Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

Ηλιακός θερμοσίφωνας: «Έκπληξη» με επιδότηση και για τη δεύτερη κατοικία

«Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα»

Μια σημαντική «λεπτομέρεια», που αφορά την επιδότηση αλλαγής ηλιακού θερμοσίφωνα, αναμένεται να «διευρύνει» τον κύκλο των δικαιούχων του προγράμματος.

Θέμα ημερών είναι η δημοσίευση (από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) του οδηγού του προγράμματος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα».


Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συγκεκριμένα voucher θα αφορούν αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα με κλιμακωτή επιδότητηση έως 60%, με βάση το εισόδημα και τη χωρητικότητα της δεξαμενής ζεστού νερού (boiler). 


Οι αιτήσεις θα γίνουν μέσα από την πλατφόρμα allazothermosifona.gov.gr και θα είναι υποχρεωτική η απόσυρση του παλαιού θερμοσίφωνα.


Εκτός από την οικονομική ωφέλεια για τους δικαιούχους, είναι σημαντικό ότι το πρόγραμμα θα προσφέρει και εξοικονόμηση ενέργειας.


Επιδότητηση και στη δεύτερη κατοικία

Σύμφωνα με πληροφορίες του Οικονομικού Ταχυδρόμου δικαίωμα υπαγωγής στο πρόγραμμα θα έχουν οικιακοί καταναλωτές για αλλαγή θερμοσίφωνα στην πρώτη ή στη δεύτερη κατοικία τους (ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή παραχωρημένη), αρκεί να διαθέτει ενεργή οικιακή (και μη κοινόχρηστη) παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Θα πρέπει να διαθέτουν υποχρεωτικά ΑΦΜ και να έχουν υποβάλει κατά το φορολογικό έτος 2021 δήλωση φορολογίας εισοδήματος.


Το ποσοστό επιδότησης για τη δαπάνη αγοράς ηλιακού θερμοσίφωνα, όπως αναφέρει το ot.gr, θα κυμαίνεται από 50% έως 60%, που θα εξαρτάται από τη χωρητικότητα  του boiler και την εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου.


Επίσης, θα τεθεί και ανώτατο πλαφόν επιχορήγησης.


Με εισόδημα έως 5.000 ευρώ θα εμπίπτει στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία, με 5.000 έως 10.000 ευρώ στη δεύτερη εισοδηματική κατηγορία και άνω των 10.000 ευρώ στην τρίτη.


Ειδικότερα για:

– Boiler 110-135 λίτρων: το ποσοστό ενίσχυσης (επί της λιανικής τιμής πώλησης) για την 3η εισοδηματική κατηγορία θα είναι 50% (με πλαφόν τα 510,48 ευρώ προ ΦΠΑ), για τη 2η εισοδηματική κατηγορία 55% (έως 561,29 ευρώ) και για την 1η εισοδηματική κατηγορία 60% (έως 612,10 ευρώ).


– Boiler 136-185 λίτρων: το ποσοστό ενίσχυσης για την 3η εισοδηματική κατηγορία θα είναι 50% (με πλαφόν τα 643,55 ευρώ προ ΦΠΑ), για τη 2η κατηγορία 55% (έως 707,26 ευρώ) και για την 1η κατηγορία 60% (έως 771,77 ευρώ).


– Boiler άνω των 186 λίτρων: το ποσοστό ενίσχυσης για την 3η εισοδηματική κατηγορία θα είναι 50% (με πλαφόν τα 754,03 ευρώ προ ΦΠΑ), για τη 2η κατηγορία 55% (έως 829,84 ευρώ) και για την 1η κατηγορία 60% (έως 904,84 ευρώ).


Οι αιτήσεις θα «βαθμολογούνται» βάσει κριτηρίων που θα έχουν σχέση με το εισόδημα, με το εάν πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια, εάν υπάρχει μέλος ΑμεΑ, τον αριθμό εξαρτώμενων τέκνων κ.λπ.


Με την έγκριση της αίτησης ο ωφελούμενος θα λαμβάνει μία επιταγή (voucher) που θα μπορεί να εξαργυρώσει κατά την αγορά του ηλιακού θερμοσίφωνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365