Κυριακή 27 Αυγούστου 2023

Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν το πακέτο μέτρων της ΔΕΘ

Διαβάστε Παρακάτω

Υπό τη «Δαμόκλειο Σπάθη» των διεθνών οίκων αξιολόγησης, η κυβέρνηση σχεδιάζει με προσεκτικές κινήσεις τις επόμενες αποφάσεις για την οικονομία. Από τη μία πλευρά λαμβάνει υπόψη τη συνεχιζόμενη ακρίβεια και τις απρόβλεπτες διακυμάνσεις στο διεθνές χρηματιστήριο ενέργειας.Από την άλλη, όμως, δεν θέλει να μπει σε μια νέα παροχολογία -με πολιτικά οφέλη μεν, αλλά και με δημοσιονομικό αντίκτυπο. Πόσο μάλλον τώρα, που πλησιάζουν το πρώτο ραντεβού αξιολόγησης, με το βλέμμα στραμμένο στην επενδυτική βαθμίδα, και η συζήτηση στην ευρωζώνη για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες.Έτσι λοιπόν, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης περιμένει να πατήσει σε έδαφος για να μπορέσει να ετοιμάσει -με ασφάλεια- τις εισηγήσεις για πιθανά έκτακτα μέτρα. Και το έδαφος αυτό διαμορφώνεται από την πορεία της ανάπτυξης, τη δυναμική του τουρισμού, τον πληθωρισμό και την εκτέλεση του προϋπολογισμού.Μέσα από από αυτές τις παραμέτρους θα καθοριστεί και το πλέγμα των παρεμβάσεων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ.


Το σίγουρο είναι πάντως πως η καλή πορεία του κρατικού προϋπολογισμού δεν φτάνει από μόνη της, καθώς το θετικό του αποτύπωμα είναι -κυρίως- ταμειακό και όχι δημοσιονομικό.Στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΕΘΟ) εξηγούν ότι από τα νεότερα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, προκύπτει μεν μια καλύτερη απόδοση των φορολογικών εσόδων, έως τον Ιούλιο, όμως αυτή υπολογίζεται δημοσιονομικά σε 874 εκατ. ευρώ και όχι 2,34 δισ. ευρώ, που είναι η ταμειακή υπεραπόδοση.Τη στιγμή, μάλιστα, που όπως λένε «στο Πρόγραμμα Σταθερότητας έχει ήδη συμπεριληφθεί πρόβλεψη για καλύτερη απόδοση ύψους 1,7 δισ. ευρώ στο σύνολο του έτους σε σχέση με τον Προϋπολογισμό, όπως και αύξηση δαπανών».


Εξηγούν δηλαδή ότι «δεν υπάρχουν αποκλίσεις σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, αλλά θετικές αποκλίσεις, σε βάση, μόνο ταμειακή». Με απλά λόγια, το επιπλέον χρήμα που εισπράττεται δεν σημαίνει κατά ανάγκη πρόσθετος δημοσιονομικό χώρος για μετρά. Και έτσι είναι!Όμως, ο δημοσιονομικός χώρος στην οικονομία δημιουργείται και από άλλες πήγες, όπως ο τουρισμός. Τα στοιχεία του Αυγούστου και οι προβολές του Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, θα επιτρέψουν την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων για τις δυνατότητες νέων παρεμβάσεων, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο ο στρατηγικός στόχος της επενδυτικής βαθμίδας.


Όπως σημειώνουν, άλλωστε, οι ίδιες πηγές, «η κυβέρνηση θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή, συνδυάζοντας πάντοτε την κοινωνική ευαισθησία και τη δημοσιονομική σταθερότητα», αφήνοντας έτσι ανοικτή την «πόρτα» για στοχευμένες παρεμβάσεις, ειδικά αν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία που μαρτυρούν επίμονες αυξήσεις σε τρόφιμα και καύσιμα.


Τι άλλα περιμένει, λοιπόν, να δει το ΥΠΕΘΟ; Καταρχήν την ανάπτυξη! Ο στόχος για το β’ τρίμηνο της χρονιάς αφορά σε ένα ποσοστό ανάπτυξης της τάξεως του 2% και πάνω, ώστε να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 2,3% (και πάνω), στις οποίες έχει στηριχθεί και ο φετινός προϋπολογισμός.


Δεύτερον, στις 8 Σεπτεμβρίου θα δημοσιευτεί και η έκθεση αξιολόγησης της DBRS, με τον συγκεκριμένο οίκο να εκφράζεται θετικά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως φαίνεται από τα σημειώματα των τελευταίων ημερών, οπότε μένει να φανεί αν θα γίνει και ο πρώτος αναγνωρισμένος από την ΕΚΤ οίκος που θα επιστρέψει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα.


Όσον αφορά, τέλος, στον πληθωρισμό (εξίσου σημαντική παράμετρος) ανησυχία προκαλεί η πορεία των τιμών των τροφίμων. Αν παγιωθεί η ακρίβεια, τότε θα αυξηθούν οι πιέσεις για πρόσθετα μέτρα στήριξης. Η Eurostat ανακοινώνει τα στοιχεία του εναρμονισμένου δείκτη στις 31/8, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ θα δημοσιεύσει την πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή στις 8 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365