Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Στέφανος Κασσελάκης: Οι νέες ισορροπίες και τα δυο «μέτωπα» στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή του

Οι νέες ισορροπίες και τα δυο «μέτωπα» στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή του

Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι από το βράδυ της Κυριακής ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για αυτόν αλλά και για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.


Και αυτό γιατί οι κόντρες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν με το πως έγινε και επίσημα γνωστό πως ο Στέφανος Κασσελάκης θα είναι ο νέος πρόεδρος και διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα.


Η υψωμένη γροθιά της Έφης Αχτσιόγλου υπό τα συνθήματα μελών της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα πρώτο ηχηρό μήνυμα στον Στέφανο Κασσελάκη για την επόμενη ημέρα και τη συνύπαρξη μέσα στο κόμμα.

Όπως όλα δείχνουν, η Έφη Αχτσίογλου με το 44% που συγκέντρωσε στις εσωκομματικές κάλπες θα είναι και το πρόσωπο που θα ηγηθεί της νέας εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο ΣΥΡΙΖΑ.


Ο Νίκος Παππάς ωστόσο επιμένει ότι η μαζική συμμετοχή στις εσωκομματικές και το 56% που πήρε ο κ. Κασσελάκης είναι εντολή μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ.


Ο επικεφαλής της Ομπρέλας Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν συνεχάρη τον κ. Κασσελάκη για τη νίκη, κλείνοντας κάθε περιθώριο συνεννόησης. Από τους συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη το μήνυμα προς όλους είναι ξεκάθαρο: Όποιος δεν θέλει μπορεί να αποχωρήσει.


Πάντως, κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούν τις πρώτες ρωγμές στο οικοδόμημα του κόμματος.Το πολεμικό κλίμα ανάμεσα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται και στη διαδικτυακή κόντρα που είχαν ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης με τον Παύλο Πολάκη.


Οι επόμενες κινήσεις του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα δείξουν και τις προθέσεις του, καθώς εκκρεμεί να ξεκαθαριστεί ποιος θα αναλάβει επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά και ποιοι θα τοποθετηθούν στα κρίσιμα πόστα του κόμματος.


Οι «πρωτοκλασάτοι» που θα ηγηθούν της εσωκομματικής αντιπολίτευσης

Όπως όλα δείχνουν, η Έφη Αχτσιόγλου θα ηγηθεί της νέας εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, συνδετικός κρίκος που μπορεί να ευνοήσει τον διάλογο μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είναι ο Νάσος Ηλιόπουλος. Για την ώρα, πάντως, δεν φαίνεται να είναι ανάμεσα στα πρόσωπα που θα μετακινηθούν από την υπάρχουσα σύνθεση.


Όλα δείχνουν στην παρούσα φάση πως κανείς από την Ομπρέλα ή από την ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου να είναι διατεθειμένος να δημιουργήσει προβλήματα.


Τα πρόσωπα που βγάζει μπροστά ο Στέφανος Κασσελάκης

Άνθρωποι του στενού πυρήνα, που τον στήριξαν, είναι οι πρώτες επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη για θέσεις κλειδιά στο κόμμα και την ΚΟ.

Τις πρώτες αποφάσεις του για αλλαγές στο κόμμα και στην ΚΟ ανακοίνωσε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης. Ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα είναι ο άνθρωπος που θα συμβουλεύεται ο Στέφανος Κασσελάκης για τα θέματα της Άμυνας και εν μέρει της Εξωτερικής Πολιτικής.


Ο Μανώλης Καπνισάκης, δεξί χέρι του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αναλαμβάνει χρέη διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του προέδρου. Παράλληλα, η Δώρα Αυγέρη αναλαμβάνει χρέη εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Γιώργος Τσίπρας, διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.


Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA ο Παύλος Πολάκης δεν θα μείνει αναξιοποίητος, αλλά θα έχει ένα ρόλο – κλειδί στα κοινοβουλευτικά που αναμένεται να διευκρινιστεί μέσα στις επόμενες ώρες.


Ο Νίκος Φαραντούρης θα έχει ρόλο συμβούλου δίπλα στον Στέφανο Κασσελάκη. Ο Νίκος Παππάς θα είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, όπως και ο Χάρης Μαμουλάκης και η Θεοδώρα Τζάκρη ως γραμματέας της ΚΟ. 


Πώς σχολιάζουν τα διεθνή μέσα τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Όσο περνούν οι ώρες όλο και περισσότερα μέσα αναφέρονται στο φαινόμενο Κασσελάκη και την ανάληψη της εξουσίας στο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Το άρθρο του Associated Press που χαρακτηρίζει στον τίτλο του νεοφώτιστο τον Στέφανο Κασσελάκη δεν παραλείπει να σχολιάσει το πρόσφατο λάθος του.

«Ο νέος ηγέτης της αντιπολίτευσης, έχοντας επίγνωση των περιορισμένων γνώσεων του για την πολιτική, φαίνεται πιο χαρούμενος κάνοντας ταξίδια σε όλη τη χώρα, μιλώντας με κόσμο, ποζάρει για selfies και δημοσιεύοντας το όλο θέμα στο Tik-Tok.


Μένει επίσης να δούμε πώς κάποιοι από τους αριστερούς ψηφοφόρους θα αντιμετωπίσουν κάποιον που καυχιέται για την επιχειρηματική του οξυδέρκεια και τη γνώση πολλών γλωσσών», αναφέρει το δημοσίευμα.

Κάποια μέσα αναφέρονται στο άλμα του από την ναυτιλία και το τραπεζικό σύστημα στην πολιτική.


«Πρώην στέλεχος της Goldman Sachs θα ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος της Αριστεράς στην Ελλάδα», σχολιάζει το Reuters, ενώ το Politico αναφέρει πως «πρώην τραπεζικό στέλεχος παίρνει τα ηνία του ΣΥΡΙΖΑ». Κάποια άλλα συγκρίνουν την πολιτική του απειρία με το πολιτικό παρελθόν της Έφης Αχτσιόγλου.


«Ο 35χρονος επιχειρηματίας, που μέχρι πρόσφατα ζούσε στο Μαϊάμι και δεν έχει εκλεγεί ποτέ κέρδισε την πρώην Υπουργό Εργασίας του Τσίπρα Έφη Αχτσιόγλου», αναφέρει η Le Figaro.


Ανάλογος και ο σχολιασμός του ιστότοπου Guardian. «Ο νεόφερτος στην πολιτική Κασσελάκης εξελέγη αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα.  Κατάφερε να κερδίσει το 56% των ψηφοφόρων έναντι της Έφης Αχτσιόγλου, πρώην υπουργός υγείας, που για πολύ καιρό θεωρούνταν φαβορί».


Αναλυτές ωστόσο αναφέρουν ότι το γεγονός ότι ο Κασσελάκης δεν είναι βουλευτής θα δυσχεράνει τις προσπάθειες του να αντιταχθεί στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365