Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

Η Ιντερπόλ ζητά τη βοήθειά μας για να αναγνωριστούν τα πτώματα 22 γυναικών

Οι γυναίκες έχουν βρεθεί νεκρές μέσα σε περίοδο δεκαετιών και κανείς δεν ξέρει την ταυτότητά τους

Τα πτώματα 22 γυναικών που έχουν βρεθεί σε διάστημα δεκαετιών στη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία και για τα οποία παραμένει άγνωστη η ταυτότητά τους προσπαθεί να ταυτοποιήσει η Ιντερπόλ. Γι’ αυτό, όπως ανακοίνωσε, ξεκινά για πρώτη φορά μια εκστρατεία για να την βοηθήσει το ευρύ κοινό να λύσει αυτές τις «παγωμένες υποθέσεις».


Τα πτώματα αυτά, το πιο παλιό από τα οποία είχε βρεθεί σε χώρο στάθμευσης αυτοκινητοδρόμου τον Οκτώβριο του 1976 στην Ολλανδία και το πιο πρόσφατο σε ένα κοινοτικό πάρκο τον Αύγουστο του 2019 στο Βέλγιο, δεν έχει καταστεί δυνατό να ταυτοποιηθούν από τις εθνικές αστυνομικές υπηρεσίες, «εν μέρει» επειδή αυτές οι γυναίκες δεν κατάγονταν από τις εν λόγω χώρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ιντερπόλ.


«Είναι δυνατό αυτά τα πτώματα να είχαν αφεθεί εκεί όπου βρέθηκαν ώστε να δυσχερανθεί η εγκληματολογική έρευνα», υπογραμμίζει επίσης σε ανακοίνωσή της η διεθνής οργάνωση αστυνομικής συνεργασίας..


Συγκεκριμένα η Ιντερπόλ θα δημοσιοποιήσει στον ιστότοπό της στο Ίντερνετ και στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιλεγμένες πληροφορίες, οι οποίες ήταν μέχρι τώρα εσωτερικής χρήσης και περιέχονταν στις λεγόμενες «μαύρες αγγελίες» της, που είναι αφιερωμένες στην ταυτοποίηση ανθρώπινων λειψάνων.


Για καθένα από τα 22 θύματα θα δοθεί επίσης στη δημοσιότητα μια φωτογραφία, η οποία θα βασίζεται σε τεχνολογίες ανασύστασης προσώπου, και στοιχεία για τον τόπο και την ημερομηνία που ανακαλύφθηκε το πτώμα, τα προσωπικά αντικείμενά του, τα ρούχα και το πλαίσιο.


«Όλα τα σενάρια για την εξιχνίαση αυτών των 'παγωμένων υποθέσεων' έχουν εξετασθεί. Οι έρευνες βρίσκονται σε νεκρό σημείο και ελπίζουμε πως η προσοχή του κοινού θα μας επιτρέψει να τις προχωρήσουμε», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φρανσουά-Ξαβιέ Λοράν, διαχειριστής των βάσεων δεδομένων DNA στην Ιντερπόλ.


«Η οικογένεια, οι φίλοι, οι συνάδελφοι, που μερικές φορές από τη μια μέρα στην άλλη δεν ξαναείδαν αυτό το πρόσωπο», θα μπορούσαν να παράσχουν πληροφορίες, να συνεισφέρουν «ακόμα και κάποια μικρή ένδειξη».


Η ταυτοποίηση ενός πτώματος «έχει δύο στόχους: να ταυτοποιηθεί το πρόσωπο αυτό και να ειδοποιηθούν οι οικογένειες και να ανοίξουν έρευνες για να βρεθούν οι ύποπτοι σε περίπτωση φόνου», προσθέτει ο Λοράν.


Αυτοί οι διάφοροι φάκελοι «δεν σχετίζονται μεταξύ τους», αλλά το κοινό στοιχείο τους είναι «το διεθνές πλαίσιό τους», διευκρινίζει ο αξιωματούχος αυτός.


«Ορισμένες απ' αυτές τις γυναίκες υποτίθεται πως ήρθαν από περιφέρειες της Ανατολικής Ευρώπης», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Μπορεί να πρόκειται για γυναίκες που αποφάσισαν να κάνουν ένα τουριστικό ταξίδι, αλλά επίσης για εν δυνάμει θύματα διακίνησης ανθρώπων», προσθέτει ο Λοράν.


Με την ονομασία «Identify Me» (Αναγνώρισέ με), αυτή η πρώτη εκστρατεία μπορεί στη συνέχεια να επεκταθεί και σε άλλες υποθέσεις.


Δείτε ΕΔΩ τη λίστα των γυναικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365