands free

Με βάση τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Δυστυχώς η πλειονότητα των οδηγών έχει χρησιμοποιήσει τουλάχιστον μια φορά το κινητό τηλέφωνο εν ώρα οδήγησης, ενώ για κάποιους το «σερφάρισμα» αποτελεί μέχρι και συνήθεια.

Με βάση τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, το να έχεις το κινητό τηλέφωνο στα χέρια σου ενώ οδηγείς είναι μια πολύ επικίνδυνη παράβαση.


Αποτελεί, μάλιστα, μία από τις βασικές αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων και ως εκ τούτου επισύρει πρόστιμο, αλλά και την ποινή της αφαίρεσης των πινακίδων και της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες.


Το πρόστιμο για τους οδηγούς ΙΧ αγγίζει τα 100 ευρώ, ενώ για τις μοτοσυκλέτες φτάνει τα 150 ευρώ.


Σε περίπτωση, μάλιστα, υποτροπής μέσα σε διάστημα έξι μηνών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται για διπλάσιο χρονικό διάστημα και ο παραβάτης υποχρεούται σε επανεξέταση για την επαναχορήγησή της.


Τι ισχύει με το Bluetooth και τα hands free

Όπως ορίζει ο ΚΟΚ, η χρήση του κινητού τηλεφώνου εν ώρα οδήγησης επιτρέπεται μόνο όταν είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση ή όταν χρησιμοποιείται με ασύρματο Bluetooth.


Αντιθέτως, δεν επιτρέπεται η χρήση του κινητού συνδυάζοντάς το με ενσύρματα ακουστικά τύπου hands free.


Τα ενσύρματα ακουστικά, πιο συγκεκριμένα, απαγορεύονται λόγω αυξημένης πιθανότητας πρόκλησης ατυχήματος σε περίπτωση που μπλεχτούν... τα καλώδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365