Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023

Έρχονται στους δρόμους νέες λωρίδες κυκλοφορίας - Ποιους θα αφορούν

Ποιους θα αφορούν

Νέες λωρίδες αποκλειστικής κυκλοφορίας πρόκειται να δούμε στις περισσότερες πόλεις της Ευρώπης


Θα αφορούν πεζούς, ποδηλάτες και οχήματα μικροκινητικότητας.


Τη δημιουργία νέων λωρίδων κυκλοφορίας που θα απευθύνονται κατά αποκλειστικότητα σε πεζούς, ποδηλάτες και σε οχήματα μικροκινητικότητας προωθούν πόλεις της Ευρώπης στην προσπάθειά τους να βάλουν μια τάξη στους δρόμους.


Με δεδομένο ότι όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που εγκαταλείπουν το αυτοκίνητό τους, επιλέγοντας κάποιο άλλο μέσο για να κινηθούν μέσα στην πόλη, οι δημοτικές αρχές ανά την Ευρώπη προσανατολίζονται στη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών ώστε η συνύπαρξη των εναλλακτικών μέσων μετακίνησης με τα παραδοσιακά οχήματα να είναι αρμονική.


Ανάμεσα στα μέτρα τα οποία πρόκειται να δούμε σύντομα να παίρνουν σάρκα και οστά στους δρόμους της Ευρώπης είναι οι νέες λωρίδες αποκλειστικής κυκλοφορίας, στις οποίες δεν θα επιτρέπεται να κινούνται αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες, δημιουργώντας ένα «πλέγμα ασφαλείας» για εκείνους που θα επιλέξουν έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο μετακίνησης.


Νέες λωρίδες κυκλοφορίας

Η αποκλειστική λωρίδα κυκλοφορίας δημιουργείται για τα ποδήλατα, τα πατίνια ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα έχουν τη δυνατότητα εισόδου και τα microcars.


Διαφορετική θα είναι εκείνη η λωρίδα, η οποία θα απευθύνεται στους πεζούς και σε εκείνους που επιλέγουν το τρέξιμο για τη σωματική τους άσκηση, καταλαμβάνοντας όχι τμήμα του πεζοδρομίου αλλά του οδοστρώματος.


Φυσικά η διάταξη αυτή μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας ή σε τμήματα με επαρκές πλάτος, ώστε η κατάργηση της μίας λωρίδας κυκλοφορίας να μην δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από εκείνα που επιχειρεί να λύσει.


Νέες λωρίδες κυκλοφορίας

Ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει και ο τρόπος τον οποίο επέλεξαν ώστε να οριοθετήσουν τις λωρίδες αποκλειστικής κυκλοφορίας. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η παραδοσιακή-λευκή διαγράμμιση δεν θα μπορούσε να τραβήξει την προσοχή των οδηγών, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο λοιπόν επιλέχθηκαν πιο ζωντανά χρώματα, όπως το ροζ και το πράσινο.


Το αποτέλεσμα μπορεί να ξενίζει, ωστόσο, πετυχαίνει τον σκοπό του, καθώς το βλέμμα των οδηγών πηγαίνει δίχως δεύτερη σκέψη στις συγκεκριμένες λωρίδες κυκλοφορίας και τους περιορισμούς στην παρουσία ενός παραδοσιακού οχήματος εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365