Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Ανθρώπινο λάθος δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη - Τριήμερο εθνικό πένθος

Τριήμερο εθνικό πένθος με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη
Σε ανθρώπινο λάθος αποδίδεται σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις το τραγικό δυστύχημα με τους 36 νεκρούς στην περιοχή των Τεμπών που προκάλεσε η σφοδρή σύγκρουση της επιβατικής και εμπορικής αμαξοστοιχίας της Hellenic Train αργά χθες το βράδυ.


Παρά τα εκατοντάδες εκατομμύρια που δαπανήθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια στον ελληνικό σιδηρόδρομο, η απουσία σύγχρονων συστημάτων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης σε όλο το μήκος του σιδηροδρομικού άξονα Αθήνα- Θεσσαλονίκη, συνεχίζει να εγκλωβίζει τον ελληνικό σιδηρόδρομο που μόνο από θαύμα δεν είχε θρηνήσει μέχρι σήμερα τόσους νεκρούς


Αν και είναι νωρίς να φωτιστούν όλες οι πτυχές της πολύνεκρης τραγωδίας, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι οι δύο αμαξοστοιχίες συγκρούστηκαν μετωπικά πιθανώς με μεγάλη ταχύτητα. Εκτιμάται πως ο σταθμάρχης στη Λάρισα, δεν γύρισε τα κλειδιά, μέσω των οποίων ρυθμίζεται μηχανικά η διέλευση των τρένων στις διακλαδώσεις, στέλνοντας στην ίδια γραμμή τα δύο τρένα.


Μιλώντας στο protothema.gr, ο πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ, κ. Κώστας Γενηδούνιας, ανέφερε ότι αν λειτουργούσε η φωτοσήμανση η τραγωδία θα μπορούσε να αποφευχθεί. «Συνέβη ότι φωνάζουμε τα τελευταία χρόνια καθώς τα ηλεκτρονικά συστήματα δεν λειτουργούν και όλα γίνονται χειροκίνητα στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη». Αν λειτουργούσαν τα φωτοσήματα, οι μηχανοδηγοί θα έβλεπαν τα κόκκινα σήματα και θα σταματούσαν.


Οι πληροφορίες επομένως δίνονται από σταθμάρχη σε σταθμάρχη μέσω ασυρμάτου, οδηγώντας σε καθυστερήσεις και συμβατικές μεθόδους λειτουργίας, που δεν μπορούν να νικήσουν τον ανθρώπινο παράγοντα παρά την μεγάλη εμπειρία των μηχανοδηγών.


Σχετικά με τις συνθήκες του δυστυχήματος, ο κ. Γενηδούνιας μιλώντας νωρίτερα και στην ΕΡΤ, εξήγησε ότι στο σημείο υπάρχει διπλή γραμμή, ένα τρένο ανεβαίνει, ένα κατεβαίνει, ωστόσο τα τρένα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή!


Να σημειωθεί ότι προβλήματα στην ηλεκτροδότηση του δικτύου παρουσιάστηκε από χθες το απόγευμα καθώς ένα καλώδιο κόπηκε στον Παλαιοφάρσαλο, προκαλώντας καθυστερήσεις στα δρομολόγια.


Σε ότι αφορά τον αριθμό των επιβατών και τα προβλήματα με τα εισιτήρια, εκπρόσωποι της Hellenic Train υποστηρίζουν ότι υπάρχει λίστα με τους επιβάτες αλλά στον σιδηρόδρομο δεν είναι υποχρεωτική η ονομαστικοποίηση όπως στα αεροπλάνα, επομένως σε ένα όνομα μπορεί να αναλογούν 4 εισιτήρια. Κάτι όμως που δυσκολεύει την ταυτοποίηση των θυμάτων.


Τριήμερο εθνικό πένθος με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη


Τριήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε στην χώρα με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά το πολύνεκρο δυστύχημα με τη σύγκρουση τρένων στο ύψος της Λάρισας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365