Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα στο... μοτίβο του «Αλλάζω συσκευή», ποιοι θα πάρουν έως 1.000 ευρώ

Διαβάστε παρακάτω:

Μέσα στο Μάρτιο αναμένεται να προκηρυχθεί το νέο πρόγραμμα «Αλλάζω θερμοσίφωνα» που θα δώσει ενισχύσεις συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ για την αντικατάσταση των ηλεκτρικών από ηλιακούς θερμοσίφωνες.

Την περασμένη εβδομάδα κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία, με την οποία παρέχεται στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας η εξουσιοδότηση για την προκήρυξη προγράμματος αντικατάστασης οικιακών συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με ηλιοθερμικά συστήματα και για ανακύκλωση των αποσυρόμενων συσκευών μέσω συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης.

Υπολογίζεται ότι θα υπάρξουν - περίπου - 150 με 200 χιλιάδες δικαιούχοι», όπως είχε πει η γενική γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Η δομή του προγράμματος (αντικατάσταση - απόσυρση παλαιών συσκευών και επιδότηση αγοράς νέων) προσομοιάζει με το πρόγραμμα «ανακυκλώνω - αλλάζω συσκευή» μέσω του οποίου επιδοτήθηκε η αντικατάσταση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών.

Οι προτάσεις αναμένεται να αξιολογηθούν με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια: βάσει εισοδήματος, ποσοστό επιδότησης και κοινωνική κριτήρια.  

Αν και, δεν έχουν οριστεί ακόμη συγκεκριμένα «πλαφόν», τα οικονομικά κριτήρια, θα υπολογιστούν κατά το μέσο ετήσιο εισόδημα κάθε μέλους της οικογένειας. 

Προτεραιότητα θα δοθεί σε: χαμηλόμισθους, πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες.

Μοναδική προϋπόθεση

Για να μπορέσει κάποιος να εξαργυρώσει το voucher, θα πρέπει να έχει ήδη εγκατεστημένο ηλεκτρικό θερμοσίφωνα και να κάνει αντικατάσταση. Όχι, δηλαδή, να βάλει τώρα για πρώτη φορά απευθείας ηλιακό θερμοσίφωνα.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Σύστημα Καινοτομίας στον δημόσιο τομέα - Ρυθμίσεις Γενικής Γραμματείας Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα Ρυθμίσεις για τη λειτουργία των Ο.Τ.Α. α' και β' βαθμού και των αποκεντρωμένων διοικήσεων και για την ευζωία των ζώων συντροφιάς -- Λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών» που πρόκειται να εισαχθεί σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση.

Αιτήσεις στην πλατφόρμα allazothermosifona.gov.gr

Ο Μπάμπης Καούκης, γενικός σύμβουλος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφοριακών, είχε αποκαλύψει πρόσφατα ότι οι αιτήσεις για ηλιακό θερμοσίφωνα θα γίνονται μέσω της πλατφόρμας allazothermosifona.gov.gr.

Είναι πάρα πολύ καλό το πρόγραμμα» είπε ο κ. Καούκης. «Δεν είναι και πολλά τα χρήματα, αλλά είναι και καλό και για τη χώρα μας και την οικονομία, για την ενέργεια.

Οι αιτήσεις θα γίνουν μέσα από την πλατφόρμα allazothermosifona.gov.gr», σημείωσε ο ειδικός.

Αναφορικά με το πότε θα ξεκινήσει η δράση τόνισε ότι «οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα (σ.σ. Μάρτιο) ενώ η επιδότηση για αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα θα είναι 60% και η επίδοση θα είναι κλιμακωτή, με βάση το εισόδημα και αυτή θα δίνεται με voucher (σ.σ. κουπόνι)».

Σύμφωνα με τον κ. Καούκη ένα μέλος της οικογένειας θα κάνει την αίτηση σημειώνοντας το πρόγραμμα αγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ και φτάνει τα 1.000 ευρώ.

Εκτός από την οικονομική ωφέλεια για τους δικαιούχους, είναι σημαντικό ότι το πρόγραμμα θα προσφέρει και εξοικονόμηση ενέργειας.

Και όπως είπε ο γενικός σύμβουλος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφοριακών στην ΕΡΤ «είναι πολλά νοικοκυριά ακόμα που έχουν ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες και μπορούμε να διαλέξουμε μία οικία ή την κανονική, είτε δευτερεύουσα και για τη δευτερεύουσα οικία μας, που είναι ένα εξοχικό, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε δωρεάν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365