Τρίτη 16 Μαΐου 2023

Οι εκλογές «φέρνουν» αυξήσεις μισθών σε ιδιωτικό, δημόσιο τομέα και επαναφορά τριετιών

Οι εκλογές «φέρνουν» αυξήσεις μισθών

Με βάση τα προεκλογικά προγράμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, νέες αυξήσεις μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αναμένονται για χιλιάδες εργαζόμενους.

Μετά τις εκλογές τόσο οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα όσο και του δημοσίου τομέα θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους.


Σύμφωνα με την Νέα Δημοκρατία, θα υπάρξει αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% μέσα στην τετραετία 2023-2027 (στα €1.500 από €1.170) και αύξηση κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ εντός της τετραετίας. O κατώτατος μισθός θα αναπροσαρμόζεται βάσει του μέσου όρου του μισθού πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα για τον δημόσιο τομέα προβλέπεται αύξηση μισθών και αναμόρφωση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων από 1/1/2024.


Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανακοινώσει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα ενώ θα θεσμοθετηθεί η ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή στο ύψος του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Έτσι όπως αναφέρει, στο δημόσιο τομέα οι μισθοί θα αυξηθούν άμεσα κατά 10%.


Είναι ενδεικτική η εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος στην πρόσφατη έκθεση για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την οποία η αύξηση των αμοιβών θα είναι για το 2023, της τάξης του 5%, όταν οι αντίστοιχες αυξήσεις το 2022 ήταν στο επίπεδο του 0,3%.


Μελέτες δείχνουν ότι οι αυξήσεις του κατώτατου φαίνεται πως επηρεάζουν κατά μείζονα λόγο τους μισθούς που είναι κοντά στον κατώτατο και ελάχιστα έως καθόλου τους μεσαίους προς υψηλούς μισθούς, που κινούνται για παράδειγμα σε ένα επίπεδο από 1.100 – 1.200 ευρώ και πάνω.


Αναλυτικά, τα αποτελέσματα της μελέτης της Τράπεζας της Ελλάδος έδειξαν πως η διάχυση της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 9,5% το 2022 μοιράστηκε ως εξής:


4% για θέσεις εργασίας με μισθό από 900 έως 1.000 ευρώ,


2% για θέσεις εργασίας με μισθό 1.000-1.100 ευρώ και


1% για θέσεις εργασίας με μισθό 1.100-1.200 ευρώ.


«Ανοίγουν» οι τριετίες


Την ίδια ώρα ανοικτό παραμένει και το θέμα των τριετιών (επίδομα προϋπηρεσίας) εφόσον η ανεργία πέσει κάτω από 10%.


Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο 4093 (δεύτερο μνημόνιο) πάγωσαν οι προσαυξήσεις στον κατώτατο μισθό λόγω προϋπηρεσίας, οι λεγόμενες δηλαδή «τριετίες», μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%, με αποτέλεσμα να σταματήσει η εξέλιξή τους τον Φεβρουάριο του 2012.


Σήμερα κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να διεκδικήσει προσαύξηση για προϋπηρεσία που συμπληρώνεται από τον Φεβρουάριο του 2012 και μετά και αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν μετά τον Φεβρουάριο του 2012 έχασαν το δικαίωμα της προσαύξησης κατά 10% του μισθού τους λόγω προϋπηρεσίας.


Βασική προϋπόθεση για να ισχύσουν εκ νέου τα επιδόματα προϋπηρεσίας είναι η ανεργία να υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω του 10%, κάτι που φαίνεται δύσκολο να συμβεί φέτος.


Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, εάν υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα, να «ξεπαγώσουν» από φέτος οι τριετίες, παρά το γεγονός πως δεν προβλέπεται ότι δεν θα επιτευχθεί εντός τους 2023 η σχετική μείωση του ποσοστού ανεργίας.


«Όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%, ουσιαστικά ενεργοποιείται αυτόματα η επαναφορά των τριετιών. Με τα σημερινά δεδομένα, η ανεργία το 2023 θα είναι κάτω από το 12%. Δεν είμαστε μακριά από αυτόν τον στόχο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να αναληφθεί και διαφορετική πρωτοβουλία, εάν τα δημοσιονομικά το επιτρέπουν» δήλωσε χαρακτηριστικά.


Πάντως εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι η Eλλάδα σημείωσε την τρίτη μεγαλύτερη μείωση των πραγματικών μισθών μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού Taxing Wages.


Ο υψηλός πληθωρισμός 9,7% είχε αποτέλεσμα τα πραγματικά εισοδήματα να μειωθούν κατά 7,4% το 2022 σε σύγκριση με το 2021, ενώ αντίθετα ο μέσος ονομαστικός μεικτός μισθός το 2022 αυξήθηκε κατά 1,5% και διαμορφώθηκε στα 19.912 ευρώ έναντι 19.614 το 2021.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365