Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Ακίνητα: Μπαίνει «θηλιά στο λαιμό» χιλιάδων ιδιοκτητών, αδύνατη πώληση ή ενοικίαση χωρίς ενεργειακή αναβάθμιση

Διαβάστε Παρακάτω

Παγιδευμένοι στη μέγγενη της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας, η οποία καλεί τις χώρες μέλη να εφαρμόσουν αυστηρά μέτρα για όσα κτίσματα δεν αναβαθμιστούν ενεργειακά, θα βρεθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα.

Η νέα οδηγία της ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, που προβλέπει μείωση κατανάλωσης της ενέργειας και μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών από το 2028, ψηφίζεται σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κτίρια που βρίσκονται στην ΕΕ ευθύνονται για το 40% της ενεργειακής κατανάλωσης και το 36% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή οδηγία που έρχεται προς ψήφιση σήμερα, δημιουργεί έναν ακόμη πονοκέφαλο στους ιδιοκτήτες, και ειδικά σε χώρες όπως είναι η Ελλάδα όπου ένα μεγάλο μέρος των παλαιών ακινήτων ανήκει σε ανθρώπους τρίτης ηλικίας.


«Εμείς δεν λέμε "όχι" στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Διαφωνούμε όμως με τον τρόπο που μεθοδεύεται καθώς μπορεί να εξελιχθεί σε μια κοινωνική τραγωδία», ανέφερε στο Dnews ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της Δεθνούς Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI) Στράτος Παραδιάς.


Εξηγώντας την παραπάνω φράση, ο κ. Παραδιάς τονίζει ότι η συγκεκριμένη οδηγία προβλέπει «απαιτητικές προθεσμίες» όσον αφορά την αναβάθμιση αλλά το πιο σοβαρό ζήτημα είναι ότι η ενεργειακή αναβάθμιση θα αποτελεί προϋπόθεση ώστε τα ακίνητα να μπορούν να πωληθούν και να ενοικιαστούν.


«Με αυτό τον τρόπο, θα μείνουν εκτός αγοράς πολλά ακίνητα, είτε αφορούν ιδιοκατοίκηση, είτε είναι ενοικιαζόμενα», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ. Δεν είναι μόνο οι προθεσμίες, αλλά και το κόστος που θα γίνουν θηλιά στο λαιμό των ιδιοκτητών, συμπληρώνει. 


«Δεν είναι μόνο ο φόρος ακινήτων που φτάνει κλιμακωτά ως 45%. Ούτε και ο ΕΝΦΙΑ αλλά και το τραπεζικό σύστημα που με τις τωρινές συνθήκες δεν φαίνεται να είναι έτοιμο να στηρίξει τέτοιες μαζικές παρεμβάσεις. Σκεφτείτε ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει και ζήτημα με τους τεχνίτες. Πολλοί θα μεταβούν στην Ουκρανία για την ανοικοδόμηση της χώρας, οπότε εδώ δεν θα βρίσκει εύκολα κανείς τεχνίτη για να κάνει τις εργασίες στο ακίνητό του», τονίζει ο κ. Παραδιάς.


«Κοινωνική τραγωδία»

Όπως υπογράμμισε, ένα μεγάλο τμήμα των ακινήτων, που χρήζουν σημαντικής ενεργειακής αναβάθμισης, χτίστηκε την περίοδο από το 1965 έως το 1975. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες τους είναι σήμερα ηλικιωμένοι και πολλοί από αυτούς δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα αναβαθμίσουν. «Μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια κοινωνική τραγωδία, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους, που δεν θα είναι σε θέση να δώσουν μεγάλα ποσά για να αναβαθμίσουν ριζικά τα σπίτια τους, που είναι χτισμένα με παλιούς κανονισμούς και υλικά», εξηγεί στο Dnews.  


Το αποτέλεσμα θα είναι πολλά ακίνητα να τεθούν εκτός αγοράς μισθώσεων, επιτείνοντας το ήδη μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με τα ενοικιαζόμενα. «Όποιος μείνει πίσω, κάηκε, δυστυχώς. Τα σπίτια δεν είναι σαν τα καινούργια αυτοκίνητα σήμερα που έχουν όλες τις τελευταίες τεχνολογίες ενσωματωμένες. Σε αντίθεση με τους ιδιοκτήτες τους, τα κτίρια "επιβιώνουν" στο χρόνο και περνούν από γενιά σε γενιά. Εξάλλου, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η αναβάθμιση που θα ορίζεται από την συγκεκριμένη οδηγία, θα επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, μπορεί σε μεταγενέστερο χρόνο να θεωρηθεί ότι κάποια υλικά ή κάποια συστήματα δεν είναι "πράσινα"», αναφέρει ο κ. Παραδιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365