Κυριακή 23 Ιουλίου 2023

Ανεξέλεγκτη σε τρία μέτωπα η πυρκαγιά στη Ρόδο – Μάχη να μην επεκταθεί βορειότερα προς το πυκνό δάσος

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται διαρκώς
Ανεξέλεγκτη παραμένει για έκτη μέρα η πυρκαγιά στο νησί της Ρόδου. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη σε τρία ενεργά μέτωπα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Κιοτάρι και νοτιοδυτικά προς Γεννάδι. Συνεχείς αναζωπυρώσεις υπάχρουν και στον Απόλλλωνα προς Προφήτη Ηλία και αυτή την ώρα οι δυνάμεις καταβάλουν τεράστια προσπάθεια να μην επεκταθεί βορειότερα προς το πυκνό δάσος. Στα ανατολικά της τεχνιτής λίμνης Γαδουρά δίνεται μάχη ώστε οι φλόγες να μην επεκταθούν προς Κάλαθο.

Με το πρώτο φως ξεκίνησαν τις ρίψεις έξι εναέρια μέσα (3 Τρακτορες, ένα Mi-8, 2 Chenook και ένα συντονιστικό ΒΚ-117), ανάμεσά τους και αυτά που εστάλησαν ως βοήθεια απο την Τουρκία και την Κροατία.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται διαρκώς, καθώς το μέτωπο της πυρκαγιάς δεν έχει υποχωρήσει, υπάρχουν διάσπαρτες εστίες ενώ υπάρχει πάντα και ο εφιάλτης των αναζωπυρώσεων.

Όπως φαίνεται στα βίντεο της απεσταλμένης του protothema.gr, Λίνας Κεκέση, φαίνεται ότι η φωτιά το πρωί της Κυριακής συνεχίζει την πύρινη καταστροφή της στο χωριό Κιοτάρι με τους κατοίκους να προσπαθούν με πυροσβεστήρες να περιορίσουν το μέτωπο.

Στο μεταξύ συγκλονιστικές στιγμές εκτυλίσσονται στις παραλίες του νησιού όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες κάτοικοι και τουρίστες για να γλιτώσουν από την πυρκαγιά και παραλαμβάνονται και από ιδιωτικά πλωτά μέσα που έχουν επιταχθεί. Δραματικά βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία κάνουν τον γύρο του κόσμου, δείχνουν Έλληνες πυροσβέστες να καλούν τους τουρίστες να αφήσουν τα προσωπικά τους αντικείμενα και να επιβιβαστούν στα οχήματα μαζί τους για να σώσουν τη ζωή τους. Ένας πυροσβέστης νοσηλεύεται με εγκαύματα.

Συνολικά, σε κάθε γωνιά του νησιού επιχειρούν 205 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 39 οχήματα, συμμετέχουν και οι Σλοβάκοι πυροσβέστες με 31 άτομα προσωπικό και 5 οχήματα, δίνοντας πρωτοφανή μάχη με τις φλόγες, οι οποίες, σε ορισμένα σημεία, έχουν φτάσει μέχρι και την παραλία. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, ανέφερε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν σε τρια μέτωπα στη λίμνη φράγματος Γαδουρά, στο Ασκληπιείο και στα Λάερμα. Η μεγαλύτερη πράξη του δράματος παίζεται στο χωριό Λάερμα, όπου η φωτιά μπήκε στον οικισμό, αρχίζοντας να κατακαίει σπίτια και την εκκλησία του χωριού. Στο κεντρικό τμήμα υπάρχει μια αναζωπύρωση βορειοανατολικά από τα Λάερμα και μια δεύτερη ανατολικά από το φράγμα του Γαδουρά.

Στο μεταξύ, νύχτα αγωνίας πέρασαν χιλιάδες κάτοικοι αλλά και τουρίστες, οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο σε κλειστά γυμναστήρια, πλοία, ειδικές δομές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, καθώς και στο αεροδρόμιο της Ρόδου- όπου αναμένουν αεροπλάνα τα οποία θα τους παραλάβουν. Νωρίτερα, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, είχε ενεργοποιηθεί η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου για να διευκολυνθεί η εκκένωση ξένων πολιτών.

