Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Μικρό λίφτινγκ στο επίδομα θέρμανσης, ποιοι χάνουν τη διπλή επιδότηση

Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν φέτος στο επίδομα θέρμανσης

Πρεμιέρα στις 15 Οκτωβρίου για το επίδομα θέρμανσης, του οποίου η τιμή εκκίνησης θα κυμανθεί από 1,40 και 1,50 ευρώ.

Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν φέτος στο επίδομα θέρμανσης, όπως αύξηση στον αριθμό των δικαιούχων αλλά και αύξηση στα ποσά, ενώ οι εξαγγελίες θα γίνουν από τον ίδιο πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.


Πιο συγκεκριμένα, κοστολογούνται και εξετάζονται τα εξής: Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης με αλλαγές στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια με στόχο να προστατευθούν οι ευάλωτοι και αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη στην περίπτωση που δεν υποχωρήσουν οι τιμές του πετρελαίου.


Πέρυσι το επίδομα χορηγήθηκε σε 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά με το συνολικό ύψος του να φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ, έναντι 174 εκατ. ευρώ το 2021.


Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών βάζουν στο τραπέζι διορθωτικές κινήσεις για το επίδομα θέρμανσης με στόχο τη στήριξη των νοικοκυριών.


Βέβαιη θεωρείται η κατάργηση του κινήτρου -διπλό επίδομα - για μετατροπή καυστήρα από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο καθώς η τιμή του αερίου έχει υποχωρήσει κατακόρυφα σε σχέση με πέρυσι.


Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) είχε τεθεί ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.


Πέρυσι το επίδομα θέρμανσης ανήλθε σε 100 έως και 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού με προσαύξηση 1.000 στους κατοίκους με πολύ κρύο και όσους δεν έβαλαν φυσικό αέριο το επίδομα έφθασε 1.600 ευρώ.


Το επίδομα για την περίοδο 2022 – 2023 κάλυπτε τα εξής:


πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης

φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη)

φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα

βιομάζα (πέλετ)

θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανση

Τα κριτήρια για να είσαι δικαιούχος θα είναι κυρίως εισοδηματικά, αλλά θα εξαρτώνται και από την ακίνητη περιουσία. Πιο συγκεκριμένα:


Για τους άγαμους, το ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 16.000 ευρώ (από 14.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι).


Για τους παντρεμένους το ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 24.000 ευρώ (από 20.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι).


Τα όρια αυτά αυξάνονται για τις οικογένειες με παιδιά, κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Πιο απλά:


Έγγαμος με 1 παιδί και ετήσιο εισόδημα έως 27.000 ευρώ.

Έγγαμος με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Έγγαμος με 3 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 33.000 ευρώ.

Η ακίνητη περιουσία των άγαμων δεν πρέπει να ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.

Η ακίνητη περιουσία των παντρεμένων δεν πρέπει να ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365