Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

Τέλος τα μέτρα κορονοϊού με εξαιρέσεις: Τι αλλάζει με μάσκες, rapid test και καραντίνα

Παραμένει ωστόσο η ανάγκη προστασίας ευάλωτων ομάδων έναντι της Covid-19

Την άρση των μέτρων κορονοϊού το Υπουργείο Υγείας εισηγήθηκε στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Τέλος η μάσκα στα ΜΜΜ και τα rapid test των ανεμβολίαστων εργαζομένων.


Την άρση των μέτρων που ισχύουν έναντι της Covid-19 με εξαίρεση στις δημόσιες και ιδιωτικές υγειονομικές δομές και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, εισηγήθηκε στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που συνεδρίασε σήμερα, το υπουργείο Υγείας και η εισήγηση έγινε αποδεκτή από την Επιτροπή και αναμένεται η άρση των μέτρων, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.


«Παραμένει ωστόσο η ανάγκη προστασίας ευάλωτων ομάδων έναντι της Covid-19 και για το λόγο αυτό συνιστάται η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, ο επικαιροποιημένος εμβολιασμός και η λήψη αντιικής θεραπείας για όσους νοσούν», τόνισε ο υπουργός.


Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews, πολύ σύντομα και πριν το Πάσχα 2023 τα μέτρα covid θα καταργηθούν επίσημα.


Δηλαδή έρχεται τέλος στην 5ημερη αναρρωτική άδεια -μόνο μέσω από ένα rapid test από φαρμακείο-.


Επιπλέον καταργούνται οι μάσκες παντού και ΜΜΜ -εκτός από νοσοκομεία-, αλλά και οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι (εξαιρούνται οι υγειονομικοί) δεν θα χρειάζεται πλέον να κάνουν rapid ή μοριακό τεστ κάθε βδομάδα.


Τονίζεται ότι καταργείται και η καραντίνα -αυτοαπομόνωση 5 ημερών για όσους νοσούν.


Τέλος η καραντίνα και η άδεια κορονοϊού


Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews μέσα στα μέτρα κορονοϊού που θα καταργηθούν είναι και η άδεια νόσησης κορονοϊού των εργαζομένων.


Υπενθυμίζεται οτι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19, δικαιούνταν να κάνουν χρήση ειδικής άδειας ασθενείας για χρονικό διάστημα έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών. Για τη χορήγηση της ειδικής άδειας, αρκούσε η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου και δεν απαιτούνταν ιατρική γνωμάτευση. Η εν λόγω άδεια δύναται να παρατείνονταν ως κοινή άδεια ασθένειας μόνο κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.


Πλέον μετά την κατάργηση των μέτρων όταν κάποιος νοσεί με κορονοϊό θα κάνει χρήση αναρρωτικής όπως ισχύει με οποιαδήποτε άλλη ασθένεια.


Ειδικότερα:


Αίρεται η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα Μέσα Μσζικής Μεταφοράς 

Η διενέργεια εβδομαδιαίων rapid test στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στο Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα 

Σε ισχύ παραμένουν τα μέτρα τα οποία ισχύουν και σήμερα


Σε όλες τις μονάδες υγείας (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ) δημόσιες και ιδιωτικές 

Σε όλες τις δομές πρόνοιας 

Στα οικοτροφεία 

Στους ξενώνες φιλοξενίας αστέγων 

Στα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ)


Η άρση των μέτρων θα τεθεί σε ισχυ με την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ, η οποία αναμένεται έως το τέλος Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365