Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

«Έξυπνα» εσώρουχα για κατασκόπους φτιάχνει το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας

Διαβάστε Παρακάτω

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει έξυπνα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που μετατρέπουν οποιοδήποτε ρούχο σε εργαλείο επιτήρησης – σε ένα πρόγραμμα που ονομάζει SMART ePANTS.

Οι «έξυπνες» ηλεκτρονικές κάλτσες και πιτζάμες φαινομενικά θα έχουν την ίδια αίσθηση, κίνηση και λειτουργία με τις κανονικές, αλλά ουσιαστικά θα διευκολύνουν τους «πράκτορες», αφού θα παρέχουν τη δυνατότητα εγγραφής ήχου, βίντεο και εντοπισμού γεωγραφικού στίγματος.



Το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως αναπτύσσει κάλτσες, πιτζάμες και εσώρουχα υψηλής τεχνολογίας για κατασκοπεία, τα οποία ονομάζει SMART ePANTS και θα είναι εξοπλισμένα με κάμερες, αισθητήρες και μικρόφωνα, λαμβάνοντας ενέργεια από το ανθρώπινο σώμα για να λειτουργήσουν. Για αυτό τον λόγο εξάλλου η χρήση της τεχνολογία θα γίνει σε εσώρουχα και όχι σε άλλα είδη ένδυσης. 


Αυτή η τεχνολογία eTextile θα μπορούσε να βοηθήσει τους πράκτορες ή τους αστυνομικούς να ανταποκρίνονται σε επικίνδυνα περιβάλλοντα υψηλής πίεσης, όπως σκηνές εγκλήματος και ελέγχους όπλων, χωρίς να παρεμποδίζεται η ικανότητά τους να λειτουργούν γρήγορα και με ασφάλεια.


Πρότζεκτ 22 εκατ. δολαρίων

Το Εθνικό Τμήμα Πληροφοριών των ΗΠΑ έχει ξοδέψει 22 εκατομμύρια δολάρια σε αυτή την προσπάθεια που απευθύνεται τόσο σε μυστικούς πράκτορες και διωκτικές αρχές, όσο και στους παρόχους επείγουσας ιατρικής βοήθειας.




Η ανακοίνωση έγινε από το Intelligence Advanced Research Projects Activity (IARPA), τμήμα του Γραφείου του Διευθυντή Εθνικής Άμυνας. «Το πρόγραμμα Smart Electrical Powered and Networked Textile Systems (SMART ePANTS) αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη μεμονωμένη επένδυση για την ανάπτυξη Active Smart Textiles (AST) που λειτουργούν όπως κάθε ένδυμα», ανέφερε το IARPA σε σχετικό δελτίο τύπου.


«Οι καινοτομίες που προκύπτουν παρέχουν στην Κοινότητα Πληροφοριών (IC), στο Υπουργείο Άμυνας, στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και σε άλλες υπηρεσίες ανθεκτικά, έτοιμα ρούχα που μπορούν να καταγράφουν δεδομένα ήχου, εικόνας και εντοπισμού θέσης. Στο πρότζεκτ εμπλέκονται οι εταιρείες αμυντικού εξοπλισμού Nautilus Defense και Leidos, αλλά και ερευνητικά κέντρα όπως το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), το SRI International και το Areté.


Η ανάπτυξη του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί σε τρεις φάσεις: μια αρχική φάση 18 μηνών κατασκευής των ρούχων, μια φάση 12 μηνών για τον έλεγχο της επαφής των ρούχων με το ανθρώπινο σώμα και μια φάση 12 μηνών για τον έλεγχο του εξοπλισμού κατά το πλύσιμο των ρούχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365