Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

Από «κόσκινο» όσοι παίρνουν επιδόματα ΟΑΕΔ - ΔΥΠΑ

Διαβάστε Παρακάτω

Από «κόσκινο» περνά η ΔΥΠΑ τα εισοδήματα των ανέργων για την εγγραφή στο μητρώο ανέργων που προσφέρει επιδόματα και παροχές.

Μέσω ΑΑΔΕ θα ελέγχονται πλέον τα εισοδήματα των ανέργων που αιτούνται παροχές της ΔΥΠΑ καθώς όπως είπε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης χιλιάδες φορολογούμενοι με υψηλά εισοδήματα που ταυτόχρονα «παρίσταναν» του ανέργους, ωφελούνταν και έκαναν χρήση των κοινωνικών επιδομάτων (κοινωνικό τουρισμό, επιδόματα ΟΑΕΔ, μειωμένα εισιτήρια στα ΜΜΜ κτλ). Ειδικότερα η άντληση στοιχείων φορολογικής δήλωσης από τη ΔΥΠΑ για εγγραφή στο Μητρώο Ανέργων και χορήγηση παροχών ανεργίας προβλέπεται για τον έλεγχο των εισοδημάτων των ανέργων που αιτούνται παροχές ανεργίας.


Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, για να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα θεσπίστηκαν εισοδηματικά κριτήρια για τα επιδόματα του ΟΑΕΔ, με βάση τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης και πρόστιμα για όσους εργάζονται αλλά παράλληλά είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι στον ΟΑΕΔ.


Έτσι πλέον διατίθεται η μέθοδος «Πληροφορίες για το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα (πραγματικό και τεκμαρτό), ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, για την καταβολή επιδόματος σε μακροχρόνια ανέργους» της διαδικτυακής υπηρεσίας της Α.Α.Δ.Ε. «Άντληση βασικών στοιχείων υποβολής φορολογικής δήλωσης» μέσω του ΚΕ.Δ. στο πληροφοριακό σύστημα «ΟΠΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ» της Δ.ΥΠ.Α. (πρώην Ο.Α.Ε.Δ.). Τα αναγκαία φορολογικά δεδομένα για τις πληροφορίες ετήσιου συνολικού οικογενειακού εισοδήματος (πραγματικού και τεκμαρτού, ανεξαρτήτως προέλευσής του), για την καταβολή επιδόματος σε μακροχρόνια ανέργους, αντλούνται από τα πληροφοριακά συστήματα της Α.Α.Δ.Ε.


Σκοπός διάθεσης της εν λόγω διαδικτυακής υπηρεσίας είναι η εγγραφή στο Μητρώο Ανέργων και η χορήγηση παροχών ανεργίας. Η εγγραφή στο Μητρώο Ανέργων του ΔΥΠΑ είναι εφικτή, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και δύναται να πραγματοποιηθεί:


α) με αυτοπρόσωπη παρουσία στην αρμόδια Υπηρεσία ΔΥΠΑ του τόπου κατοικίας είτε

β) ηλεκτρονικά, με χρήση κωδικών πρόσβασης μέσω διαδικτύου.


Ανακαλείται η εγγραφή

Αν κατά τον οποτεδήποτε και οποιοδήποτε έλεγχο (ηλεκτρονικό ή δια ζώσης) προκύψει ότι ο συναλλασσόμενος δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις εγγραφής, αυτή ανακαλείται, καθώς και όλες οι διοικητικές πράξεις που έχουν εκδοθεί. Η εγγραφή στο Μητρώο Ανέργων για τις περιπτώσεις ασφαλισμένων που πληρούν τις προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης δύναται να πραγματοποιηθεί στην αρμόδια Υπηρεσία ΔΥΠΑ της περιοχής της τελευταίας απασχόλησης τους. Για τους μη επιδοτούμενους εγγεγραμμένους ανέργους στη ΔΥΠΑ, το Δελτίο Ανεργίας τους ισχύει επί ένα τρίμηνο από την αρχική εγγραφή ή την τελευταία ανανέωση, αυτού.


Η ανωτέρω τρίμηνη ισχύς του Δελτίου Ανεργίας αρχίζει την ημέρα έκδοσής του ή της τελευταίας ανανέωσής του και λήγει την ημέρα του τρίτου μήνα που αντιστοιχεί σε αριθμό με την ημέρα που άρχισε η ισχύς του και, αν δεν υπάρχει αντίστοιχη, την τελευταία ημέρα του μήνα. Αν η τελευταία ημέρα ισχύος του Δελτίου Ανεργίας είναι μη εργάσιμη, η λήξη της ισχύος του ως άνω Δελτίου μετατίθεται στην επόμενη εργάσιμη ημέρα. Η ανανέωση, του Δελτίου Ανεργίας αποτελεί προϋπόθεση για την επέκταση της ισχύος του. Η ανανέωση γίνεται εντός διαστήματος 20 ημερολογιακών ημερών που προηγείται της προβλεπόμενης ημερομηνίας λήξης ισχύος του Δελτίου, συμπεριλαμβανόμενης και της ημερομηνίας λήξεως με τους εξής τρόπους:


α) μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΔΥΠΑ, με τη χρήση κωδικών πρόσβασης,

β) μέσω ΚΕΠ, μέσω αντίστοιχης ηλεκτρονικής εφαρμογής


Το δελτίο ανεργίας των εγγεγραμμένων μη επιδοτούμενων Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) παραμένει σε ισχύ καθ' όλο το διάστημα της ισχύος του πιστοποιητικού αναπηρίας και για ένα επιπλέον τρίμηνο μετά τη λήξη του. Σε περίπτωση που προκύψει λόγος διαγραφής ο εγγεγραμμένος άνεργος υποχρεούται να τον δηλώσει με οποιοδήποτε τρόπο στην Υπηρεσία εντός 8 εργάσιμων ημερών από τη συνδρομή του λόγου διαγραφής και οπωσδήποτε πριν από την επόμενη ανανέωση του δελτίου ανεργίας ή την έκδοση βεβαιώσεων ανεργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365