Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

Δημοσκόπηση: Στο 5,8% το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Στο 5,8% το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Στις 5,8 μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση που διενήργησε η Κάπα Research, την περίοδο 5 – 9 Μαΐου 2023 σε δείγμα 1.202 άτομα σε 13 περιφέρειες της χώρας.


Στο ερώτημα «αν την επόμενη Κυριακή είχαμε βουλευτικές εκλογές, εσείς ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψηφίζατε», η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 31,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25,4% ενώ το ΠΑΣΟΚ 8,5%. Στην τέταρτη θέση είναι το ΚΚΕ με 6,6% ενώ το όριο εισόδου στη Βουλή περνάνε τόσο η Ελληνική Λύση με 3,8%, όσο και το ΜέΡΑ25 με 3,5%. Παράλληλα, «Δεν έχω αποφασίσει» δηλώνει το 9,2% ενώ τέσσερα κόμματα (Εθνική Δημιουργία, Πλεύση Ελευθερίας, ΕΑΝ και Νίκη) καταγράφουν ποσοστό από 1 έως 1,3%.


Στην παράσταση νίκης προηγείται η Νέα Δημοκρατία με 60% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 19% ενώ το 41% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι προτιμά για Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 33% τον Αλέξη Τσίπρα. 24% δηλώνει «κανέναν από τους δύο».


Όσον αφορά στο ερώτημα ποια κυβέρνηση προτιμούν, το 29% απαντά «αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας», το 28% «κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ». Παράλληλα, 14% δηλώνει ότι προτιμά κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ και 8% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.


Στην ερώτηση ποιον προτιμούν οι ψηφοφόροι για πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκάθαρο προβάδισμα με ποσοστό 41%, οκτώ μονάδες πάνω από τον Αλέξη Τσίπρα που συγκεντρώνει 33%.


Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις των ερωτηθέντων αναφορικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σήμερα σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν. Το 51% απαντά ότι είναι χειρότερη ή μάλλον χειρότερη, ενώ το 45% πιστεύει ότι είναι καλύτερη ή μάλλον καλύτερη.


Σε ό,τι αφορά τον απολογισμό της διαχείρισης των κρίσεων της τετραετίας, η κυβέρνηση περνά τη… βάση στα ελληνοτουρκικά, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 51% θετικών ή μάλλον θετικών αξιολογήσεων, ενώ σε ό,τι αφορά την διαχείριση που έγινε στο δυστύχημα στα Τέμπη και την υπόθεση των υποκλοπών θετικά ή μάλλον θετικά την αξιολογούν το 23% και 24% αντιστοίχως. Στην πανδημία του κορονοϊού θετικά αξιολογείται από το 42%, ενώ μόλις 28% απαντά ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε θετικά ή μάλλον θετικά την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

2 σχόλια:

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365