Κυριακή 14 Μαΐου 2023

Τι αλλάζει με τα κατοικίδια: Στείρωση ή αποστολή DNA και «φακέλωμα» έναντι 150 ευρώ

Ηλεκτρονικό «χαράτσι» 150 ευρώ για την αποστολή DNA

Στα χαρτιά μένει δύο χρόνια μετά την ψήφισή της η υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς: Ποια θα είναι η διαδικασία για την αποστολή γενετικού υλικού στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ).

Σύμφωνα με τον Ν. 4830/2021, που ωστόσο παραμένει μέχρι σήμερα ανεφάρμοστος, οι ιδιοκτήτες οφείλουν να στειρώνουν τα κατοικίδιά τους, εφόσον πρόκειται για σκύλο ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του - κι αυτό εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους.


Η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για ζώα για τα οποία έχει αποσταλεί δείγμα γενετικού υλικού (DNA) τους στo Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς.


Σε περίπτωση, που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του ή δεν αποστείλει το DNA του τότε του επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.


Την ίδια ώρα, ο ιδιοκτήτης οφείλει να  μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του ζώου, ενώ έχει και μία σειρά άλλων υποχρεώσεων που μπορείτε να βρείτε αναλυτικά εδώ.


Ηλεκτρονικό «χαράτσι» 150 ευρώ για την αποστολή DNA

Ιδιοκτήτης σκύλου ή γάτας που δεν επιθυμεί να στειρώσει το ζώο του υποχρεούται - βάσει νόμου - να αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού του ζώου συντροφιάς στο ΕΦΑΓΥΖΣ. Η συλλογή δείγματος γενετικού υλικού και η αποστολή του στο ΕΕΓΥΖΣ γίνονται αποκλειστικά από κτηνίατρο, μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.


Για τη λήψη, καταχώριση και διατήρηση του γενετικού υλικού για τουλάχιστον δώδεκα (12) έτη υποβάλλεται εφάπαξ από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ηλεκτρονικό παράβολο ύψους εκατό πενήντα (150) ευρώ για κάθε ζώο συντροφιάς.


Ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει στον κτηνίατρο, επιπλέον, και τα έξοδα αποστολής του δείγματος γενετικού υλικού, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα δέκα (10) ευρώ.


Σημειώνεται πως οι ιδιοκτήτες σκύλων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για φύλαξη ποιμνίων (ποιμενικών) απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του παραβόλου της παρούσας.


Το ποσό του παραβόλου αποδίδεται κατά σαράντα τοις εκατό (40%) στο ΙΙΒΕΑΑ για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας του ΕΦΑΓΥΖΣ, κατά δέκα τοις εκατό (10%) στον κτηνίατρο που έλαβε το γενετικό υλικό και κατά πενήντα τοις εκατό (50%) μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών στους δήμους για την υποστήριξη δράσεων για την ευζωία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.


Σημειώνεται πως ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας υπέγραψε πρόσφατα την απόφαση για τον καθορισμό της διαδικασίας και των λεπτομερειών για την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του ζώου συντροφιάς στο εργαστήριο του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ). Με αυτήν άνοιξε κι επίσημα ο δρόμος για τη δημιουργία της βάσης DNA των ζώων που ακόμη... αγνοείται.


Σύμφωνα με το υπουργείο, η υποχρέωση λήψης γενετικού υλικού θα αρχίσει να ισχύει αφού διασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία του Εργαστηρίου - κάτι που θα βεβαιωθεί με προσεχή διαπιστωτική πράξη, ενώ νεότερη εγκύκλιος «θα διευκρινίζει» το ισχύον πλαίσιο.


Γιατί θα «φακελώνονται» τα ζώα

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, ο ΕΦΑΓΥΖΣ έχει ως αντικείμενο τη συγκέντρωση, τη φύλαξη, την επεξεργασία και την ανάλυση γενετικού υλικού ζώων συντροφιάς και ιδίως σκύλων και γατών, τη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς για την προαγωγή της ευζωίας τους, καθώς και τη συνεργασία με όργανα ελέγχου για την ταυτοποίηση γεννητόρων εγκαταλελειμμένων, νεκρών ή κακοποιημένων ζώων.


Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η βάση δημιουργήθηκε προκείμενου, εφόσον βρεθεί κακοποιημένο ή εγκαταλελειμμένο ζώο, να μπορούν οι Αρχές να εντοπίσουν τους προγόνους του και έτσι να οδηγηθούν στον ιδιοκτήτη του ζώου.


Την ίδια ώρα, ωστόσο, φιλοζωικές οργανώσεις διερωτώνται αν υπάρχει επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδος για την ταυτοποίηση γεννητόρων εγκαταλελειμμένων ζώων συντροφιάς (νεκρών, κακοποιημένων κλπ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365