Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Χιλιάδες υποθέσεις “λιμνάζουν” στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Χιλιάδες υποθέσεις “λιμνάζουν” στο Συμβούλιο της Επικρατείας

12.000 περίπου διοικητικές υποθέσεις “λιμνάζουν” στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Συνεχίζεται η μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση δικαστικών υποθέσεων από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας. Μόνο μικρή αποκλιμάκωση παρατηρήθηκε τον τελευταίο χρόνο (2022).

Τα στατιστικά στοιχεία, όπως δημοσιεύονται στην Ετήσια Έκθεση Πεπραγμένων του ΣτΕ για το 2022, επιβεβαιώνουν τη φήμη που ακολουθεί το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας εδώ και δεκαετίες, ότι κατέχει τα σκήπτρα στον αργό ρυθμό εκδίκασης υποθέσεων, πολλές από τις οποίες μείζονος κοινωνικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος. 11.881 διοικητικές υποθέσεις εκκρεμούσαν προς συζήτηση ή απόφαση, στις αρχές του 2023!


Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το Συμβούλιο της Επικρατείας το περασμένο έτος κατάφερε να διεκπεραιώσει 3.491 υποθέσεις, διατηρώντας τον μέσο όρο του ετήσιου ρυθμού απόδοσης του Δικαστηρίου για την τελευταία πενταετία. Αυτό πρακτικά σημαίνει όμως, ότι οι Σύμβουλοι Επικρατείας μέσα σε ένα χρόνο κατάφεραν να φέρουν εις πέρας περίπου όσες υποθέσεις εισήχθησαν προς εκδίκαση και λίγες παραπάνω, κατεβάζοντας ελαφρά προς τα κάτω τον αριθμό των εκκρεμών υποθέσεων συγκριτικά με το 2021, όπου οι αυτές ανέρχονταν σε 12.312.


Από τις 11.881 εκκρεμείς υποθέσεις, μόλις οι 529 οδεύουν προς ολοκλήρωση και ακόμη 2.095 έχουν συζητηθεί. Η μεγάλη πλειοψηφία, οι 9.257 δεν έχουν καν εισαχθεί προς συζήτηση.


Πεπραγμένα ΣτΕ το 2022

Αν επιχειρήσουμε μια συγκριτική καταγραφή των επιδόσεων του δικαστηρίου την τελευταία πενταετία, από το 2018 έως και το 2022 (το δικαστικό έτος για το 2023 δεν έχει ολοκληρωθεί), θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχει μια μικρή αποκλιμάκωση στις εκκρεμείς υποθέσεις, ωστόσο αυτός ο ρυθμός δεν επαρκεί, ώστε να καλυφθούν οι μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις που έχουν ήδη σημειωθεί σε χιλιάδες δικαστικές υποθέσεις, που πολλές φορές φτάνουν τα δύο, τρία και τέσσερα χρόνια για να περαιωθούν.


Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ετήσιας Έκθεσης, το 2018 ήταν η χρονιά ρεκόρ χειρότερης επίδοσης (13.463) και το 2022 η καλύτερη (11.881). Ωστόσο, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δείχνουν σοβαρή ανεπάρκεια. Αργοί ρυθμοί εκδίκασης υποθέσεων, νωχελικότητα, ακόμη και απροθυμία δικαστών, έλλειψη τεχνογνωσίας. Τομείς που χρίζουν άμεσων παρεμβάσεων και αλλαγών, ώστε η Ελλάδα να καταστεί ένα σύγχρονο κράτος δικαίου και να πάψει επιτέλους να είναι ουραγός της Ευρώπης στους δείκτες απονομής δικαιοσύνης.


Συγκριτικά στοιχεία πενταετίας

5 χρόνια, 6 μήνες και 20 ημέρες για μια απόφαση!!!


Όπως είχε γράψει το Dnews, κραυγαλέο παράδειγμα καθυστερημένης απόφασης διοικητικού δικαστηρίου ήταν η υπόθεση Έλληνα επιχειρηματία που προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, γιατί η υπόθεση του κρίθηκε τελεσίδικα μετά από 5 χρόνια, 6 μήνες και 20 ημέρες!


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με έδρα το Στρασβούργο, αποφάσισε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση παραβιάστηκε ο εύλογος χρόνος διεξαγωγής μιας δίκης και επιδίκασε αποζημίωση στον προσφεύγοντα 2500 ευρώ και 350 ευρώ για τα δικαστικά του έξοδα, ποσό που υποχρεούται να καταβάλλει το ελληνικό δημόσιο.


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι 6 στις 10 ευρωκαταδίκες της χώρας μας αφορούν σε καθυστερήσεις των δικαστηρίων. Μέχρι το Δεκέμβριο του 2022, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε συνολικά εκδώσει 969 καταδικαστικές αποφάσεις για την Ελλάδα, εκ των οποίων οι 545 αφορούσαν σε καθυστερημένες δικαστικές αποφάσεις (ποσοστό 56%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365