Με περισσότερους από 2.000 κατοίκους και τουρίστες διαφόρων περιοχών να έχουν παραληφθεί από παραλίες για να γλιτώσουν απο την φωτιά που καίει ανεξέλεγκτη, τη νύχτα εστάλησαν μηνύματα για εκκένωση σε έξι διαφορετικές περιοχές από το 112. Με τα μηνύματα της Πολιτικής Προστασίας, προς τον Αρχάγγελο καλούνται να μετακινηθούν οι κάτοικοι και επισκέπτες σε Λίνδο, Πεύκους και Κάλαθο και προς την πόλη της Ρόδου καλούνται να εκκενώσουν από τις περιοχές Μάσαρη, Μαλώνα και Χαράκι. Είχε προηγηθεί μήνυμα από το 112 για τους οικισμούς Γεννάδι και Κιοτάρι.

Η γιγαντιαία επιχείρηση εκκενώσεων που ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου και στην οποία συμμετέχουν σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ιδιωτικά σκάφη, φορτηγό πλοίο, επιβατικό οχηματαγωγό και φουσκωτά της Μοίρας Καταδρομών, καταδεικνύει το πόσο απρόβλεπτη είναι η πυρκαγιά με την οποία δίνουν μάχη οι πυροσβέστες σχεδόν σε όλο το νησί. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, έχουν απεγκλωβιστεί και μετακινηθεί σε ασφαλές σημείο περίπου 8.000 άτομα ενώ, όπως είπε χαρακτηριστικά, «έχουμε πολύ κόσμο ακόμα». Πληροφορίες αναφέρουν για απομάκρυνση από τις εστίες τους προς ασφαλές σημείο περισσότερων από 30.000 ατόμων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της πυροσβεστικής, Βασίλη Βαθρακοιγιάννη, τα ξημερώματα της Κυριακής υπήρχαν ενεργές καύσεις στην περιμετρο της πυρκαγιάς ενώ η μεγαλύτερη ανησυχία είναι οι αναζωπυρώσεις όσο θα περνάει η ώρα και οι οποίες, όπως είπε, «αναμένεται να γίνουν εντονότερες από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 5 το απόγευμα χωρίς να αποκλείεται να συμβούν και νωρίτερα».

«Η κατάσταση είναι δύσκολη στη Ρόδο δεδομένου οτι η πυρκαγιά δεν έχει ελεγχθεί» πρόσθεσε ο κ. Βαθρακογιάννης κάνοντας λόγο για «εκρηκτικό μείγμα με ελάχιστη υγρασία, υψηλή θερμοκρασία εδάφους και ατμόσφαιρας και ισχυρούς ανέμους».

Αναλύοντας την επιχειρησιακή τακτική της πυροσβεστικής ο έτερος εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, είπε ότι «τα αεροσκάη επιχειρούν στο πρώτο ρέμα ανάμεσα στο Κιοτάρι και το Γεννάδι καθώς εκεί προσπαθούμε να κάνουμε δυναμική ανακοπή του μετώπου».

Το δεύτερο σημείο που επικεντρώνουμε είναι βόρεια προς Απόλλωνα όπου και εκεί κάνουν ρίψεις εναέρια μέσα καθώς εκεί έχουμε έχουμε παρατεταγμένα οχήματα». «Έχουμε αντίξοες συνθήκες και περιμένουμε πιο δύσκολες» πρόσθεσε ο κ. Αρτοποιός.

Όλη τη νύχτα οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη με τις διάσπαρτες εστίες στην περίμετρο της φωτιάς, στο κέντρο και ανατολικά της Ρόδου. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού από πέντε ελικόπτερα – τα 2 της αεροπορίας στρατού – και τρία αεροσκάφη ενώ για αργότερα έχει προγραμματιστεί η απογείωση ενός πυροσβεστικού αεροσκάφους από Τσεχία και δύο από Τουρκία.

Τη μάχη στο έδαφος δίνουν 204 πυροσβέστες με 13 πεζοπόρα τμήματα και 39 οχήματα ενώ στη Ρόδο έφτασαν το βράδυ του Σαββάτου νέες ενισχύσεις με δύο C-130 που απογειώθηκαν από Ελευσίνα.

Πρόκειται για δύο ομάδες από το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων με 40 πυροσβεστες και 10 οχήματα και μια ομάδα ΕΜΟΔΕ (δασοπυροσβέστες) με 14 πυροσβεστες και ένα όχημα. Με το C-130 μετέβη στη Ρόδο και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκλημάτων Εμπρησμού που θα διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς.

Σήμερα με το πλοίο αναμένεται να φτάσει στη Ρόδο το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ και η ομάδα Ίκαρος με τα drones της πυροσβεστικής.

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365