Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023

Επιτέλους στη σύνταξη με αίτηση από το... 2016: Ποιοι με παράλληλη ασφάλιση θα δουν χρήματα έως τον Μάιο

Μέχρι τέλος Μαΐου θα έχουν εκκαθαριστεί από τον e-ΕΦΚΑ όλες οι εκκρεμείς παράλληλες συντάξεις.

Μέχρι τέλος Μαΐου θα έχουν εκκαθαριστεί από τον e-ΕΦΚΑ όλες οι εκκρεμείς παράλληλες συντάξεις, τις οποίες αιτήθηκαν συνταξιούχοι μεταξύ Μαΐου 2016 και Ιουνίου 2022 σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews.

Ειδικότερα για τις περιπτώσεις της παράλληλης ασφάλισης πλέον το απαραίτητο λογισμικό είναι σε πλήρη λειτουργία και έτσι κύκλοι του e-ΕΦΚΑ υπολογίζουν ότι στο τέλος Μαΐου θα έχουν εκκαθαριστεί.

Οι εκκρεμείς αυτές αιτήσεις δεν ξεπερνούν τις 15.000 ενώ ήδη έχει «ξεπαγώσει» η καταβολή τους, καθώς έχουν πληρωθεί κοντά στους 4.000 συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης από την 13η Μαΐου έως και την 30η Ιουνίου 2022.

Η κατηγορία αυτή προέρχεται κυρίως από τον τέως ΟΑΕΕ (έμποροι, βιοτέχνες, αυτοκινητιστές κλπ.) ή το Δημόσιο.

Στη συνέχεια, δηλαδή κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο του τρέχοντος έτους θα εκμηδενιστεί και το στοκ των εκκρεμών αιτήσεων παράλληλης σύνταξης για τους μηχανικούς, νομικούς και υγειονομικούς.

Πρόκειται για τις προσαυξήσεις στις συντάξεις ασφαλισμένων που πλήρωναν εισφορές σε δύο Ταμεία, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από τον Μάιο του 2016 και έπειτα.

Οι εν λόγω ασφαλισμένοι πλήρωναν ταυτόχρονα εισφορές σε δύο Ταμεία οι οποίες από το 2017 και μετά μπορούν να αξιοποιηθούν αφενός για να πάρουν προσαύξηση συντάξιμων αποδοχών και μεγαλύτερη σύνταξη και, αφετέρου, ο παράλληλος χρόνος ασφάλισης από το 2017 και μετά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αυξηθεί ο χρόνος ασφάλισης για συνταξιοδότηση, που σημαίνει ότι η ανταποδοτική σύνταξη θα υπολογιστεί με μεγαλύτερο συντελεστή αναπλήρωσης.

Οι συνταξιούχοι αυτοί ανήκουν σε δύο βασικές κατηγορίες. Στην πρώτη ανήκουν ασφαλισμένοι του τέως ΙΚΑ με παράλληλη ασφάλιση στον τέως ΟΑΕΕ. Στη δεύτερη αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και μηχανικοί (ασφάλιση στο τέως ΕΤΑΑ) με παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο.

Οι συνταξιούχοι αυτοί έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από το τέως ΙΚΑ ή το τέως ΕΤΑΑ αντίστοιχα, αλλά δεν έχουν λάβει την προσαύξηση της σύνταξης από τον τέως ΟΑΕΕ και το Δημόσιο.

Επισημαίνεται ότι οι συνταξιούχοι με παράλληλο χρόνο ασφάλισης σε δύο ή και περισσότερα Ταμεία δικαιούνται το μεγαλύτερο πακέτο αναδρομικών που δόθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς τα οφειλόμενα από τις προσαυξήσεις συντάξεων ξεκινούν από το 2017 και φτάνουν μέχρι στιγμής στα 6 έτη.

Αντίθετα, όσοι υπέβαλαν αίτηση για παράλληλη σύνταξη από την 1η Ιουλίου 2022 και έπειτα, χάρη στο νέο λογισμικό το οποίο λειτουργεί ο e-ΕΦΚΑ έκτοτε, έχουν ελάχιστο χρόνο αναμονής.


Για παράδειγμα:

- Ασφαλισμένος με 40 χρόνια, εκ των οποίων τα 25 παράλληλα σε δύο Ταμεία, με συντάξιμο μισθό έστω 1.500 ευρώ, δικαιούται είτε δύο ανταποδοτικές συντάξεις με τους συντελεστές των 40 ετών και των 25 ετών ασφάλισης είτε μία ανταποδοτική για τα 40 έτη και προσαύξηση σύνταξης για τα 25 έτη παράλληλης ασφάλισης. Με τους συντελεστές αναπλήρωσης τα 40 έτη δίνουν ανταποδοτική σύνταξη ίση με το 50,01% των συντάξιμων αποδοχών και τα 25 ίση με το 20,68% των αποδοχών.

Με δύο ανταποδοτικές συντάξεις ο ασφαλισμένος θα πάρει 750 ευρώ για τα 40 έτη και μαζί με τα 384 ευρώ από την εθνική σύνταξη θα φτάσει στα 1.134 ευρώ ενώ με τη δεύτερη ανταποδοτική για τα 25 έτη θα πάρει άλλα 310 ευρώ (χωρίς δεύτερη εθνική). Συνολικά θα βγάλει 1.444 ευρώ σύνταξη.

Αν, όμως, ζητήσει τα 25 έτη παράλληλης ασφάλισης να τα πάρει ως προσαύξηση σύνταξης με συντελεστή 0,075% για τις επιπλέον εισφορές του επί τα έτη, επί τις αποδοχές, το ποσό που βγαίνει είναι 562,5 ευρώ επιπλέον στη σύνταξη (0,075Χ0,20Χ25Χ1500=562,5) και στο σύνολο θα έχει 1.696,5 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι τα χρόνια ασφάλισης σε δύο επαγγέλματα μετά το 2017 δεν έχουν προσαύξηση, αλλά ενισχύουν το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365