Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Νταντάδες «αγνοούνται»: Χιλιάδες οικογένειες ψάχνουν μάταια για την φύλαξη των παιδιών τους

Διαβάστε Παρακάτω

Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν χιλιάδες οικογένειες που αναζητούν νταντάδες για την φύλαξη των παιδιών τους και δεν βρίσκουν καθώς πρώτον δεν υπάρχουν αρκετές με γνώση και εμπειρία που να απασχολούνται full time και δεύτερον η αμοιβή τους έχει σχεδόν διπλασιαστεί.

«Είχαμε μία πολύ καλή νταντά η οποία έφυγε γιατί βρήκε δουλειά με περισσότερα χρήματα. Δεν ψάχνουμε μέσω αγγελιών γιατί φοβόμαστε, μόνο από γνωστούς. Φυσικά όσες καλές υπάρχουν είναι «πιασμένες», δηλώνει χαρακτηριστικά στα Dnews ο κ. Νίκος.



Σύμφωνα με τους γονείς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ότι με την συγκεκριμένη δουλειά ασχολούνται πολλές φοιτήτριες που σπουδάζουν νηπιαγωγοί έτσι ώστε να εξοικειωθούν με τα παιδιά. Αυτό κυρίως συμβαίνει διότι οι κοπέλες μπορούν να το προσθέσουν στον βιογραφικό τους σε περίπτωση που εργαστούν μελλοντικά σε κάποιο παιδικό σταθμό. Βέβαια το αποτέλεσμα αυτού είναι τα κορίτσια απασχολούνται στον κλάδο όχι παραπάνω από ένα, δύο χρόνια, δεν διαθέτουν την ίδια εμπειρία και φυσικά δεν είναι κάτι που θα το κάνουν με το ίδιο μεράκι όπως κάποια άλλη που θέλει να ακολουθήσει το επάγγελμα.


Ακόμα ένας παράγοντας που ενισχύει τον βαθμό δυσκολίας στην εύρεση νταντάς δεν είναι άλλος από τον οικονομικό. Επειδή υπάρχει μεγάλη ζήτηση η αμοιβή έχει διπλασιαστεί.



«Πριν δύο χρόνια δίναμε 5 με 6 ευρώ την ώρα, σήμερα η αμοιβή έχει πάει 10 ευρώ την ώρα. Ένας από τους δυο μισθούς της οικογένειας πηγαίνει στην νταντά αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε και αλλιώς, μόνο υπομονή να μεγαλώσει ο μικρός», αναφέρει άλλος ένας πατέρας στα Dnews.


Υπενθυμίζεται ότι πριν δύο χρόνια η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει το πρόγραμμα νταντάδες της γειτονιάς. Το πρόγραμμα αυτό αφορά κυρίως τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από δύο μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων -κυρίως- γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και γενικά της οικογένειας οριζόντια, για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους, είτε εντός της οικογενειακής εστίας είτε στο σπίτι μιας/ενός παιδαγωγού-φροντιστή. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα πιλοτικό το οποίο στην ουσία «αγνοείται» καθώς δεν υπάρχει συμμετοχή.


Από την πλευρά της και η κα. Στέλλα μητέρα ενός τετράχρονου κοριτσιού θέλει να βρει μία γυναίκα με εμπειρία που θα της προσέχει το παιδί.


«Ψάχνουμε γυναίκες με εμπειρία που να έχει γνώσεις ή παιδιά. Δεν θελουμε άτομα που είναι 20 ετών και το κάνουν περιστασιακά για να βγάλουν ένα χαρτζιλίκι. Ωστόσο, δεν μπορούμε να βρούμε γιατί είναι δυσεύρετες. Έχουμε τεράστιο πρόβλημα γιατί και εγώ και ο άνδρας μου εργαζόμαστε και το παιδί είναι τεσσάρων ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365