Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Πώς θα πάρουν επιδότηση δόσης από το δημόσιο οι ευάλωτοι δανειολήπτες

Διαβάστε Παρακάτω
Τη διαδικασία καταβολής της συνεισφοράς του Δημοσίου προς τους ευάλωτους οφειλέτες μέχρι την λειτουργία του Φορέα Απόκτησης κι Επαναμίσθωσης των ακινήτων τους – που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται στις αρχές του 2024- καθορίζει ΚΥΑ που υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών κι Εργασίας.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεισφοράς του Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες όπως αποκαλείται το Δημόσιο για 15 μήνες αναλαμβάνει να συνδράμει με έως το 80% της δόσης στεγαστικού δανείου κύριας κατοικίας ευάλωτων οφειλετών, από 70€ έως 210€.

Η διαδικασία ορίζει ότι οι πιστωτές ορίζουν στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα ειδικό δεσμευμένο και ακατάσχετο λογαριασμό, με την μορφή IBAN, στον οποίο θα κατατίθενται τα χρήματα υπέρ του οφειλέτη. Η δήλωση του λογαριασμού ξεκλειδώνει τις πληρωμές.

Η ενίσχυση δεν κατάσχεται και δεν συμψηφίζεται.

Οι λογαριασμοί αυτοί πιστώνονται μόνο από το Δημόσιο με τη συνεισφορά και χρεώνονται μόνο για την εξόφληση της οφειλής του δικαιούχου ευάλωτου οφειλέτη.

Απαγορεύεται οποιαδήποτε άλλη κίνηση και οι δικαιούχοι πιστωτές απαγορεύεται να χρησιμοποιήσουν τα χρηματικά ποσά που κατατίθενται στους ειδικούς και ακατάσχετους λογαριασμούς για οποιοδήποτε άλλο λόγο πέρα από την απομείωση της οφειλής τους.

Η ενίσχυση πιστώνεται κάθε μήνα, την τελευταία εργάσιμη μέρα.

Αν για οποιοδήποτε λόγο , τα χρήματα δεν καταβληθούν τότε προβλέπεται ότι η πίστωση μπορεί να γίνει αναδρομικά.

Στη διάρκεια της 15μηνης κρατικής ενίσχυσης εξυπακούεται ότι πρέπει και οφειλέτης να πληρώνει το ...δικό του μερτικό και η απόφαση επιφορτίζει τους πιστωτές να παρακολουθούν αν είναι συνεπής και να ενημερώνουν την πλατφόρμα σε διαφορετική περίπτωση ώστε να διακόπτεται πάραυτα η ενίσχυση.

Καθ' όλη τη διάρκεια της ενίσχυσης αναστέλλονται όλα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των πιστωτών όπως πλειστηριασμοί, κατασχέσεις κι εξώσεις.

Δικαιούχος της στήριξης είναι μονοπρόσωπο νοικοκυριό με ετήσιο εισόδημα έως 7.000€.

Το ποσό προσαυξάνεται κατά 3.500€/επιπλέον μέλος.

Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000€.

Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000€ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 21.000€ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Ταυτόχρονα η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 120.000€ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000€ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως τις 180.000€

Όριο υπάρχει και για τις καταθέσεις το οποίο δεν μπορεί να ξεπερνά τις 7.000€ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500€ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.

Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000€. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000€ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Η υποβολή των αιτήσεων έως τις 15/12/2023 ή μέχρι τη λειτουργία του φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης ακινήτων, όποιο γεγονός συμβεί πρώτο.

Μετά τη λήξη του προγράμματος στήριξης οι ευάλωτες οφειλέτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις ρυθμίσεις οφειλών τους θα πρέπει να απευθύνονται στον φορέα που προβλέπει ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας.

Πηγή: skai.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365