Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023

Εμπρησμός: Πώς τιμωρείται πλέον - Όλες οι αλλαγές

Όλες οι αλλαγές

Περαιτέρω αυστηροποίηση των χρηματικών ποινών για τους εμπρηστές προανήγγειλε ο νέος αρμόδιος Υπουργός, Βασίλης Κικίλιας. Θα εξισωθούν ανέφερε με τις ποινές που ισχύουν για τους κακοποιητές ζώων.

Ο νόμος είναι ήδη αυστηρός, τονίζουν νομικοί στο Dnews, αυτό που χρειάζεται είναι σωστή αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού και οι καθείρξεις που επιβάλλονται στους καταδικασμένους εμπρηστές να εκτίονται.


Η χώρα μας διαθέτει το αναγκαίο νομικό οπλοστάσιο, προκειμένου να τιμωρήσει τους παραβάτες, τους ανθρώπους που με τις πράξεις τους καταστρέφουν το δασικό πλούτο της Ελλάδας, απειλούν το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, καταστρέφουν τις περιουσίες των πολιτών και το σημαντικότερο όλων, θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή. Οι διατάξεις 265 ΠΚ που αφορούν στον εμπρησμό, έχουν ήδη τύχει διορθώσεων επί τα βελτίω, ώστε να καλύπτουν όλο το φάσμα των παραβατικών ενεργειών που αφορούν στο συγκεκριμένο αδίκημα.


Όπως, επισημαίνουν νομικοί στο Dnews, ο νόμος, αν και αυστηρός πριν το 2019, άφηνε σοβαρά “παραθυράκια” στους εμπρηστές να κατηγορηθούν για πλημμελήματα και να πέσουν “στα μαλακά”. Ωστόσο, τόσο με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα το 2019, όσο και με τις αλλαγές στις διατάξεις το Σεπτέμβριο 2021, όπως αυστηροποιήθηκαν από την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης (Κώστα Τσιάρα), ο εμπρησμός πλέον τιμωρείται μόνο ως κακούργημα, με τη μέγιστη ποινή των 15 ετών και αν αυτός προκαλέσει το θάνατο, τότε επιβάλλονται ισόβια. Γενικά, από τις τροποποιήσεις διατάξεων του 2021, υπήρξε μια σαφής αύξηση των ποινών, αφού ο ΠΚ του 2019 (ν. 4619/ 2019) στη βασική του μορφή, επεφύλασσε ευνοϊκή μεταχείριση με την επιβολή πλημμεληματικής ποινής.


Εμπρησμός: Πώς τιμωρείται πλέον -  Όλες οι αλλαγές στο νόμο

Έρχονται πιο «τσουχτερά» χρηματικά πρόστιμα


Αυτό που μένει να φανεί πλέον, είναι αν ο νέος Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία για αυστηροποίηση των χρηματικών προστίμων που επιβάλλονται στους εμπρηστές, όπως προανήγγειλε σε συνέντευξή του. Όπως είπε σχετικά ο κος Κικίλιας, πρόθεση του Υπουργείου είναι να εξισώσει τα πρόστιμα με τα αντίστοιχα που επιβάλλονται σε όσους καταδικάζονται για κακοποίηση ζώων, ήτοι 50.000 ευρώ.


Όπως επισημαίνει ο ποινικολόγος και βαθύς γνώστης των αλλαγών σε διατάξεις των ποινικών κωδίκων, Κωνσταντίνος Γώγος, “οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας περί αυστηροποίησης των ποινών στο αδίκημα του εμπρησμού γεννούν εύλογα ερωτήματα αφού ήδη οι ποινές είναι οι μέγιστες που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας. Από εκεί και πέρα η πιθανή αύξηση των χρηματικών ποινών θα μπορούσε να συμβεί, ωστόσο, κρίσιμο σε μία τροποποίηση είναι να δούμε αν αυτές οι ποινές εισπράττονται ή έχουν αποτρεπτικό χαρακτήρα για το δράστη”.


Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει ο κος Γώγος, "σημαντικό για το αδίκημα του εμπρησμού είναι η συλλογή αποδεικτικού υλικού και η αξιολόγηση αυτού από έμπειρα στελέχη της Πυροσβεστική Υπηρεσίας. Στόχος για το σχηματισμό μίας δικογραφίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταδίκη είναι οι συχνές περιπολίες ώστε να υπάρξει αυτόφωρη για διαδικασία και σύλληψη του δράστη με τα απαραίτητα εργαλεία για την τέλεση του αδικήματος. Παράλληλα, η εκπαίδευση των προανακριτικών υπαλλήλων κρίνεται επιβεβλημένη προκειμένου να υπάρχει σαφής επεξεργασία του αποδεικτικού υλικού με την τήρηση πάντα των νόμιμων ορίων όπως η δικονομία μας αρμόζει”.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365