Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023

Φάρμακα: Ελλείψεις σε 200 σκευάσματα, 130 μέρες αναμονή για εκτέλεση συνταγών

Διαβάστε Παρακάτω

Σοβαρές ελλείψεις καταγράφονται ξανά σε αντιδιαβητικά, καρδιολογικά καθώς και άλλα βασικά φάρμακα φάρμακα - 130 μέρες ο μέσος χρόνος αναμονής για την εκτέλεση συνταγών στην Ελλάδα

Με «πονοκέφαλο» ξυπνούν καθημερινά εκατοντάδες ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα για κάποια πάθηση ή για τη θεραπεία που ακολουθούν. Κι αυτό γιατί μια σειρά από βασικά σκευάσματα, όπως γνωστά αντιβιοτικά, αντιδιαβητικά, ογκολογικά, καρδιολογικά, αντικαρκινικά, αντικαταθλιπτικά, αντιεπιληπτικά κ.ά. τείνουν να γίνουν είδος εν ανεπαρκεία.


Οι φαρμακοποιοί προσπαθούν να τα βρουν για τους ασθενείς. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή μελέτη, ο Έλληνας φαρμακοποιός αναζητά φάρμακα πάνω από 20 ώρες την εβδομάδα. Την ίδια ώρα, οι ασθενείς απεγνωσμένα γυρνούν από φαρμακείο σε φαρμακείο με την ελπίδα να σταθούν τυχεροί.


Αν και η έλλειψη φαρμάκων από τα ράφια των φαρμακείων δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο, έρευνες δείχνουν ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε διάρκεια χρόνου. Όπως έχει γίνει γνωστό, αυτή τη στιγμή στη χώρα μας βρίσκονται σε έλλειψη πάνω από 200 κωδικοί βασικών σκευασμάτων. Σύμφωνα με Τα Νέα, απόρροια των ελλείψεων είναι η αναβολή ακόμη και χειρουργείων. Οι επίσημοι φορείς προσπαθούν να ανταποκριθούν στα δυσοίωνα δεδομένα.


Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βρίσκονται σε έλλειψη τα εξής φάρμακα:

νευρολογικά, αντιεπηιληπτικά, αντιπαρκινσονικά, αντικαταθλιπτικά, αντιδιαβητικά, οκολογικά, για αυτοάνοσα, για ενδοκρινοπαθείς, για καρδιοπαθείς και για λοιμώξεις.




Οι αιτίες για το φαινόμενο αυτό απορρέουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση που ακολούθησε αλλά και την εξαγωγή πρώτων υλών για την κάλυψη αναγκών από Ινδία και Κίνα. Όμως το πρόβλημα με τις ελλείψεις έχει μεγαλύτερη διάρκεια, σύμφωνα με τους ειδικούς.


Παρά τις πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν νωρίτερα εφέτος (επέκταση της εντολής του EMA, ενίσχυση των λειτουργιών του HERA και πραγματοποίηση βασικών αλλαγών στην αναδιάρθρωση του φαρμακευτικού νόμου) και τους πολυσυζητημένους τρόπους επίλυσης της έλλειψης φαρμάκων στην Ευρώπη, η κατάσταση δεν βελτιώνεται και η έλλειψη και η απουσία φαρμάκων γίνονται ολοένα και πιο σοβαρή πρόκληση για την Υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή μελέτη (MIIR/EDJNet/EU Health Union), ο μέσος χρόνος αναμονής για την εκτέλεση συνταγών στην Ελλάδα, το διάστημα 2018 - 2023, είναι 130 ημέρες! Η χώρα μας είναι πρώτη στην σχετική λίστα (στον μέσο χρόνο αναμονής φαρμάκων) και ακολουθεί η Γερμανία με 120 ημέρες και το Βέλγιο με 103 ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365