Κυριακή 20 Αυγούστου 2023

Καρκίνος: Τι ισχύει με τις δοκιμές στις ΗΠΑ και ο τρόπος δράσης για το ελπιδοφόρο φάρμακο

Διαβάστε Παρακάτω

Αίσθηση έχει προκαλέσει η είδηση πως επιστήμονες ενός από τους μεγαλύτερους οργανισμούς έρευνας και θεραπείας του καρκίνου στις ΗΠΑ (City of Hope), ανέπτυξαν στοχευμένη χημειοθεραπεία ικανή να σκοτώσει όλους τους συμπαγείς καρκινικούς όγκους.

Οι ερευνητές, στη δημοσίευσή τους στο περιοδικό «Cell Chemical Biology», εξηγούν πώς πήραν μια πρωτεΐνη, το πυρηνικό αντιγόνο πολλαπλασιαζόμενων κυττάρων (PCNA), που κάποτε θεωρούνταν πολύ δύσκολη για στοχευμένη θεραπεία, και ανέπτυξαν σε προκλινική έρευνα στοχευμένη χημειοθεραπεία η οποία φαίνεται να εξοντώνει όλους τους συμπαγείς όγκους.



Το ερευνητικό μόριο που αναπτύχθηκε προκάλεσε το θάνατο των καρκινικών κυττάρων, χωρίς όμως να διακόψει τον αναπαραγωγικό κύκλο των υγιών βλαστικών κυττάρων.


Όπως ανέφεραν στη δημοσίευση, συνεχίζουν να διερευνούν τους θεμελιώδεις μηχανισμούς που κάνουν τη θεραπεία που σταματά τον καρκίνο να λειτουργεί σε ζώα και σημειώνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη κλινική δοκιμή φάσης 1 που δοκιμάζει τη θεραπεία σε ανθρώπους, κάτι που «μεταφράζεται» σε... χρόνια υπομονής για να δοθεί στην κυκλοφορία, εάν τα αποτελέσματα είναι θετικά στους ανθρώπους.






00:00


Previous

PlayNext


00:00 / 00:00

Mute


Settings

Fullscreen

Copy video url

Play / Pause

Mute / Unmute

Report a problem

Language

Share

Vidverto Player

Για το θέμα με το νέο ελπιδοφόρο φάρμακο μίλησε στην ΕΡΤ η Αμάντα Ψυρρή, καθηγήτρια ογκολογίας και Διευθύντρια Β' Παθολογικής Κλινικής στο «Αττικόν».


«Είναι μια αρκετά ελπιδοφόρα έρευνα. Προέρχεται από ένα μεγάλο αντικαρκινικό κέντρο της Αμερικής (City of Hope), στο οποίο οι ερευνητές του δημιούργησαν ένα φάρμακο, το οποίο αναστέλλει στοχευμένα τα καρκινικά κύτταρα ενώ αφήνει άθικτα, δεν επηρεάζει τα φυσιολογικά κύτταρα», είπε και τόνισε πως η διαδικασία είναι χρονοβόρα, για να είμαστε σίγουροι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους ανθρώπους.


«Το φάρμακο δοκιμάστηκε σε 70 κυτταρικές σειρές από 70 διαφορετικούς τύπους καρκίνου, αλλά σε κυτταρικές σειρές μόνο, καθώς και σε ζώα με καρκίνους. Αυτά είναι προκλινικά μοντέλα. Τώρα γίνονται μελέτες φάσης Α», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια εξήγησε τον μηχανισμό δράσης του φαρμάκου.


Ο τρόπος δράσης του φαρμάκου:

«Το φάρμακο είναι αναστολέας ενός αντιγόνου που βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα, του pcna. Είναι μια ουσία η οποία δεσμεύει το DNA και ελέγχει απόλυτα την αντιγραφή του DNA αλλά και την επιδιόρθωση βλαβών στο DNA. Υπάρχει μια ισομορφή αυτής της ουσίας που έχουν ανακαλύψει οι επιστήμονες, που υπάρχει μόνο στα καρκινικά κύτταρα και λέγεται ca pcna.


Επομένως, η ομάδα δημιούργησε έναν αναστολέα που πηγαίνει εκλεκτικά στα καρκινικά κύτταρα και αναστέλλει αυτό το αντιγόνο, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται τα καρκινικά κύτταρα γιατί δεν μπορεί να γίνει αντιγραφή του DNA ούτε να επιδιορθώσουν τις βλάβες στο DNA.


Δημιουργούνται θραύσματα στο DNA και καταστρέφονται τα κύτταρα, ενώ επειδή αυτή η ουσία δεν υπάρχει στα φυσιολογικά κύτταρα δεν επηρεάζει τα φυσιολογικά», ανέφερε αρχικά.


Όπως επισήμανε, «αυτό το φάρμακο δοκιμάστηκε σε 70 κυτταρικές σειρές από 70 διαφορετικούς τύπους καρκίνου, αλλά σε κυτταρικές σειρές μόνο.


Φάνηκε εξίσου αποτελεσματικό σε όλους τους τύπους καρκίνου. Δοκιμάστηκε και σε ζωϊκά μοντέλα που έφεραν όγκους είτε καρκίνου μαστού είτε πνεύμονα, είτε νευροβλαστόματος και φάνηκε αποτελεσματικό. Αυτά είναι προκλινικά μοντέλα. Τώρα γίνονται μελέτες φάσης 1.


Αξιολογείται η ασφάλεια του φαρμάκου, οι παρενέργειες δηλαδή η τοξικότητα σε ασθενείς με διάφορους τύπους καρκίνου και στη συνέχεια, αν αυτό αποδειχθεί ασφαλές, δοκιμάζεται η αποτελεσματικότητά του σε μελέτες φάσης 2 και 3 που συμπεριλαμβάνουν μεγάλο αριθμό ασθενών και μπορούν να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά του», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365