Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

Market Pass: Ποια καταστήματα θα «δέχονται» την ψηφιακή κάρτα, ποιοι χάνουν το επίδομα

Ποια καταστήματα θα «δέχονται» την ψηφιακή κάρτα
«Ανάσα» σε χιλιάδες νοικοκυριά αναμένεται να δώσει το Market Pass που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση και θα πάρει σάρκα και οστά τον επόμενο μήνα.

Σε σουπερμάρκετ, φούρνους, μίνι-μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία και άλλα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων θα μπορούν οι καταναλωτές να κάνουν χρήση της άυλης κάρτας από το Market Pass.


Θυμίζουμε ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα (στο gov.gr) για την υποβολή αιτήσεων για την χορήγηση του Market Pass θα ανοίξει στις αρχές Φεβρουαρίου 2023, ενώ από το τέλος του ίδιου μήνα αναμένεται να γίνουν οι πρώτες πληρωμές, οι οποίες και θα ολοκληρωθούν έξι μήνες μετά.


Όπως ανακοινώθηκε, δίνεται ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης. Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του και έως 1.000 ευρώ αγορές.


Τα ανωτέρα ποσά θα πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων. Ειδικότερα, το πιστωθέν χρηματικό ποσό στη ψηφιακή χρεωστική κάρτα δύναται να χρησιμοποιείται από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγορών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο τομέα του λιανικού εμπορίου τροφίμων και φέρουν, ιδίως, τους ακόλουθους Κωδικούς Κατηγορίας Εμπόρου:


5411 Παντοπωλεία, Σούπερ μάρκετ


5422 Κρεοπωλεία


5441 Καταστήματα ζαχαροπλαστικής


5451 Καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων


5462 Αρτοποιεία


5499 Διάφορα καταστήματα τροφίμων


Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν εξαντλήσει το μηνιαίο ποσό στην ψηφιακή κάρτα, τότε το υπόλοιπο μεταφέρεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τους επόμενους μήνες.


Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.


Κριτήρια: Εισοδηματικά 2021 – Περιουσιακά 2022

Ετήσιο εισόδημα


Άγαμος: Έως 16.000 €


Έγγαμος χωρίς παιδιά ή Μονογονεϊκή 1 παιδί: Έως 24.000 €


Έγγαμος με 1 παιδί ή μονογονεϊκή 2 παιδιά: Έως 29.000 €


Έγγαμος με 2 παιδιά: Έως 34.000 €


Έγγαμος με 3 παιδιά: Έως 39.000 €


Ακίνητη περιουσία (Αντ. Αξία):


Άγαμοι: Έως 250.000 €


Έγγαμοι – Μονογονεϊκές: Έως 400.000 €


Ανώτατο όριο αγορών & ποσό επιδότησης

Άγαμος:


Αγορές 220 €/μήνα:

* Μηνιαία επιδότηση 22 €

* Εξαμηνιαία επιδότηση 132 €


Έγγαμος χωρίς παιδιά – Μονογονεϊκή 1 παιδί


Αγορές 320 €/μήνα:

* Μηνιαία επιδότηση 32 €

* Εξαμηνιαία επιδότηση 192 €


Έγγαμος με 1 παιδί – Μονογονεϊκή 2 παιδιά:


Αγορές 420 €/μήνα:

* Μηνιαία επιδότηση 42 €

* Εξαμηνιαία επιδότηση 252 €


Έγγαμος με 2 παιδιά – Μονογονεϊκή 3 παιδιά


Αγορές 520 €/μήνα:

* Μηνιαία επιδότηση 52 €

* Εξαμηνιαία επιδότηση 312 €


Έγγαμος με 3 παιδιά:


Αγορές 620 €/μήνα:

* Μηνιαία επιδότηση 62 €

* Εξαμηνιαία επιδότηση 372 €


Εξαιρούνται από τη χορήγηση της ενίσχυσης:

α) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του ν. 4172/2013.


β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.


γ) Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης.


δ) Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.


ε) Τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλλει οριστικά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022.


Για τον προσδιορισμό των ανωτέρω εξαιρέσεων χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2021, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022 και άλλες πηγές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365