Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Μισή ώρα στο κινητό την εβδομάδα αρκεί για να μας ανεβάσει την πίεση

Μισή ώρα στο κινητό την εβδομάδα αρκεί για να μας ανεβάσει την πίεση
Οι κλήσεις στο κινητό μας πρέπει να περιορίζονται στο ελάχιστο για να διατηρείται η αρτηριακή πίεση σε χαμηλά επίπεδα και η καρδιά μας υγιής, προειδοποιούν οι ειδικοί.


Όλοι απολαμβάνουμε μια επικοινωνία μέσω κινητού τηλεφώνου με την οικογένεια και τους φίλους μας, αλλά η υπερβολική χρήση του δεν είναι “αθώα”.


Μια ομάδα ερευνητών από το Southern Medical University στο Guangzhou της Κίνας διερεύνησαν τη σχέση της χρήσης κινητού τηλεφώνου με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.


Οι Κινέζοι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν συνολικά 212.046 ενήλικες ηλικίας 37 έως 73 ετών-το 88% αυτών ήταν χρήστες κινητών- χωρίς υπέρταση και συλλέχθηκαν πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του κινητού τους τηλεφώνου μέσω ενός ερωτηματολογίου. Το ερωτηματολόγιο περιλάμβανε ερωτήσεις σχετικά με το πόσα χρόνια οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν κινητό, πόσες ώρες την εβδομάδα μιλούσαν με αυτό το και αν χρησιμοποιούσαν μεγάφωνο ή συσκευή hands-free.


Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 54 έτη και το 62% αυτών ήταν γυναίκες. Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 12 ετών, 13.984 (7%) συμμετέχοντες ανέπτυξαν υπέρταση. Οι χρήστες κινητών τηλεφώνων είχαν 7% υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης σε σύγκριση με τους μη χρήστες. Εκείνοι που μιλούσαν στο κινητό τους για 30 λεπτά ή περισσότερο την εβδομάδα είχαν 12% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν νέα υψηλή αρτηριακή πίεση από τους συμμετέχοντες που αφιέρωσαν λιγότερο από 30 λεπτά σε τηλεφωνικές κλήσεις. Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια για γυναίκες και άνδρες.


Εξετάζοντας τα ευρήματα με περισσότερες λεπτομέρειες οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που περνούσαν περισσότερες από έξι ώρες στο κινητό κάθε εβδομάδα είχαν 25% αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης σε σύγκριση με εκείνους που ξόδευαν λιγότερο από πέντε λεπτά.


Ο αριθμός των ετών που οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν κινητό τηλέφωνο ή αν χρησιμοποιούσαν συσκευή hands-free, δεν φάνηκε να προκαλεί κάποια διαφορά στο επίπεδο κινδύνου.


«Είναι ο αριθμός των λεπτών που αφιερώνουν οι άνθρωποι μιλώντας σε ένα κινητό που έχει σημασία για την υγεία της καρδιάς. Περισσότερα λεπτά σημαίνουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η συνομιλία σε κινητό μπορεί να μην επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης, εφόσον ο εβδομαδιαίος χρόνος της διατηρείται κάτω από μισή ώρα, δήλωσε στη Daily mail, ο καθηγητής Xianhui Qin, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.


«Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την αναπαραγωγή των αποτελεσμάτων, αλλά μέχρι τότε φαίνεται συνετό να περιορίσουμε τις κλήσεις κινητού τηλεφώνου στο ελάχιστο για να διατηρηθεί η υγεία της καρδιάς», συμπληρώνουν οι ερευνητές


Σχεδόν 1,3 δισεκατομμύρια ενήλικες ηλικίας 30 έως 79 ετών παγκοσμίως έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Η υπέρταση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό και η κύρια αιτία πρόωρου θανάτου παγκοσμίως. Τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν χαμηλά επίπεδα ενέργειας ραδιοσυχνοτήτων, η οποία έχει συνδεθεί με αύξηση της αρτηριακής πίεσης μετά από βραχυπρόθεσμη έκθεση. Τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών σχετικά με τη χρήση κινητών τηλεφώνων και την αρτηριακή πίεση ήταν ασυνεπή, πιθανώς επειδή περιλάμβαναν κλήσεις, μηνύματα, παιχνίδια κ.λπ.


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal – Digital Health. ένα περιοδικό της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365